qwedsa123 pisze:
witam. w moim pieknym cl-u znowu cos sie popsuło:(
moze ktos się spotkał z podobnymi objawami i mi cos doradzi,
mianowicie:
3 razy mi sie to juz zrobiło, ni z tego ,ni z owego zapaliła mi się kontrolka asr, przełącznik asr przestał działać, trójkat wyłączenia asr na liczniku sie nie zapala, gaz działa jakby od połowy dopiero , obroty na biegu jałowym jak i podczas jazdy są prawie 1400 obr/min, zauwazyłem również ,ze tempomat przestał działąć, jak już mówiłem zrobiło mi się tak juz z 3 razy, za kazdym razem wystarczyło wyłączyc samochód i włączyć spowrotem silnik i wszystko wracało do normy, ale teraz za trzecim razem włączyłem ,wyłączyłem, odpiołem nawet aku i nic, dalej to samo, spotkał sie ktoś moze z takim czymś? jakies rady? będę wdzięczny. pozrawiam miłośników gwiazdy:)
Wchodzi Ci w tryb "limp home mode" czyli krótko mówiąc tryb awaryjny.
Czytałem wiele identycznych historii i wiem, że tak jak ryba psuje się od głowy, ASB od wstecznego, to wiązka elektryczna silnika zaczyna manifestować od ASR.
Niestety Twój silnik(m119, m120) obdarzony jest w wadę przedwczesnie degradowalnej wiązki silnika i raczej tam bym zaczął poszukiwania. Efekt jest taki że izolacja na przewodach pęka i robią się zwarcia.