krzys124 pisze:
Pan Panie Gerri to juz w ogole przesadził
Może przesadziłem - ale raczej nie do końca. Akurat dzisiaj na innym forum też jest pytanie o olej. I też się pytający bulwersuje, że niby jaka to sztuka podać gatunki oleju dla czterech dostępnych motorów...Tylko wtedy zamiast kilkunastu gatunków oleju robi się z tego kilkadziesiąt i trzeba przejrzeć kilka arkuszy serwisowych więcej. Naprawdę nie umiesz docenić, że ktoś poświęca swój wolny czas próbując Ci pomóc?
Wymaganie jest JEDNO
Bradzo proste.
Podawajcie przy takich pytaniach ten pi.... numer podwozia!
krzys124 pisze:
dobrze to ja przeprosze bardzo , ale tez wyjanie, ze skoro pytam, a w moim i nie tylko poscie wyswietla sie jakim samochodem jezdze , a i w temacie jest podany o jaki silnik chodzi czyli o 2.7 cdi to nie rozumiem dlaczego mnie strofujecie .bowiem ja nie pytam na jakim oleju jezdza mercedesy , tylko pytam o konkretnie motor mercedesa 2.7 cdi czy sie znowu mylę....
To nie jest żaden konkret. Tych silników może być co najmniej kilka - z różnym wyposażeniem. Głównie chodzi o budowę układu wydechowego, gdyż obecność filtru DPF wymaga zupełnie innego rodzaju oleju - pomimo że silnik jest taki sam.
krzys124 pisze:
wiec jak w temacie jest ta informacja podana , tak i patrzac na mojego posta widac czym jezdze i z którego roku
Program WIS nie uznaje roku. Tylko numer podwozia.
krzys124 pisze:
Pozostaje kwestia skrzynki biegów - dla chcacego nie ciezko podac oleje dla obu wystepujacych skrzynek , czy nie mam troche racji ?
Masz. Ale tylko trochę. Kiedyś liczyłem z ciekawości skrzynie biegów w modelu 210 - WYSZŁO OK. CZTERDZIESTU Niektóre z nich wymagają innego oleju do określonego numeru seryjnego skrzyni, a powyżej - innego (ten sam typ skrzyni!)
Dalej uważasz, że "dla chcącego nic trudnego" A jak na podstawie niepełnych danych otrzymasz nieprawidłowy typ oleju, to kto będzie winny powstałych uszkodzeń?
krzys124 pisze:
Panie Noc ...DZIEKUJĘ BARDZO
No tak.... A pozostali (czyli ja!) generują niestworzone problemy, żeby tylko utrudnić życie zadającym pytania...
Pzdr. : Gerri