Temat przeczytałem dopiero teraz i mimo, że szyba już wymieniona dorzucę swoją opinię. Może się przyda potrzebującym. Opinię swoją opieram o doświadczenie nabywane od 1993 roku w branży szyb samochodowych. Uważam, że każda MARKOWA szyba jest dobra. Dziś, a tak naprawdę już od wielu lat, firma JAAN ze swoim produktem Nordglass nie ma czego się wstydzić. Szyby Nordglass sprzedawane są w całej Europie na rynku wtórnym, a także bezpośrednio do producentów samochodów. Kilka lat temu rozmawiałem z ówczesnym właścicielem i założycielem firmy o pierwszej dostawie do jednej z największych sieci dystrybucji szyb samochodowych w Niemczech. Powiedział, że JEDYNE dwie uwagi JAKOŚCIOWE jakie otrzymali od niemieckiego partnera to:
- szyby czołowe do Punto proszą pakować w skrzynie o 5 mm lub cm (dziś już nie pamiętam) niższe, bo nie pasują do ich systemu magazynowego,
- proszą by załadunek skrzyń nie odbywał się w czasie deszczu, bo ich pracownikom gorzej się pracuje przy rozładunku (!)
To były wszystkie uwagi!
To, że szyba jest "miękka" i się rysuje albo, że pęka albo, że ........ zależy od bardzo wielu czynników, o których mógłbym długo i namiętnie
Trzeba również pamiętać, że każdemu producentowi, dostawcy, monterowi, mechanikowi itd. może zdarzyć się wpadka. I od tych właśnie wpadek zależy często opinia. Wyobraźmy sobie, że na 1000 zamontowanych szyb wpadkę zaliczono przy akurat tej jednej, która była montowana naszemu koledze z forum. I co? Jaka będzie opinia o producencie, firmie montującej........? I tak jest ze wszystkim, nie tylko z szybami. Często jest też tak, że w czasie pracy zajdzie konieczność wykonania dodatkowych czynności, albo konieczność wymiany dodatkowych części np. pękniętej spinki itp. Często w takiej sytuacji właściciel auta musi dopłacić, a jak trzeba dopłacić, to już się nam nie podoba, bo miało być taniej, albo złamali dla dodatkowej kasy, albo nie umieją porządnie zrobić.
Trochę poleciałem. Puentuję.
Pilkington, Securit, Nordglass to dobre firmy, ale jak KAŻDEJ zdarzają się im wpadki. Kto z nas nie popełnia błędów?
W otaczającym nas świecie krąży niezliczona ilość subiektywnych opinii (często bezmyślnie i bezpodstawnie powielanych) dlatego bądźmy czujni

i podchodźmy do nich z dystansem i zdrowym rozsądkiem.
W mojej wypowiedzi nie ma żadnych osobistych wycieczek i daję słowo, że nie piję do nikogo.
A! Ukaniu! Serdecznie współczuję serii plag. Oby się już nie powtarzały.
Ford Transit MK2 84 r. Oldskool
Kosmetyki samochodowe CarChemfb/CarChemPolska
Akcesoria do pielęgnacji samochodów egge.pl