Znalazlem wątek. Okazuje się, że to nie ja go zaczalem, a z cena to w ogóle zaniżyłem x2. Pamiec szwankuje po tym masle na low-carbie
Tu jest link, o 5.0 zaczyna się na stronie 3:
rozmowa o 500slc
Merc W107 pisze:
Tak jest 107 026 ma klime i reszte
To ze ma klime i 'reszte' to wiemy.
Natomiast jeśli ma
klime + szyber i 'reszte' to jest to absolutnie rzadka kombinacja.
Dzialajace pneumatyczne odchylanie foteli przednich tez jest cokolwiek warte - obecność gadżetu poznasz po tym, że na zagłówkach foteli nie ma 'uszu', za które się ciągnie oparcie.
Merc W107 pisze:
Widzę że też masz 5.0 - co byś poradził.
masz jakieś fotki i etc.
Z pierwszą częścią się zgodzę - tak mam 5.0
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
. Z radzeniem już będzie gorzej. To był zakup dokonany pod wpływem młodzieńczego impulsu. Teraz jest do remontu i czeka... i czeka...
O! jedną rzecz mogę dodać... ale znowu tylko z pamieci

:
Pierwsze 60 egzemplarzy 450slc 5.0 mialo silnik o pojemnosci 5025, pozniejsze 4973 (nota bene tyle samo co pozniejsze M119). Wczesne numery stanowią wiec kolejny ewenement i sa cokolwiek cenniejsze. Natomiast czesci do tego silnika to juz zupelnie inna bajka - wiadomo ze roznica jest w srednicy tloka no i w glowicy sa miekkie gniazda zaworowe.
5.0 i 500 byly produkowane tylko na rynek europejski. Wszystkie bedace obecnie w ameryce zostaly tam w jakis sposob zaimportowane. Z tamtejszych forów wiem, ze podczas jakiejkolwiek zabawy/wyscigu 5.0 wygrywaja z kazdym 560sl (te z kolei tylko produkowane na rynek USA) a 450tki sa bezpardonowo osmieszane... Brzmi kuszaco. Ja osobiscie nie jezdzilem innymi, oprocz mojego. Obserwacje mam takie, ze samochod faktycznie jest szybki - ale rozpedzac to on sie za bardzo nie chce (i te 3 biegi

). Idealny do zwracania uwagi w miescie wyglądem i bulgotem z rury.
O roznicach w budowie miedzy 450 a 5.0 duzo jest w necie. Choc malo sie wspomina o tym ze 5.0 ma licznik km/h do 260 i listwa dolna w aluminiowej ramce przedniej szyby ma mieć zmatowiony chrom, a to po to żeby podczas wyścigu słońce się nie odbijało... ci to mieli pomysły
![[oczko]](./images/smilies/oczko.gif)
.
Jakbyś jeszcze o coś chciał zapytać, to wal śmiało. Ale z cenami i remontem to ci narazie nie pomogę, bo mój stosunek do tego samochodu jest daleki od praktycznego...