Konik pisze:
Czynnik R12 jest szkodliwy dla naszego środowiska.
Nie jest oficjalnie dostępny.
Z racji wycofania go z obiegu serwisowanie instalacji jest utrudnione.
co do pierwszego - nie do konca prawda..tzn prawda ale to akurat jest najmniej znaczace - chodzi o to ze freon "wysysa" tlen z powietrza - dlatego tez wycofalo sie go z urzadzen klimatyzacyjnych. W autach czy pomieszczeniach z klima na R12 nie nalezy nigdy dawac zamknietego obiegu powietrza czy tez zamykac kratek wentylacyjnych - gdyby uklad klimatyzacji byl nieszczelny - mozemy sie zle poczuc/zaslabnac a nawet ...
co do dostepnosci to racja, ale jest masa gazow ktore miesza sie odpowiednio by spelnialy wlasciwosci R12 i jesli jest to pewny zaklad to smialo mozna tym napelniac
a co do wydajnosci R12 a R134 - nie ma roznicy - oba gazy maja wlasciwosci bardzo podobne.
Przy zmianie na R134 mozna zrobic duzo a mozna nic nie robic poza wyplukaniem ukladu i zalaniem kompresora syntetykiem ( wR12 jest mineralny olej) - a mozna zrobic duzo czy nic - to zalezy od tego jakie mamy weze i oringi w ukladzie - na firmowych pisze czy sa w stanie wytrzymac syntetyka - bo tutaj nie chodzi (jak wiekszosc nawet tych co nabijaja) o to ze R12 np ma mniejsze cisnienie a o synetyczny olej ktory musi miec lepsze uszczelnienia...
ale ja nie o tym .... mam pytanie do panelu automatycznej klimatyzacji i o jego dzialanie w zimie czyli na trybie EC.
Jak ustawicie sobie np 22 stopnie - to jak wam sie zachowuje ten panel i jak steruje wiatrakiem? bo u mnie jest tak ze na poczatku wiatrak nie chodzi, dopiero sie rozkreca wzraz ze wzrostem temp i tak przy 80 stopniach juz kreci sie chyba na max albo prawie max i jak osiagnie 22 (przyblizone) to dopiero sie wycisza.... - tak ma byc? bo dla mnie to troche dziwne i wnerwiajace - w korkach przy -10 stopniach pompka ogrzewania i tak nie jest w stanie wdmuchac tyle ile podczas jazdy autem i wiatrak wyje jak glupi a czy nie powinien bardziej stopniowo dawkowac tego nadmuchu albo jak czuje ze zimno w aucie (wiatrak na max to nawet jak pompka chodzi to sauny przeciez nie ma) nie powinien zwalniac ?