MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 05, 2025 11:45 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam serdecznie :(

wczoraj.. jade spokojnie.. a tu Boom przednia maske mi sie otwiera podczas jazdy rozbija przedniaa szybe :(( wgniata mi "podszybie" tak ze maski nie moge zamknac :// a jakby tego bylo malo to zaczep co trzyma maske jest zardzewialy i peknol.. i to spowodowalo wylecenie maski :(

Jak taki zaczep mozna naprawic ?;/ zalaczam zdjecie

http://img270.imagevenue.com/aAfkjfp01f ... _392lo.jpg

Obrazek

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Grubo :o

Masz trzy możliwości:

1. Idziesz na szrot i kupujesz interesujacy cie kawałek,tak wyciety,zeby było to łatwo wstawić - koszt niewielki,ale trzeba doliczyć wstawienie, i lakierowanie.
2. Kupujesz nowe wzmocnienie górne. Da sie chyba kupić tylko środkową część,ale uważam,że uzywka ( niepordzewiała) da rade. Koszt dodatkowy ten sam ,co przy wariancie pierwszym.
3. Idziesz do garażu i szukasz kawałka blachy,potem szukasz imadła, kombinerek, jakiejś kształtki i za pomoca trzonkowego impulsatora kinetycznego dorabiasz interesujacy cię fragment, ale to raczej dotyczy napraw sobotnio - niedzielnych i najczęściej kończy się zakupem części w najbiższy dzień roboczy [zlosnik]

Generalnie - uszy do góry. Ciesz się,że całego auta nie rozbiłeś.

Pozdrawiam!

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

nadal jestem w szoku :( a jakby tego bylo malo to teraz nie wiem juz co robic :(( nie wiem nawet czy to naprawie :/

Jezeli chodzi o te wzmocnienie gorne to to jest przyspawane na stale do konstrukcji nie mam pojecia jak to zrobic :( a w wersji isc na szrot i wyciac kawalek.. bede musial tez z swojej beckzi wyciac ten kawalek i wspawac nowy kawalek ?;/// Ile taki kawalek moze kosztowac ?;/

Pozatym na chwile obecna nawet nie mam jak sie dostac na najblizszy szrot :(

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Narhir pisze:
nie wiem nawet czy to naprawie :/

Naprawisz - nie ma tragedii.

Narhir pisze:
Jezeli chodzi o te wzmocnienie gorne to to jest przyspawane na stale do konstrukcji

Tak. Ale interesujacy cię kawałek jest pomiędzy miejscami łączeń z resztą budy. Bedziesz musiał kupić kawałek, ustalić gdzie go wspawasz, nastepnie zaznaczyć na elemenecie, który jest teraz w aucie linie cięcia, wyciąć stare, wspawać nowe, wyszlifować, zabezpieczyć etc.etc.

Narhir pisze:
Ile taki kawalek moze kosztowac ?

od 5 do 50 :) Zależy jaki masz układ na szrocie.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mnie zastanawia tylko fakt, jakim cudem puściło główne zabezpieczenie
mocowane na czterech śrubach (na zdjęciu wygląda na nieuszkodzone)...

Wg mnie po prostu nie domknąłeś maski i stąd ta katastrofa.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

coz.. troche prawy blotnik byl skrzywiony moze dostalo przez to powietrze sie pod maske i wyrwalo jeszce zardzewialy zaczep.. nie mam pojecia maske domknolem napewno :(

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Narhir pisze:
coz.. troche prawy blotnik byl skrzywiony moze dostalo przez to powietrze sie pod maske i wyrwalo jeszce zardzewialy zaczep.. nie mam pojecia maske domknolem napewno :(

Chyba jednak nie przez błotnik :-?

Przecież to nie Bugatti Veyron i nie jechałeś 400 km/h.

Pzdr

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

jechalem tak mniej jak 50 km na godzine.. nawet 3 biegu nie wrzucilem :/ pare miut przed tem podlaczylem nowe radio :( moze mercowi sie to nie spodobalo... naprawde nie wiem co zrobic z tym zaczepem :/

Tytuł:
wiarus junior

Nie załamuj się . Zrób tak jak radzi Mc-Coy. Koszty nikłe - na "moim" szrocie zapłacił bym 10,- Blacharz - nie więcej niż 50,-. Miałem dokładnie takie samo zdarzenie w dawnych latach, jadąc samochodem P-70. Dla niewtajemniczonych wyjaśniam, że to wyrób DDR. Maska była plastykowa i szyba nie wypadła. Rozwijałem wtedy szybkość zbliżoną do maxymalnej - 60 km/h :o <br>Dodano po 46 minutach.:<br> Rozważając spokojnie Twój przypadek, doszedłem do następujących wniosków:
1.uszkodzenie na zdjęciu jest niewielkie, wystarczy to pospawać. To jest cienka blacha i tam tylko jest przytrzymywany haczyk maski.
2. Zasadniczym zamkiem maski jest element na czterech śrubach, który wygląda na nieuszkodzony. Nie pokazałeś części zamka, przykręconej do maski - czy nie jest uszkodzona.
3 Gorzej chyba jest z podszybiem i zawiasami - tego nie widać.
Ogólnie - nie jest żle. Koszty nie będą astronomiczne. Ważne, że jak zobaczyłeś przed sobą ciemną ścianę ( maskę ), to wyhamowałeś bezpiecznie. Głowa do góry i naprawiaj. :oops:

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Dzieki, McCoy Jawu I wszystkim zainteresowanym chcacym mi pomoc :( nie wiem co zrobie ale raczej cos zrobie napewno. I pokaze jak poszlo..

Jednak jeszcze potrzebuje przedniej szyby moze ktos z was ma na sprzedaz i jest z rejonow Ciechanowa ? niedaleko warszawy moze ? plonsk czy jakies inne blizsze okolice ?;/

Obrazek

Na tym zdjeciu widac ze szyba zbita.. :/ ale jeszce jej nie wyjolem i tez troche widac ze potrzybie jest zgiete na tyle ze sie nie daloz amykac maski... ehh.. :(

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Narhir pisze:
Jednak jeszcze potrzebuje przedniej szyby

Szkoda prądu na kupowanie używek.W każdym warsztacie typu "auto szyby" zapłacisz za szybę koło 100 pln (pod warunkiem,ze nie masz barwionej i bez pasa przyciemniejacego) Zielone są droższe,ale dostepne i nie kosztują wiecej jak 200. Montaż zleć blacharzowi - przy okazji wstawienia zatrzasku zamki i lakierowania pokaleczonego podszybia. Po wyjeciu szyby bedziesz mogł przy okazji zakonserwowac rant ukryty na codzień pod uszczelką, który czesto tylko pozornie wygląda na zdrowy :)

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Jak to szkoda pradu ?;/ wiesz dowcip polega na tym ze ja jestem z miasta w ktorym praktycznie nic nie ma.. I nie wydaje mi sie by bylo tu cos w stylu "Auto-szyby" czy nawet "szyby" wiec raczej bede zmuszony kupic szybe na allegro ale najpierw dam tutej ogloszenie moze ktos sie znajdzie z moich mazowieckich rejonow :)

oczyiwiscei chcailbym zielona szybe ;/ taka jaka mialem :/ co to jest rant ? I gdzie to szukac.. lub gdzie to znalesc ?;/

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

AUTO SZYBY KRZYSZTOF HIKIERT
uL.17-go Stycznia 35
06-400 CIECHANÓW
tel. 023 672 46 52
fax: 023 673 80 99

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00