MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 5:51 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
nowy
Awatar użytkownika

czy ktoś wie gdzie można kupić interfejs do podłączenia komputera do gniazda diagnostycznego w benzynowym Mercedesie 190/124

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

:o :o :o -musze cie zmartwic ale w 124/190 nie ma złacza diagnostycznego bo tam nie ma do czego podłaczac komputera!!!!!.Sterownik KE nie ma pamieci czy cos ani samodiagnozy.....Jest tam taka wtyczka do diagnozy ale to standartowy diagnoskop sie wtyka,przebieg iskry,napiecie na cewce itp.......Ogolnie to jest stare proste auto bez elektroniki [oczko]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
nowy
Awatar użytkownika

dzięki za szybką odpowiedź. To w takim razie interesuje mnie czy ktoś produkuje interfejsy, które umożliwiają podłączenie do tego gniazda w Mercedesie zwykłego PC-ta albo laptopa. Nie mam diagnoskopu ani nawet zwykłego oscyloskopu więc pomyślalem, że taniej będzie zaopatrzyć się w odpowiedni intrfejs. Chodzi o możliwość zbadania np. pracy sondy lambda, pracy czujników ABS, zapłonu etc.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Raczej jakis przetwornik byłby ci potrzebny i czy jakaś karta pomiarowa do PC. Tam są sygnały analogowe, mylisz pojęcia z tym fejsem to nie ma nic wspólnego z cyfrową tansmisją danych, jak np. przy OBD, czy w centralkach gazowych.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

eddie pisze:
dzięki za szybką odpowiedź. To w takim razie interesuje mnie czy ktoś produkuje interfejsy, które umożliwiają podłączenie do tego gniazda w Mercedesie zwykłego PC-ta albo laptopa. Nie mam diagnoskopu ani nawet zwykłego oscyloskopu więc pomyślalem, że taniej będzie zaopatrzyć się w odpowiedni intrfejs. Chodzi o możliwość zbadania np. pracy sondy lambda, pracy czujników ABS, zapłonu etc.

Nazywa sie to Star Diagnose :) Cena uzywanego to conajmniej 5-6 tys. PLN. A 124/201 ma zlacze OBD II (nawet w dwoch wersjach - bodajze 16 i 38 pinowe), do ktorego mozna kupic za okolo 50 PLN interface na Allegro - ale nie obiecuj sobie zbyt wiele - te 'zabawki' nie oferuja bogactwa funkcji no i w dodatku maja tylko 4 przewody (+/- i dwie linie sygnalowe) - trzeba przepinac do roznych pinow albo zrobic jakis sumatorek. Ogolem mozna sobie conajwyzej poogladac bledy. A w starym typie zlacza (takim jak np. w W123) sygnal z sondy lambda byl pod pinem nr.3. Ale to zwykly sygnal napieciowy, chociaz przy uzyciu voltomierza i oscyloskopu dla PC (pod port rownolegly) tez mozna sie pobawic. Poszukaj tu : http://sklep.avt.com.pl/

C123 Carlsson-Herbert
W140-Hubert
W201-Hartmut
W450-Honzik

Tytuł:
nowy
Awatar użytkownika

dzięki bkslash, coś mi sie jednak nie zgadza. Mam dwa mietki: jeden 124 230E/88 i 190 200E/90 i żaden nie ma, jak piszesz, złącza 16/38 pinowego. Obydawa mają okrągłe gniazdo do diadnostyki 9-pinowe. Jak wynika ze schematu pin 3 w tym gniazdku jest podpięty do styku 23 w komputerze sterującym wtryskiem. Czy zatem jest to rozwiązanie takie jak podajesz w 123 i jest tam tylko sygnał analogowy z sondy lambda? Jeżeli tak to mam jeszcze pytanie jaka jest częstotliwość zmian tego napięcia bo nie wiem jaką podstawę czasu powinien mieć oscyloskop żeby ten sygnał obejrzeć.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A posługiwałeś się kiedyś oscyloskopem? Chyba nie. Podstawe czasu to se taką ustawiasz żebyś widział przebieg. Częstotliwość zmian napięcia na sondziej jest nieregularna więc jaka to częstotliwość? Oscylokop raczej się nie nadaje. Jakis palmscope z analizatorem stanów logicznych to by się nadał. Przebieg podobny do prostokąta o krótkim czasie opadania i narastania. A W124 z silnikiem M102 nie ma OBD.

Tytuł:
nowy
Awatar użytkownika

Zapewniam, że wiem jak się posługiwać oscyloskopem i że podstawę czasu można regulować. Wiem też, że częstotliwość sygnału z sondy lambda jest nieregularna. Niemniej mieści się w jakimś zakresie częstotliwości i chodzi o to czy najwolniejsze zmiany napięcia będą widoczne w oscyloskopie który ma zakres pracy np. od 20Hz. Nie pisałem że moje auto ma ODB, natomiast opisałem wygląd istniejącego 9-pinowego gniazda diagnostycznego i prosiłbym o informację od kogoś kto zna ten typ gniazda i może rzeczowo opisać jakie sygnały to gniazdo udostępnia i jakie narzędzie diagnostyczne można tam podpiąć. Szczególnie interesują mnie wszelkie przystawki do PC-ta.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Gerri kiedyś pisał na którymś forum o tym gnieździe. Masz foto jednego ze starszych testerów Bosch MOT. A tak mówisz że sie znasz się na oscyloskopie, a nie wiesz że podstawę czasu to się dobiera jak już masz przebieg na ekranie. Podejżewam ze nie zaobsrewujesz przebiegu sondy na oscyloskopie bez pamięci ekranowej(takim zwykłym analogowym). Zbyt wolnozmienny przebieg.Albo cyfrak, albo analizator stanów logicznych, a najlepiej tester samochodowy jak np. MOT 250
Obrazek

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

obacz moze tu www.elektroda.pl

Zmiana Audi 80 B4 1,9TDi Avant `95

Tytuł:
nowy
Awatar użytkownika

Nigdy nie posługiwałem się oscyloskopem w technice samochodowej co nie oznacza, że nie miałem z nim do czynienia w innych dziedzinach techniki. Ale nie spierajmy sie proszę czy znam sie na oscyloskopie czy nie, czy odróżniam interfejs od karty, czy odróżniam gniazdo od wtyczki itp. Nikt kto czyta te posty nie wyniesie z nich przydatnych informacji a chyba nie o to na tym forum chodzi? Dzięki zatem za informację. że przebieg sygnału lambda jest "zbyt wolnozmienny", chociaż byłbym wdzięczny za info co to określenie znaczy konkretnie w sekundach czy milisekundach.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jak masz doświadczenie w pracy z oscyloskopem to wiesz o co chodzi. [zlosniki] Będziesz obserwował skaczącą plamkę po ekranie, weźmiesz sobie mazak i będziesz za nią jechał po szybce, a później drugi raz, o kurcze plamka leci inną drogą, i tak w koło Macieju. Weź sobie miernik analogowy, albo cyfraka najlepiej z bargrafem i patrz jak często występują zmiany napięcia i już nie filozofuj.

Tytuł:
weteran

>Nazywa sie to Star Diagnose :) Cena uzywanego to conajmniej 5-6 tys. PLN.

Za 5-6 tys PLN to kupisz obudowę, Używana SD to 20-30 tys. zł. zależnie od wersji i stanu

>A 124/201 ma zlacze OBD II

Te modele nie mają OBD II, na nadkolu przed akumulatorem może być gniazdo diagnostyczne prostokątne, 9 lub 16 pinowe na wtyczki popularne "bananki", nowsze serie modelu (szeroka listwa) mają tam doprowadzoną m.in. pamięć błedów sterownika z silnika odczytywaną poprzez tzw. "Impulszahler" (licznik kodów błyskowych)

>(nawet w dwoch wersjach - bodajze 16 i 38 pinowe),

Aktualnie Star Diagnose wykorzystuje cztery rodzaje wtyków łączących z pojazdem

Przebieg pełnego cyklu zmian napięcia sondy może dochodzić do paru sekund, oscyloskop musiałby mieć bardzo długą poświatę (tak jak niektóre medyczne)

Pzdr. Gerri :P

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Przebieg pełnego cyklu zmian napięcia sondy może dochodzić do paru sekund, oscyloskop musiałby mieć bardzo długą poświatę (tak jak niektóre medyczne)

Nie musisz Gerri tłumaczyć, eddie wie jak posługiwać się oscyloskopem. [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik], tylko nie wie co to jest podstawa czasu.

Tytuł:
postmajtek

Podłączę się trochę pod temat. Robiłem ostatnio trochę z elektryką i mechanik zasugerował podpięcie auta pod komputer. Po określeniu modelu, rocznika oraz pojemności silnika (MB124, 250TD'91) okazało się, że .... nie możemy znaleźć gniazda, do którego można podpiąć komputer. Czy w tych modelach w ogóle przewidziano coś takiego jak diagnostyka komputerem serwisowym? A jeśli tak to gdzie znajduje się gniazdo?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00