MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 5:43 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

witam. w moim pieknym cl-u znowu cos sie popsuło:(
moze ktos się spotkał z podobnymi objawami i mi cos doradzi,
mianowicie:
3 razy mi sie to juz zrobiło, ni z tego ,ni z owego zapaliła mi się kontrolka asr, przełącznik asr przestał działać, trójkat wyłączenia asr na liczniku sie nie zapala, gaz działa jakby od połowy dopiero , obroty na biegu jałowym jak i podczas jazdy są prawie 1400 obr/min, zauwazyłem również ,ze tempomat przestał działąć, jak już mówiłem zrobiło mi się tak juz z 3 razy, za kazdym razem wystarczyło wyłączyc samochód i włączyć spowrotem silnik i wszystko wracało do normy, ale teraz za trzecim razem włączyłem ,wyłączyłem, odpiołem nawet aku i nic, dalej to samo, spotkał sie ktoś moze z takim czymś? jakies rady? będę wdzięczny. pozrawiam miłośników gwiazdy:)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam też mam podobny problem w moim 500 SE z tym że obroty mam na normalnym poziomie. Szukałem wiele na ten temat i dowiedziałem sie że to może być wina czujnika na kole ale jesli ABS działa poprawnie toznaczy że to nie to. U mnie ABS działa więc szukałem dalej. Rozmawiałem ze znajomym mechanikiem od merców i powiedział mi że najprawdopodobniej to jakis czujnik w tylnim moście , albo któryś ze sterowników. Ale żeby sie dowiedzieć trzeba podłączyć pod kompa. Ja będę podłączał swojego chyba w tym tyg. więc o wynikach napisze na forum.

wiarus senior
Awatar użytkownika

qwedsa123 pisze:
witam. w moim pieknym cl-u znowu cos sie popsuło:(
moze ktos się spotkał z podobnymi objawami i mi cos doradzi,
mianowicie:
3 razy mi sie to juz zrobiło, ni z tego ,ni z owego zapaliła mi się kontrolka asr, przełącznik asr przestał działać, trójkat wyłączenia asr na liczniku sie nie zapala, gaz działa jakby od połowy dopiero , obroty na biegu jałowym jak i podczas jazdy są prawie 1400 obr/min, zauwazyłem również ,ze tempomat przestał działąć, jak już mówiłem zrobiło mi się tak juz z 3 razy, za kazdym razem wystarczyło wyłączyc samochód i włączyć spowrotem silnik i wszystko wracało do normy, ale teraz za trzecim razem włączyłem ,wyłączyłem, odpiołem nawet aku i nic, dalej to samo, spotkał sie ktoś moze z takim czymś? jakies rady? będę wdzięczny. pozrawiam miłośników gwiazdy:)

Wchodzi Ci w tryb "limp home mode" czyli krótko mówiąc tryb awaryjny.
Czytałem wiele identycznych historii i wiem, że tak jak ryba psuje się od głowy, ASB od wstecznego, to wiązka elektryczna silnika zaczyna manifestować od ASR.

Niestety Twój silnik(m119, m120) obdarzony jest w wadę przedwczesnie degradowalnej wiązki silnika i raczej tam bym zaczął poszukiwania. Efekt jest taki że izolacja na przewodach pęka i robią się zwarcia.

Tytuł:
swój chłop

dzięki kolego, zauwazyłem,ze on jakos inaczej jezdzi, gaz reaguje dopiero jakby od połowy- wyglada to na prace w trybie awaryjnym, tylko jak sie zabrac za szukanie zuszkodzonych przewodow:) <br>Dodano po 2 minutach.:<br> tylko jest jeden problem nie psuje mi się ASB tylko ASR:) ale ten tryb awaryjny mi pasuje:) <br>Dodano po 2 minutach.:<br> sorry:) nie zrozumiałem tego porównania asb i wstecznego:) jak doczytałem do konca, zrozumiałem porównania:) <br>Dodano po 7 godzinach. 19 minutach.:<br> poczytałem na forach o trybie awaryjnym, chyba u mnie to nie jest to,
fakt gaz reaguje od pewnego momentu, kiedy poczuje wyrazny opór gdzies w 1/3 gazu dopiero zaczyna silnik reagowac jest to gdzies powyzej 1500 obr ale potem wkreca sie na maksa, gdyby był w trybie awaryjnym to by sie wkrecał tylko gdzies do 3 tys obr. a u mnie 5000 nie jest problemem, dziwne jest to ,ze stalo mi sie to jak pociągłem linka gazu przy silniku, teraz wyraznie widac i czuc ze jak ciągne za nia to do pewnego momentu silnik nnie reaguje, dopiero pozniej jak poczuje wiekrzy opór zaczyna silnik reagowac na ciagniecie linka,co to moze byc?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00