MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 1:57 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam,
Wiem wiem..kontrowersyjny temat :) Ale tym razem potrzebne mi wygodne i nie drogie auto :) A i ponoć już współczesne silniki z gazem źle nie mają.
Zatem proszę tylko o kilka wskazówek:
1) Czy któreś z silników montowanych w W202 miały jakieś większe predyspozycje do instalacji gazowych inne mniejsze? Jak się domyślam instalacja powinna być sekwencyjna? - wiem, że w starych (123 / 124) KE-jetach z gazem bywały problemy :) Chociaż są i tacy co je tam chwalą :)

2) Jakieś doświadczenia - na co zwracać uwagę przy kupnie takowego auta? Czy lepiej się skusić na auto z już zrobioną instalacją..? Czy może kupić bez i samemu montować?
Fakt faktem, żę myślę o autach z początku produkcji - w cenie do 15 tys. pln'a. Główne przeznaczenie tego auta to trasa Warszawa - Gdańsk :) Zatem czy silnik 180 a 230 ? Jaka różnica w spalaniu? A jak takie auto się będzie sprawować na "kilku kilometrowym codziennym dojeździe do pracy"? Zdąży się przełączyć na gaz? Czy będzie to jak na samej benzynie?

Proszę o konkretne rady :) i silne wsparcie Dzieki.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

damien pisze:
A jak takie auto się będzie sprawować na "kilku kilometrowym codziennym dojeździe do pracy"? Zdąży się przełączyć na gaz? Czy będzie to jak na samej benzynie?

Sprawdź jak szybko silnik osiąga 40 stopni i będziesz wiedział. U mnie wystarcza 1-2km. Więc tyle rano jadę na benzynie, potem LPG. Jeżeli komputer będzie ustawiony na wyższą temperaturę to niestety LPG na krótkich odcinkach do pracy i z powrotem się nie sprawdzi...

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00