MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 11, 2025 7:30 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

To, ze zakladam ten temat oznacza, ze stalo sie cos, co sam zwyklem negowac, mianowicie, zadne google nie pomoglo, internet sie na mnie wypiął...
Nie udalo mi sie znalezc kompletnych danych na temat parametrow przewodow hamulcowych w mercedesie, mam tylko strzepki jakichs niepotwierdzonych informacji z różnych miejsc.

Chodzi o takie detale:
-srednica przewodu hamulcowego/NIVO
-kolnierz (zarobienie) pojedynczy/podwojny
-rozmiar kolnierza (rozmiar narzedzia do jego wykonania)
-rozmiar/typ wkrecanej koncowki przewodu

Domyslam sie, ze mercedes uzywa narzedzi metrycznych, wiekszosc zachodniego swiata ma narzedzia i materialy w standardzie SAE, czyli calowe. Niby mowi sie, ze narzedzia do 3/16 cala, to pasujące metrycznie 4.75mm. Ustalenie prawdziwosci ostatniego stwierdzenia jest bardzo wazne.
Czy rozmiar przewodu 3/16" to to samo co 5mm, czy tylko prawie to samo? [zlosnik]
Chce sam wykonac sobie przewody, czy to hamulcowe, czy NIVO - oba na wyglad sa identyczne (w nivo drucik-tlumik)
Jezeli ktos chce mnie odeslac do mechanika/sklepu/specjalisty, ktory takie rzeczy dorabia, to z gory dziekuje za taka podpowiedz - takiej nie szukam.

E280 T
450SLC 5.0
dawniej: W115 200D '72 - Boluś, W115 '70 - No Name, W116 '76 - No Name, oraz rozne 123

Automatom mówię NIE
Śląsk, Gliwice

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Ja za jakieś grosze zarabiam takie przewody na wymiar w sklepie "za rogiem" więc chyba najprościej podskoczyć i powiedzą wszystko. Wymiar jest na 100% metryczny i pasujący do połowy tego co jeździ na drogach (mowa o hamulcowych) bo nawet mi sie nie specjalnie pytali do czego mi one. Mimo iż takiej odpowiedzi nie szukasz pewnie dowiesz się tam najprędzej ;-)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00