MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 7:11 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam
Panowie proszę o pomoc.
Czy ktoś może powiedzieć jaki stosowany jest olej w skrzyni biegów w W208 jest wymienialny czy dożywotni ? Jeżeli tak co co jaki okres, przebieg powinno się go wymieniać?
Jeszcze jedno pytanko odnośnie oleju w silniku.
Jaki wg.specyfikacji Mercedesa powinien być stosowany olej w tym silniku?

Tytuł:
postmajtek

to zapewne automat, ja mam 2,3 komp. i przy 180000km wymieniłem olej bo w zimę gęstniał i biegi ciężko wchodziły. najlepiej zadzwoń do serwisu mesia i zapytaj jakie parametry powinien mieć olej do twojej skrzyni, a tak wogule to olej z serwisu nie jest super drogi, możesz kupić i wymienić sam.

Tytuł:
swój chłop

Cytuj:
możesz kupić i wymienić sam.

Oczywiście przy tej czynności nie zapomnij o wymianie filtra i uszczelki ;)

Brak Gwiazdy...

Tytuł:
weteran

LUDZIEZLITUJCIESIĘ!!!!!!!!!!!
MERCEDES TO NIE JEST MALUCH Z JEDNYM RODZAJEM SKRZYNI!!!!!!
Przykładowo 210 ma ich około 40, a jest to model konstrukcyjnie zbliżony do 208!
To, że napiszesz "320" sprawy nie rozwiązuje - bo podejrzewam, że jakbym zajrzał do WIS-u to parę skrzyń by się znalazło...
Pomijam, że nie podałeś czy auto jest z kluczykiem scyzorykiem czy z rybką (przed- czy po lifcie) a to są też różne skrzynie.
Z praktyki wiem, że w jednym typie skrzyni mogą być dopuszczone różne oleje, i do identyfikacji trzeba mieć nr kolejny skrzyni, a takie dane znajduje się w WIS-e przy rozkodowywaniu nru podwozia.
Ja to już nie mam siły po raz kolejny o tym pisać - niektórzy się chyba nigdy (niestety) nie nauczą... :-?

Tytuł:
wiarus junior

Gerri pisze:
Pomijam, że nie podałeś czy auto jest z kluczykiem scyzorykiem czy z rybką (przed- czy po lifcie) a to są też różne skrzynie.

Pomińmy też to że CLK od początku produkcji (1997) był tylko z kluczykiem rybką a lifting został przeprowadzony wtedy kiedy W210. Twoje zdanie miałoby sens jeśli pisał byś o W202.

Tytuł:
weteran

brock pisze:
zadzwoń do serwisu mesia i zapytaj.

Po pierwsze: nie ma czegoś takiego jak "serwis mesia" (a "mesia" szczególnie! :-? )
Po drugie: tak jak napisałem powyżej, te dane trzeba znaleźć w WIS-ie wg numeru podwozia a to wymaga chwili czasu.
Z tego wynika Po trzecie: ASO nie jest instytucją charytatywną, żeby pracownik zamiast wykonywać swoją pracę i przyjmować klientów płacących żywymi pieniędzmi będzie (korzystając z programu za który ASO płaci miesięcznie ciężkie pieniądze) udzielać bezpłatnych rad przez telefon, żeby taki delikwent zmienił sobie później olej gdzieś u pana Józka w stodole...
Wybacz, ale takie jest życie - o swoje trzeba walczyć i ASO ma pełne prawo odmówić udzielenia informacji. <br>Dodano po 6 minutach.:<br>
Omen pisze:
CLK od początku produkcji (1997) był tylko z kluczykiem rybką a lifting został przeprowadzony wtedy kiedy W210. Twoje zdanie miałoby sens jeśli pisał byś o W202.

Najpewniej masz rację (analogowałem do 210) - nie zmienia to jednak ogólnego przesłania mojego postu: nr podwozia > typ i numer skrzyni > WIS i odczyt arkusza specyfikacji wg MB > sklep

Tytuł:
postmajtek

Gerri pisze:
Po pierwsze: nie ma czegoś takiego jak "serwis mesia" (a "mesia" szczególnie! )
Po drugie: tak jak napisałem powyżej, te dane trzeba znaleźć w WIS-ie wg numeru podwozia a to wymaga chwili czasu.
Z tego wynika Po trzecie: ASO nie jest instytucją charytatywną, żeby pracownik zamiast wykonywać swoją pracę i przyjmować klientów płacących żywymi pieniędzmi będzie (korzystając z programu za który ASO płaci miesięcznie ciężkie pieniądze) udzielać bezpłatnych rad przez telefon, żeby taki delikwent zmienił sobie później olej gdzieś u pana Józka w stodole...
Wybacz, ale takie jest życie - o swoje trzeba walczyć i ASO ma pełne prawo odmówić udzielenia informacji.
Dodano po 6 minutach.:

wydaje mi się, że tu udzielamy porad... sprawdzonych porad.
ASO nie robi problemu ze sprzedażą samych części, bez roboty.
dzwonisz podajesz dane auta i zamawiasz olej, nie jest dużo droższy od kupionych poza aso, a na pewno będzie taki jaki powinien być do twojej szkrzyni.
sam tak zrobiłem, kupiłem w aso a wymieniłem "u pana józka"

Tytuł:
weteran

brock pisze:
wydaje mi się, że tu udzielamy porad... sprawdzonych porad.

Jesteś krótko na forum, i raczej jednak tylko Ci się wydaje...
Przykładowo radę: "a ja zamiast zalecanego oleju wlałem zwykły ATF i na razie jest wszystko OK" uważam za SPRAWDZONĄ. (klient wlał olej do skrzyni, skrzynia na razie działa)
CZY UWAŻASZ, ŻE TAK POWINNY WYGLĄDAĆ "SPRAWDZONE" RADY?
Czy rady powinny opierać się na tym, co przewiduje producent czy może jednak "mądrości ludowe" są lepsze?
Już niejednokrotnie widziałem skrzynie które przestawały prawidłowo działać, bo komuś żal było paru złotych na lepszy olej, który wymienia się co dwa - trzy lata albo rzadziej. Widziałem nawet skrzynie uszkodzone po zalaniu olejem na którym widniało zapewnienie, że "spełnia wymogi normy MB Blatt nr....." Do kogo potem skierujesz swoje żale? Do tego, co Ci udzielił "sprawdzonej rady"?

brock pisze:
ASO nie robi problemu ze sprzedażą samych części, bez roboty.
dzwonisz podajesz dane auta i zamawiasz olej,

Powyżej pisaliśmy o uzyskaniu samej informacji, udzielenia której ASO ma prawo odmówić.

Tytuł:
postmajtek

Gerri pisze:
Już niejednokrotnie widziałem skrzynie które przestawały prawidłowo działać, bo komuś żal było paru złotych na lepszy olej, który wymienia się co dwa - trzy lata albo rzadziej. Widziałem nawet skrzynie uszkodzone po zalaniu olejem na którym widniało zapewnienie, że "spełnia wymogi normy MB Blatt nr....." Do kogo potem skierujesz swoje żale? Do tego, co Ci udzielił "sprawdzonej rady"?

i właśnie dlatego radziłem żeby gesiu wydał 10% więcej i kupił odpowiedni olej w aso.
czasami nie warto oszczędzać paru groszy i eksperymentować...
a i dzięki za radę, będę uważał na "mądrości ludowe"
pzdr.

Tytuł:
weteran

OK! Nie bierz tego tak od razu do siebie... [oczko]
Bo my się tu w dobrej sprawie zacietrzwierzamy - a szanowny Autor pytania gdzieś poległ [totalszok]

Tytuł:
swój chłop

jestem, jestem :P
To nie tak że chcę zaoszczędzić 10% na oleju ( dla mojej Mercedes wszystko co najlepsze:) tylko po prostu nigdzie nie wyczytałem jaki to ma być olej i co ile się go wymienia.
I zawsze zanim zwracam się z czyś do ASO to chętnie korzystam z porad innych "mercedesowców"bo z doświadczenia wiem że w ASO też nie pracują omnibusy chociaż rzeczywiście w tym przypadku nie powinni się pomylić.
Podaję nr.VIN
WDB9034631P725391
A propos drugiego pytania. Nikt nie odpowiedział jakiej specyfikacji olej powinien być zastosowany w tym silniku?

MB W 208 CLK 320 98r.

Tytuł:
weteran

Nie rób se jaj! ;)

Przecież to VIN starego Sprintera! [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop

o fuck !!!!
spisałem nr.z niewłaściwego dowodu, sprintera też mam ( i na dodatek też w automacie:)
WDB2083651F036431
ten już jest właściwy.

MB W 208 CLK 320 98r.

Tytuł:
weteran

Masz skrzynię 722.607
Obowiązuje arkusz olejów 236.14
Pierwsze zalanie 7,5 (+0,5) litra
Wymiany nie przewidziano. Obecnie Mercedes się z tego pomysłu wycofał, i wymiana po staremu co 60 kkm.

Obrazek

Tytuł:
swój chłop

dzięki serdeczne :)

MB W 208 CLK 320 98r.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00