eczny
Zaglądam do Twojego wątku. Trzymam za Ciebie kciuki i życzę powodzenia!
Sprawa nie jest łatwa, ale nie jest przegrana. Przegać ją można brakiem konsekwencji i "twardych" argumentów. Idziesz dobrą drogą. Tak trzymaj.
Faktury napraw i dokument zakupu byłby pomocny, ale nie załatwia sprawy. Dokumentem koniecznym w tym przypadku jest wycena rzeczoznawcy! Można mu pomóc. Polecam Automobilistę 4/2009 - jest w nim cennik Mercedesów Youngtimerów.
Dla pokrzepienia dodam, że postanowiłem ubezpieczyć nabytego niedawno SEC'a. Pokazałem PZU (z którym ściśle współpracuje w szerokim zakresie) umowę kupna - sprzedaży (35 000 zł), a oni wycenili auto na 13 tysięcy z groszami. Zapytałem, czy żartują? Z racji tego, że jestem ich dobrym klientem postarali się bardzo i po długich przemyśleniach zgodzili się na wartość 16 000 zł. Zaproponowali wykonanie wyceny przez rzeczoznawcę. Od początku wiedziałem, że tak zrobię, ale czekałem aż sami to zaproponują. Trudniej po takiej propozycji wycofać się
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
Mam dobrego rzeczoznawcę, któremu pomogłem przedstawiając wspomniany nr Automobilisty oraz katalog, którym posługują się rzeczoznawcy na rynku niemieckim, służący do wyceny young - i oldtimerów.
Stanęło na tym, że (choć mi się to niezbyt podobało) auto zostało ocenione na stan "3". Rzeczoznawca powiedział, że powinna być "dwójka", ale wtedy musiałby napisać, że auto jest warte prawie 100 000 zł! A tak zostało wycenione na 65 800 zł. Pan z PZU po usłyszeniu przez telefon dłuższy czas był "zawieszony", po czym wziął głębszy wdech i poprosił o ksero z dokumentacji wyceny. Ostatecznie zdecydowałem, że wystarczy mi ubezpieczenie na 50 000 zł. PZU wyraziło zgodę.
Trzymaj się, bądź konsekwenty, radź się rzecznika ubezpieczonych, jak trzeba to i adwokata. Nie bój się sprawy sądowej, choć kosztuje. Ale przede wszystkim zrób dobrą ekspertyzę i wycenę wartości pojazdu - bez "smarowania"!
Aha! Mój biegły jest rzeczoznawcą sądowym, czyli w razie sporu będzie wezwany do sprawy
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
Ford Transit MK2 84 r. Oldskool
Kosmetyki samochodowe CarChemfb/CarChemPolska
Akcesoria do pielęgnacji samochodów egge.pl