MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 4:39 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

hmm? dlaczego tak twierdzisz..?

FSO Polonez caro plus 1.6

Tytuł:
swój chłop

A no dlatego, że ktoś kto ma fabryczny system BOSE, i twierdzi, że nie gra on dobrze, to albo system jest uszkodzony, albo nie umie go ustawić, albo totalnie nie ma słuchu, albo jest fanem wiejskich technowstrząsów w rytmie bum bum bum, gdzie cała gama dźwięków to dudnienie basu i podbicia perkusji na przemian.

u mnie w aucie poziom basu ustawiam zależnie od odtwarzanej płyty. Na przykład dla muzyki klasycznej jest to +2/+3, a dla Pink Floyd 0/+1. Nigdy wyżej, a mam kombi, więc subwoofer jest troche dalej kierowcy niż w CLK.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Kołpieczyk pisze:
A no dlatego, że ktoś kto ma fabryczny system BOSE, i twierdzi, że nie gra on dobrze, to albo system jest uszkodzony, albo nie umie go ustawić, albo totalnie nie ma słuchu,

nie filozofuj.Jedyny system bose z którym się spotkałem i grał to ten w w220. Reszta to generalnie dość ciekawe* rozwiązania pod względem psychoakustycznym. Dla normalnego odbiorcy jest do przyjęcia.Dla takiego co cokolwiek słyszy już nie.
(*nie zawsze znaczy dobre,dość często ratuje je stabilność konstrukcji aut w których są montowane)

Kołpieczyk pisze:
Nigdy wyżej, a mam kombi, więc subwoofer jest troche dalej kierowcy niż w CLK.

hmmm..a fizyka to gdzie ??W liceum na fizyce o tym było.

Cytuj:
hmm? dlaczego tak twierdzisz..?

Zakładam ,że to co masz u siebie w aucie sprawia Ci jakąś frajde.To chyba jest najważniejsze.Ale przed doradzaniem raczej proponował bym nabrać jakiegoś doświadczenia. Skrzynia w takich mercedesach jak twój, moje i wielu innych z konwencjonalnym bagażnikiem zachowuje się jak bandpass. Jest to dobre rozwiązanie do robienia typowego łomotu.Jednak ,żeby to przypomniało muzykę potrzebne jest bardzo dużo pracy albo wuchta szczęścia.Najważniejsza i tak jest frajda kierowcy :)

Tytuł:
swój chłop

iiiiitam nie przesadzajmy. Sporo jezdzilem Mazdą 6 z Bose, i jak dla mnie gralo to gorzej niz w mojej 210. W 220 znajomego, w moim odczuciu system gra inaczej, co nie znaczy lepiej. Jak narazie najlepiej podoba mi sie Boston w Chryslerze 300 (bodajże 380watt).

Co do bagażnika, to na fizyke czasem chodziłem, a mój trunk zawsze ma zaciągniętą roletę, i przeważnie zapchany jest jakimiś przedmiotami.

i dalej podtrzymuje swoje zdanie, że skrzynia basowa to głupota.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Niestety niezgodze sie z toba. skrzynia basowa to najtańsze rozwiązanie aby osiagnąc jako taki bas w aucie.. a zwłaszcza bardzoo niskie czestotliwosci.. owszem niemowie ze jest to ideał.. ale.. moim zdaniem.. podkreslam moim zdaniem.. leprze to niz bez tego. .. ale to juz kwestia gustu.

aha .. i gwoli wyjaśnenia.. system mam sprawny.. ustawienia tez mam wyprobowane rozne.. (oile tamwogule mozna zawiele poustawiać) a co do słuchu..? rowniedobrze moge to powiedziec o tobie...

syrena 105- nasze wspolne dziecko

CLK208 2.3 kompressor

FSO Polonez caro plus 1.6

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Kołpieczyk pisze:
Co do bagażnika, to na fizyke czasem chodziłem,

w takim razie na lekcji o długości fal spałeś ;)

Kołpieczyk pisze:
dalej podtrzymuje swoje zdanie, że skrzynia basowa to głupota

w takim razie zapraszam na http://www.soundoftuning.pl/ impreza jest akurat w lublinie.Nie jest to moja formuła ,ale z racji dużej ilości znajomych startujących i mojej słabości do dziewczyn z lublina ;),też tam będę. Pokaże Ci wtedy dlaczego skrzynka basowa to nie głupota.

Tytuł:
postmajtek

to może zadam jeszcze jedno pytanie

Dzisiaj niestety okazało sie że w mojej Alpinie 9812 padł mechanizm od płyt, radia można normalnie słuchać wszystko działa, tylko obsługa płyt jest nie możliwa, a koszt naprawy raczej nie opłacalny....wiec teraz pytanie:

- czy moge kupić zmieniarke Alpine i dzięki temu ominąć mój problem, tzn. czy nie ucierpi na tym jakość dźwięku itp
- oraz jeśli już opcja ze zmieniarką byłaby możliwa, to czy musze kupić jakiś specjalny model do tego radia, czy wystarczy by była to firma Alpinie - wszstko będzie pasować?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

http://www.restricted.alpine-electronic ... 2RB_EN.pdf

Każda Alpine z magistralą ainet będzie działała.W wypadku twojego systemu różnica bedzie naprawde niewielka.

Tytuł:
postmajtek

ok, dzieki za pomoc....a co byś polecał patrząc na to co znajduje sie na allegro - bo tam chyba będzie najszybciej coś znaleźć

W124T 2.0 diesel

Ford Probe 2.2 turbo

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

tak szczerze.. kiedyś jak byłem młodszy odsłuchałem wszystkie zmieniarki (Alpine ,pionka i clarua) które były na rynku :) .Nie miało to żadnego sensu, ale zawsze byłe bogatszy o doświadczenia, zresztą myślę ze znałem 80% piecy ,głosników i tych pożądniejszych odtwarzaczy które były na rynku.(miałem wtedy dużo wolnego czasu)

Tak szczerze nie chce polecać ,bo to może być loteria.Trafisz na taka która ma zerowy przebieg, albo taka której historii nie chciał byś poznawać.Zawsze zapytaj też sprzedwace czy czyta cdr, to daje pogląd o stanie lasera.

Ta seria z końcówka 04 należała do udanych pod wzgledem trwałości. 24 sie dość szybko kończyły.14 miały problem z cdr.Osobiście wzioł bym albo 05 albo 34 ale 05 nie ma a 34 jest drogie. Dlaczego 34... odpowiedź jest dość prosta po pierwsze jest to zminiarka bardzo swierza, a po drugie ma już nowa generacje ainet,niby to samo ale jakościowo wypada to czasem lepiej niż optyk. I mimo ,że nie jest to możliwe ,to jednak cuda sie zdażaja.Jednak w twoim przypadku bym ją odpuścił jest dość droga, nie ma to najmniejszego sensu. 30stki nie znam.Choć to tez wmiare swierze urządzenie

Co do ainetu , jeżeli by ci przeszkadzał spadek jakości , w co nie wierze.Jest opcja na zmodyfikowanie go. Tylko musiał bym przeszukać stare notatki

Tytuł:
postmajtek

dzięki wielkie..to teraz przynajmniej wiem czego szukać, troche szkoda mi mojego radia by z powodu uszkodzenia mechanizmu je zmieniać, a zmieniarka byłaby dość wygodnym wyjściem w tym momencie

W124T 2.0 diesel

Ford Probe 2.2 turbo

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00