MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 10, 2025 11:16 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

[zlosnikz] Bawiłem się przełącznikami - kontrolki EC nie mogę wyłączyć - cały czas się pali - sprawdziliśmy ciśnienie w układzie i jest OK!
Jakieś pomysły!! POMOCY!!! [zlosnik]

Mercedes-Benz W140 S300 Turbodiesel 1998'
Renault Laguna RT 2,0 1994'

Tytuł:
weteran

Literatura serwisowa donosi, że taki objaw może być spowodowany uszkodzeniem czujnika temperatury czynnika chłodzącego.

Jak ktoś ma dostęp do WIS-a to polecam lekturę: GI83.30-P-007094
Dotyczy modeli 129, 140, 202, 210, 215, 220 i 463 (do 15.08.99)

Uszkodzenie nie musi się pojawiać jako błąd. Wartości zafałszowane (nawet mocno zafałszowane) nie muszą pojawiać się jako błędy - mogą natomiast powodować ograniczenia w pracy danego układu.
Przykład? W nowym Sprinterze zdarzają się awarie czujnika temperatury powietrza zasysanego. Przy normalnej jeździe pokazuje na przykład 120 stopni. Teoretycznie tyle może być i wartość nie może zostać zakwalifikowana jako błąd. Jednak tak wysoka odczytana temperatura powietrza zasysanego powoduje krytyczne ograniczenie osiągów. W takiej chwili jedynie doświadczenie diagnosty przy odczytywaniu tzw. "wartości aktualnych" doprowadzi do rozwiązania problemu. Głupie "kasowanie błędów" najczęściej prowadzi do nawrotu usterki po pewnym czasie. Wszelakie czujniki temperatury oparte na półprzewodnikach potrafią wykazywać błędne działanie jedynie w pewnym zakresie temperatur.

Pzdr. Gerri

Tytuł:
wiarus junior

mam inne pytanko... czy klima u was w w126 dziala w korku na postoju tak samo jak podczas jazdy? czy slabiej? bo ja mam wrazenei ze w korku mimo iz kompresor chodzi to nie ma takiego chlodu jak dodam gazu albo jade(jak jade to lodowka).. ostatnio robilem czesc kompresora (lozysko mialem rozwalone tak ze zniszczylo elektromagnes i dekiel i podczas pracy hamowalo silnik) myslalem ze to moze te za niskie obroty silnika powodowaly to ze kompresor nawet jak chodzil nie dawal lodem.. ale jednak nie. na Postoju jak weza dotkne to jest zimny, ale jak dodam gazu i trzymam na gazie to za chwile waz jest lodowaty, czyli nie daje na wolnych.. wydalem 400 za wsio i dalej w korku bede sie gotowal... hmmm a moze to wina dryera?? wie ze kolega mial uklad sprawny, szczelny i kompresor dzialal a nie dmuchal zimnem.. w servisie wymeinili mu osuszacz i ponoc lodowka.. :roll:

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Frytejro pisze:
czy klima u was w w126 dziala w korku na postoju tak samo jak podczas jazdy? czy slabiej?

u mnie na postoju wieje zimnym ale słabiej...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus junior

no chyba tak ma byc. w sumie jak auto chlodne jest w srodku to to wystaracza.. bo dzis testowalem heh - nie dmucha lodowka ale da sie zyc - pytanie jak bedzie w godzinnym korku :roll:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00