MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 8:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior

Hello

Wlasnie wrocilem z PZU, gdzie, tak jak co roku, ubezpieczylem samochod. Oczywiscie ze znizka dla weteranow szos.
Dowiedzialem sie jednakowoz, ze od 1 stycznia 2004 nie beda zawierane nowe polisy, ani przedluzane stare ze znizkami dla "weteranow szos". Pozostanie tylko znizka dla "pojazdow zabytkowych". Jaka roznica? "Weteran szos" to samochod, ktory moglby byc zabytkowy (miec zolte tablice), ale ma zwykle (do tej pory IMHO nie bylo zadnej korzysci z posiadania "zoltych tablic"). "Pojazd zabytkowy", to samochod na "zoltych tablicach", wpisany do rejestru u wojewodzkiego konserwatora zabytkow, itp.

Zmiana jest spowodowana ministerialna nowelizacja przepisow, jakoby wymuszona dostosowaniem przepisow do obowiazujacych w UE.

Jak wiemy, do tej pory uzyskanie "zoltych tablic" nie bylo trudne. Rodza sie jednak pytania:

- Czy po 1 stycznia 2004 uzyskanie "zoltych tablic" nie zostanie utrudnione?
- Czy na posiadaczy "pojazdow zabytkowych" nie beda nalozone jakies dodatkowe obostrzenia? (np. prawo do eksploatacji pojazdu tylko przez okreslona ilosc dni w roku);
- Czy inni ubezpieczyciele zostana prawnie zobligowani do udzielani znizek na "pojazdy zabytkowe"?
- Czy gra bedzie warta swieczki? (roznica miedzy ubezpieczeniem ze znizka i bez nie jest duza);
- Czy dawni "weterani szos", ktorzy nie stana sie "pojazdami zobytkowymi" nie beda jakos dodatkowo szykanowani? (np. koniecznoscia spelniania nowych norm, posiadania katalizatora itp.)

Ktos z klubu sledzi jakie beda zmiany przepisow?

Klubowicz

Z tego co dowiedzialem sie w DE, tylko niektorzy ubezpieczyciele oferuja zniszke na oldtimery i to w przypadku, gdy masz zarejestrowany jako 2 samochod do 1 za ktory placisz normalnie. Wyglada to nie na przepisy EU, ale polityke ubezpieczycieli.

Tytuł: Ubezpieczalnie.
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam. Z tego co wiem opcja "Weteran Szos" jest tylko w PZU a i tak ich oferta czyli 50% znizki nie jest konkurencyjna cenowo w porównaniu z innymi firmami. Jeżeli opłaca się tylko OC to wydaje mi się że nie ma znaczenia gdzie sie ubezpieczamy. Co innego w wypadku jak płacimy AC. Mi np. Pani agentka PZU złozyła w zeszłym roku propozycję ubezpieczenia mojej Mercedes za jedyne 1900zł z hakiem bez zniżek. Z opcją Weteran Szos coś koło 900 zł jezeli zapłacę gotówka za cały rok. Więc odwiedziłem inne agentury gdzie nie było problemu z ubezpieczeniem OC autka za 600zł oczywiście dostając na dzień dobry 60% zniżki. W tym roku ubezpieczyłem za jedyne 5 stóweczek. I na co mi jakieś opcje PZU jeżeli to i tak kosztuje więcej. [zlosnik]

Pozdrawiam M [cool] arcin

wiarus junior

Hello
Marcin Nieszkowiecki pisze:
I na co mi jakieś opcje PZU jeżeli to i tak kosztuje więcej.

A gdzie sie ubezpieczasz?

<font size=-2 color=00BB00>W116 280SE</font>

<font size=-2> http://mb.vsa.com.pl </font>

wiarus junior
Awatar użytkownika

szdowk pisze:
Hello
Marcin Nieszkowiecki pisze:
I na co mi jakieś opcje PZU jeżeli to i tak kosztuje więcej.

A gdzie sie ubezpieczasz?

Witam. Teraz aktualnie autko ma wykupione OC w Polskim Towarzystwie Ubezpieczeniowym S.A. dawne DAEWOO. Jeżeli posiadasz 60% zniżki zapłacisz 500 złociszy i do tego dostajesz zielona kartę ważną do maja.

Pozdrawiam Marcin [cool]

Ex:MB W115 200D. 76r

Ex:MB C123 280CE 81r.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

ja ubezpieczam swoje MERCE w SAMOPOMOCY S.A. , z tym że na tate bo on ma znizke 60% (ja mam dopiero 30% :( ) , więc za pół roku za merca 123 200D z 80r płaciłem niecałe 250zł, czyli wychodzi za rok ok 500zł
jak miałem niedawno Golfa 1,6D 83' to z NW za cały rok zapłaciłem 350zł
to chyba nie jest dużo w porównaniu do stawek kochanego PZU :P
jak miałem dużego fiata 73' to w PZU krzykneli mi wyjściową 100% za pojemność 1,5 coś w granicach 1500 -1700zł (dokładnie nie pamiętam)
w SAMOPOMOCY jak wspomniałem wcześniej mam 30% a w PZU zaproponowali mi 20%
chyba wybór jest logiczny :lol:
pzdr marcin

Tytuł:
wiarus junior

Tak się zastanawiam gdzie ja ubezpiecze moją W 116, ciekawe ile zapłace za taki litraż, chyba dużo. Orientuje się ktoś?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jokker pisze:
Tak się zastanawiam gdzie ja ubezpiecze moją W 116, ciekawe ile zapłace za taki litraż, chyba dużo. Orientuje się ktoś?

Witam. Nie jestem pewien czy dalej jest bariera cenowa powyżej 2000 pojemności silnika. Jeżeli tak to trochę może kosztować OC zwłaszcza bez zniżek. Nie pozostaje ci nic tylko zadzwonić do jakiegos agenta czy przedstawicielstwa firmy ubezpieczeniowej i będziesz wiedział wszystko na ten temat.

Pozdrawiam Marcin. [cool]

Ex:MB W115 200D. 76r

Ex:MB C123 280CE 81r.

Tytuł:
wiarus junior

Hello
Jokker pisze:

W PZU zaplacilem w zaszlym tygodniu ok. 700zl za rok. Nie wiem jaki jest prog pojemnosci, ale 27xx jest juz w najwyzszym przedziale [zlosnik]
W przyszlym roku znika weteran szos, wiec bez zoltych tablic, z max. bezszkodowoscia bedzie 10% drozej.

Zeby bylo zabawniej, ja mialem na jesieni dwie stluczki [zlosnik] z mojej winy [zlosnik] , ale razem z weteranem i w zwiazu z obnizka stawek i tak zaplacilem mniej niz w zeszlym roku [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

<font size=-2 color=00BB00>W116 280SE</font>

<font size=-2> http://mb.vsa.com.pl </font>

Tytuł:
wiarus junior

Muszę powiedzieć że nie wygląda to najlepiej, jak tak dalej pójdzie to ja na OC nie wyrobie.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00