MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 03, 2025 12:12 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

A wracając do tematu to mój mechanik stwierdził że serwa się nie psują i on musi to dokładnie obejrzeć ;) Moim zdaniem jeśli to serwo ( bo wężyki wykluczyłem ) to widocznie metalowa obudowa musiała złapać gdzieś rdzę i pomału coś tam puszcza. Pojadę do mechaniora i napiszę co magik znalazł i jakie będą tego efekty.

PDodano po 2 minutach.:[/color][/size]<br>
buckswizz pisze:
ok, załóżmy ,że tak jest, ale spadek napiecia nie miałby takiego wpływu na pracę silnika i wskażnik cisnienia oleju- czy się mylę ?- szczerze powiedziawszy też podejrzewam pompe hamulcową

Z doświadczenia wiem że problemy z elektryką dają właśnie takie objawy czyli : nierówna praca silnika, spadek obrotów, oraz spadek ciśnienia oleju. Co do pompy hamulcowej to nigdy mi nie padła więc się nie wypowiadam.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

buckswizz pisze:
buckswizz pisze:
seef napisał:
Witam!

Zaobserwowałem wczoraj nie co dla mnie dziwne zjawisko. Mianowicie kiedy silnik pracuje na wolnych obrotach po wciśnięciu hamulca zwiększają się obroty silnika a co za tym idzie wzrasta ciśnienie oleju. Pytanie - jaki związek ma układ hamulcowy z pracą silnika ?

Panowie, ja mam zupełnie odwrotny problem, po wcisnieciu hamulca przy automatycznej skrzyni beigów, silnikiem zaczyna lekko trzęść (nie wiem, czy to nie wtryski przypadkiem nie leją), ciśnienienie oleju zaś spada. ASB sprawna cisnienie 3ma.

Witam, czy wie ktoś z Waś lub podejrzewa co moze mu dolegać? Zaznaczę ze na rozgrznem ciśnienie oleju 3ma 2,5 natomiast prze wciśninięciu pedału hamulca spada nawet na 1,5- niepokojące to chyba ??

Rozumiem, że wartości, które podałes to gdy auto stoi. Jeśli tak to jest to normalne, że na położeniu dźwigni na "D" przy wciśniętym hamulcu obroty są niższe, a co za tym idzie ciśnienie oleju też. Spróbuj wrzucić na "N" i sprawdź jak wtedy będzie się zachowywać.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

seef pisze:
Z doświadczenia wiem że problemy z elektryką dają właśnie takie objawy czyli : nierówna praca silnika, spadek obrotów, oraz spadek ciśnienia oleju

Teoretycznie jakie mogą byc te problemy z elektryką? Co może by uszkodzone?
magic23 pisze:
Rozumiem, że wartości, które podałes to gdy auto stoi. Jeśli tak to jest to normalne, że na położeniu dźwigni na "D" przy wciśniętym hamulcu obroty są niższe, a co za tym idzie ciśnienie oleju też. Spróbuj wrzucić na "N" i sprawdź jak wtedy będzie się zachowywać.

Oczywiscie , że tak sie dzieje na wrzuconym biegu "D". Szczerze wątpie , żeby takie zjawisko było normalne- aż tak duży spadek chyba nie jest czymś normalnym... :roll:

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

U mnie w jaguarze różnica na "D" a "N" to 200 obr/min. W mojej 230E na wolnych obrotach jest ok. 900 ciśnienie niecałe 2.5 spróbowałem na hamulcu popuścić sprzęgło i doprowadzić do ok. 700 obr/min silnik sie trzęsie ciśnienie spada do ok. 1.25-1.5. Oczywiście nie można tu porównywać jaga do mercedesa a właściwie ich skrzyń przde wszystkim sprawdź jakie masz obroty na "N" i jakie na "D" może masz za niskie na "N" i wystarczy je trochę podkręcić

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00