bobasspr pisze:
Chodzi o to że skrzynia źle pracuje, baaaaarrdddzzzooo dłuuuuuuuugo zmienia biegi jak się wjeżdża pod wzniesienie. Jak ktoś coś wie w tym temacie, bardzo proszę o info.
Nie wiem czy to coś pomoże, ale mam tak sterowaną skrzynie w Volvo - full analog, BorgWarner BW-35 na jednym drucie. Regulacja tej linki pozwala na zmiane sterowania w pewnym zakresie. Linka steruje zaworem w skrzyni (throttle valve) - tym samym, którym w nowszych steruje cała ta pneumatyka. W ten prosty mechaniczny sposób skrzynia "wie" jak pracuje silnik i odpowiednio wcześniej lub później zmienia/redukuje bieg.
Nie wiem jak to było w Mercach, ale dwie uwagi, może przydatne:
- w Volvo linka ta jest przymocowana do dźwigienki przepustnicy przy gażniku. Przy czym działa ona troche "na odwrót", tzn. im mocniej wciśniety pedał gazu i uchylona przepustnica, tym linka jest bardziej WPYCHANA do skrzyni. Na końcu linki przy tym mocowaniu do gaźnika jest regulacja.
- taka konstrukcja zapewne wyklucza realizacje "kick-down" po mercedesowsku, czyli pedal to the metal. Jak nie masz pod pedalem gazu guzika w podlodze, to redukujesz biegi gwaltownym "kopnieciem" w gaz, tzn. trzeba odpuścić i wdepnąć. Wtedy redukuje. W drugą stronę - jak dajesz buta, to trzeba lekko odpuścić, żeby wrzucił na wyższy, bo inaczej ciągnie na II do bólu.
Podejrzewam że w MB sterowanie musiało być podobne, ale jeśli nie znajdziesz materiałów, musisz poeksperymentować z regulowaniem (zaznacz sobie jakoś aktualne położenie).
Trzymam kciuki, że to tylko to a nie jakiś większy bajzel wewnątrz.
Gab