MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 8:43 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

choody pisze:
Z tego co sie orientuje to jest wersja na gazniku, dla niektorych zaleta, dla niektorych wada.
Sprzedawca podaje rocznik 1976 i moc 136km, w tamtych latach jednostka o litrarzu 2.3 L miala oznaczenie M115 i posiadala moc 108 hp, wiec albo byl swap, albo ktos nie ma pojecia czym handluje. Natomiast blacharka auta wydaje sie na zdjechach w bardzo dobrym stanie.

Bez fotek tego co pod maską można tylko gdybać. Duża część beczek z ogłoszeń to kundle lub szczepany, więc nigdy nie ma pewności. W moim aucie niby silnik taki jak powinien być, a od niedawna wiem że 4 lata starszy od reszty auta ;)

choody pisze:
Dopisujac do twojego dopisania. Mam niestety do niego ponad 500km, wiec to bedzie woz, albo przewoz. Jestem zdania ze najwazniejsza jest buda, reszte mozna wymienic, kwestia czasu i pieniedzy.

Poproś kogoś z forum, może przynajmniej zerknie pod niego i sprawdzi czy warto. Na fotkach wygląda ładnie jak na te pieniądze. Podoba mi się to auto.

choody pisze:
No coz, na weekend czeka mnie przeprawa do gdanska, ale podejrzewam ze wroce juz nim.

Zanim pojedziesz postaraj się umówić z kimś z forum i zobacz jak wygląda i jeździ inne W123. Warto mieć czasem porównanie i wiedzieć czego oczekiwać po tej cenie. Pierwsze auto kupiłem bez rozeznania i się przejechałem...

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

KamilKamil pisze:
To jest oznaczenie koloru tapicerki, a Ty to pomyliłeś z

choody napisał:
Paint
822 forest green (T)

??? :-? .... nic nie pomylił

choody pisze:
Jacku: wdlg numeracji ten vin 055 to kolor kremowy, nie mam pojecia czemu wyskoczyl na tej ruskiej stronie czarny.
http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=5342 (55 - cream - kremowy )

Ruska strona nie jest nieomylna,nie pierwszy raz zdarzają się takie pomyłki.Ja też nie zwróciłem uwagi na oznaczenie kodu tapicerki tylko zasugerowałem się nazwą, jeśli tak to możesz przyjąc , że jest zgodny z VIN- poproś o więcej fotek - ale proś o zdrobienie najgorszych miejsc- pryszcze, dziury, ranty,podłoga pod dywanami, wnęttrze bagażnika komora silnika, progi itp lub poproś kogoś z forum, żeby zrobił za ciebie wizję lokalną z reportażem.

Co do W123 jako auta klasycznego, nie raz już była dyskusja na ten temat - są dwa obozy - jeden pragmatyczno-użytkowy wg. którego W123 to popularne jeździdło, koń roboczy,symbol światowego TAXI, mocny nie do zdarcia, ale jednak zbyt powszechny by traktować go jak klasyka.Druga grupa to pasjonacko-kolekcjonerska Ci wg. których, W 123 jest autem które prekroczyło juz progi salonów youngtimerów czy klasyków.
Oczywiście widząc na allegro np 80 na 100 "beczek" w stanie tragicznym na ulicach turlające się skosem do kierunku jazdy, umorusane , polepione egzemplarze W123 ma się nadal wrażenie że autu temu daleko do statusu klasyka.Jednak rosnące ceny i ubożejący z roku na rok rynek W123 mówi sam za siebie. Już teraz ceny za niskoprzebiegowe, ładnie zachowane W123 są wysokie, nie wspomnę już o naprawdę rzadkich dobrze utrzymanych ezgemplarzach kombi.
Co by jednak nie napisać W123 było i jest autem bardzo dobrym, wiadomo w kategoriach poważnych kolekcjonerów zabytkowej motoryzacji w123 nigdy nie osiągnie statusu rzadkiego klasyka czy nie będzie perełką jak np.gullwing.

MB S210 E430 4matic

Tytuł:
wiarus senior

Diablo991 pisze:
marcin280e pisze:
Chętniej ogladnę ładnego borewicza czy syrene niz 123 poniewaz te auta sa rzadko spotykane i przez to ciekawsze no i polskie ...

Polskie hahahahaha :P no polonez moze troszke bo sami cos nad buda po konstruowali ale reszta to wszystko licencjię a o syrenie nie wspomnę tez Licencjia :D ahhh Polska naprawdę oprucz mikrusa to nic niemiała z motoryzacji:D

Brakuje Ci nieco wiedzy-poczytaj moze troche...

Honda CB650SC Nighthawk '82
Honda CX500 Cafe Racer '81

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

choody jestem z Gdańska a do Pruszcza mam rzut kartoflem. Jeśli jesteś chętny mogę podjechać, auto obejrzeć i zdjęcia porobić jakoś w weekend.

Spojler o niczym nie świadczy. Po prostu dziadki (a sam piszesz, że taki jegomość wydaje się być właścicielem) lubią sobie "upiększać" swoje auta z racji braku zajęć i nadmiaru wolnego czasu. Mój dziadek w eroTico też zainstalował spojler, odblaskową listwę na klapie, dodatkowe gumy po bokach i masę innego, nie ma co ukrywać, wieś-tuningu ale oprócz tego regularnie też konserwował auto, pieścił je i wymieniał wszystko na bieżąco. Rezultat jest taki, że eroTico jest teraz jednym z niewielu, w którym nie ma rdzy i prezentuje się (jak na te "auto") bardzo przyzwoicie gnojąc konkurencję na każdym kroku.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Diablo991 pisze:
a o syrenie nie wspomnę tez Licencjia

A przypomnij nam kolego, na czyjej licencji była produkowana Syrena?

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
postmajtek

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

LiveLetDie - chcialem wyslac Tobie PW, niestety sa mozliwe dopiero od 10 postow. Bylbym bardzo wdzieczny jakbys mogl podjechac i zerknac okiem na to autko.

Napisz do mnie na maila ja(małpa)choody.com, ew podaj swojego, lub jakiekolwiek namiary bysmy mogli sie skontaktowac ze soba :)

Jacku - Ciezko powiedziec by dla kolejcjonerow w123 byl perelka skoro wyprodukowano wdlg. wiki 2,696,915 sztuk (Gullwing 1 400sztuk).

Moim zdaniem ladny egzemplarz beczki w cenie do 8tys, robi zdecydowanie wieksze wrazenie niz Golf III, Corsa, Astra :D ktore sa w tej samej cenie. Nie wspominajac juz o komforcie jazdy. Oczywiscie trzeba sie liczyc w niektorych przypadkach z wieksza iloscia napraw, ale odnosze wrazenie ze kazdy uzytkownik w123 podkresla tym autem swoj charakter.

Ostatnio zmieniony czw wrz 17, 2009 12:43 pm przez choody, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop

Diablo991 pisze:

Polskie hahahahaha :P no polonez moze troszke bo sami cos nad buda po konstruowali ale reszta to wszystko licencjię a o syrenie nie wspomnę tez Licencjia :D ahhh Polska naprawdę oprucz mikrusa to nic niemiała z motoryzacji:D

Oto i licencja [zlosnikz]

"Syrena – rodzina samochodów osobowych i dostawczych produkowanych w Polsce w latach 1957-1983. Historia Syreny zaczęła się w 1953 r., od nałożonego przez rząd na warszawskie FSO zadania opracowania małolitrażowego samochodu osobowego. Nazwę Syrena zaproponowali pracownicy FSO...."

Więcej przeczytasz na wiki :P

Polski Portal Amigowy- www.ppa.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

choody wysyłać PW nie możesz ale odbierać chyba tak więc wysłałem Ci PW z numerem tel.

W sobotę powinienem pojechać obadać auto. <br>Dodano po 13 godzinach. 50 minutach.:<br> Przez przypadek poruszyłem temat tej beczki z kumplem i okazało się że on ją już kiedyś oglądał.

Sprzedaje ją faktycznie dziadek, beczka jeździła kiedyś jako taryfa ale facet sam chyba za bardzo nie wie co z nią chce zrobić bo sprzedaje ją już ponoć kilka lat. Tak czy owak podjechać do niego mogę.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Z tego co pamiętam jeszcze a przez tel nie powiedziałem. Beczka raczej nie złamana (chociaż listwy krzywe). Za pierwszym razem nie odpaliła (trzeba się liczyć, że ta instalacja ma pewnie te 10 lat a facet teraz tylko na niej odpala wóz). Jak silnik zapalił to chodził bardzo równo lecz po chwili zaczął się lekko telepać. Facet twierdzi, że na taksówce jeździła 2 lata (jak dla mnie i tak lepsza taksówka niż ekipa murarzy). Spody drzwi się babrać ale tragedii na razie nie ma - auto wymaga i tak umycia i polerki. Szyberdach nie wygląda na taki co miałby przeciekać - kanały raczej drożne. Uszczelki na drzwiach przyzwoite. Dodatkowo półośka, szyba tylnia i felgi.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tytuł:
postmajtek

Witam,
Przepraszam z gory za odkopanie ale chcialem bardzo podziekowac uzotkownikowi LiveLetDie za pomoc w ocenie pojazdu.

Auto odebralem, przejechalem nim w 2 dni ponad 1000km, sa pewne niedociagniecia (jak pedal gazu ktory pracuje w trybie 1/0), lekko wyjacy wal oraz lozysko.

Uwazam ze jak za te pieniadze to jest wysmienite auto i w stanie ktory mnie satysfakcjonuje.

Dziekuje rowniez wszystkim ktorzy wypowiedzieli sie w tym temacie i przyczynili do zakupu merca.

Pozdrawiam i ide czytac forum :-)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Gratuluję. Nawijaj kilometry bezwawaryjnie i dbaj o wóz. [ok]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

O! Super, że się przydałem [zlosnik] Już myślałem, że odpuściłeś. "Powoływałeś" się na mnie?

Tytuł:
postmajtek

LiveLetDie - heheh, no co Ty ja nie odpuszczam tak latwo :-) jak bede kiedys w Gdansku to sie zgadamy na skrzynke piwa, ktora wisze Tobie za pomoc :) Tak, powolywalem sie na Ciebie, na poczatku Pan Stanislaw myslal ze jestesmy rodzina. To przedstawia duza moc tego forum [zlosnik]

Bukol - Od dzisiaj zaczynam wszelkie prace z przywroceniem pelenj kultury jazdy tym autem.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

choody pisze:
jak bede kiedys w Gdansku to sie zgadamy na skrzynke piwa, ktora wisze Tobie za pomoc :)

Nie zapomnę Ci tego ;)

Niech Ci służy Beczka!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00