MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 03, 2025 9:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam!
Czy możecie pomóc mi zdiagnozować takie dwa dźwięki:
- stłumiony dźwięk, gdzieś z przodu samochodów, takie wum, wum, wum, słyszalne przy prędkości powyżej 90 km/h, ale na pewno występuje też na niższych, bo słyszałem jak się gdzieś tam przebija, cały czas w jednym rytmie;
- ostatnio jak się wlokłem przez wioski to przy skręcie w prawo słyszałem jakieś piski, też przód samochodu, dźwięk podobny do pisku paska klinowego, mocniejszy przy mocniejszym skręcie. Dzisiaj na krótkiej trasie tego w ogóle nie słyszałem, ale w dzień kiedy ten dźwięk się pojawił po postoju także zniknął, a po dłuższej jeździe (ok 50 km) znowu się pojawił;
- no to może jeszcze trzecia sprawa. Stłumione jakby dudnienie z tyłu samochodu, przy prędkościach od ok 75km/h-85km/h, wyżej zanika. Półośki wymienione.
Wiem, że to może zadanie jak dla dyrygenta, ale może znajdzie się tu jakiś mistrz batuty W123. Z góry dzięki za pomoc.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

kwestia druga to być może właśnie pasek klinowy od pompy wspomagania, albo coś w pompie np łożysko

kwestia trzecia to prawdopodobnie huczący most tylny a dokładniej dyfer - te typy lubią tak mieć.

a i napisz co tam za silnik masz?

Tytuł:
postmajtek

Silnik to 2.0D ze 124, co do tego trzeciego to tez stawiam na dyfer, także chyba póki co będę musiał z tym żyć hehe

Tytuł:
postmajtek

u mnie dokladnie bylo to samo to dyfer macie racje ja po wymianie znalalzlem na szczescie lepszy z lekka juz mam ok :)

Tytuł:
swój chłop

Co do trzeciego to ja mam zdrowy dyfer i tez tak mam ' ten typ tak ma ' to najbezpieczniejsze slowa w takim przypadku. Co do pierwszego 'wum wum wum' to nie lozysko w kole?? Slychac je z przodu centralnie czy z przodu po prawej lub lewej?? Jesli tak to podnies auto z przodu i zakrec kolem raz jednym potem z drugiej strony jesli lozysko to uslyszysz ze jedno kolo kreci sie 'ciszej' a drugie halasuje podczas obracania.

123 240D Automat '77

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00