Witam szanownych Merc-maniaków. Chciałbym się z Wami podzielić dość niemiłym przeżyciem, które spotkało mnie dwa dni temu. Przyleciał mój brat z Irlandii załatwić sporo spraw formalnych, więc robiłem za kierowcę. Jeździliśmy mercedesem ojca (ten z podpisu). Sytuacja wyglądała następująco:
jedziemy nocą po trzeciorzędowych drogach, z lewej strony las zasłonięty takim jakby wałem z ziemi, z prawej strony pobocze ze sporą ilością śniegu i małymi drzewkami niedawno sadzonymi (dzięki Bogu...). Na drodze wydawało mi się, że był śnieg, ale na tym odcinku na której miałem wypadek chyba był lód... Mijałem się z jakimś autem i zjechałem trochę do prawej strony, bo droga była wąska. Jak się okazało za mocno zjechałem i czuję, że zaczyna mnie ten śnieg ściągać do rowu, więc zacząłem wyjeżdzać coraz bardziej skręcając kierownicą i stało się to
CO WIDAĆ NA TYM filmiku w 2:15. Tylko że ja dałem kontre w prawo, rzuciło nas na drugi pas , jeszcze jedna kontra i już lecieliśmy bokiem (dokładnie to nie wiem czy były dwie kontry czy trzy, ale starałem się ratować sytuację). Wpadliśmy na to pobocze od którego się wszysko zaczęło. Skosiliśmy takie malutkie drzewko które nas chyba zatrzymało przed wbiciem się w rów (jakieś 1-2metry głebokości). Samochód by miał skasowany tył, ale udało się, odziwo nie ma śladu a i my uszliśmy cało.
Prędkość to około 80km/h i piąty bieg, może było 90, ale na pewno nie więcej. Teraz już wiem, że nie ma co liczyć na żadne systemy ESP EBD z TDT ASR ABS TDS GTI DVI itd..., tylko że samochód zachował się zupełnie jak ten tutaj bez esp:
oglądając od 3:05, a powinien się chyba zachować tak jak ten jadący już z włączonym ESP

Było ciemno, więc bym kontem oka zauważył migający trójkąt, jednak nie przypominam sobie, żeby w ogóle się zaświecił ! pytałem brata też powiedział, że nic nie było...
a wiem, że system działa, przynajmniej przy niskich prędkościach jak wchodziłem czasami w zakręt 90 stopni i specjalnie dodawałem gazu żeby uślizgnąć tył to od razu kaganiec i hamowanie kół. Czy jest taka opcja, że jak sytuacja wydaje się być beznadziejna przy większych prędkościach to ESP nie zaskoczy ? (chyba sam nie wierzę w to co piszę bo to byłby absurd... no ale jakoś próbuje sobie tłumaczyć ;/ )
Piszę ten post, ponieważ pomimo tego, że nic nie tłumaczy mojego błędu, to byłem zirytowany tym, że esp w ogóle nie hamowało kół aby mi trochę pomóc. Będę wdzięczny za opinie.