MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 2:37 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

class pisze:
To są sterowniki Webasto, czyli ogrzewanie postojowe.
Ten pierwszy to starszy model, drugi już nowszy elektroniczny. Zresztą widać, że to wypasione W123 jest z III serii.

Z tym Webasto, jest jak z chodzeniem w adidasach i tankowaniem na cepeenie.

Zdjęcie zegara w schowku, też pachnie mi 3. serią i obstawiałbym dokładkę niekoniecznie firmy Webasto.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ROBHEN pisze:
Mitu
"Zapewne lata obserwacji i jeszcze więcej W116, które przeszły przez ręce " Swięta prawda (kilkadziesiąt W 116 rozebranych i kilkanaście "na kołach" na placu). Bo żadna teoria nie zastąpi wiedzy nabytej w praktyce.

Moze i masz duza wiedze kolego ale jak Prosilem cie o tapicerke do 116 w kolorze takim jak ci podeslalem zdjecie [ 036 ] to zapewniales mnie ze jest taki sam odcien a elemety sa brudne.
Zdjecie od ROBHEN
Obrazek

Dla porownania 2 odcienie kolo siebie nadal uwazasz ze kolor jest taki sam ?

Obrazek

EX:
w123 240D `77
w124 E250
w124 250D `91
S203 220cdi lift

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jeśli elementy które sfotografowałem w ostrym porannym słońcu umyłbym i sfotografowałbym przy sztucznym świetle tak jak jest zrobione zdjęcie"przy laptopie" to miały by dokładnie taki sam kolor jak element po prawej ( bliżej laptopa ). <br>Dodano po 3 minutach.:<br> Po za tym zdjęcie było wykonane komórką z aparatem tylko 2 M pikseli. <br>Dodano po 23 minutach.:<br>
Mitu pisze:
Moje teoria oparta jest na tym co widziałem, czytałem i analizowałem - nie wyssałem tego z palca. Rozumiem, że się ze mną nie zgadzasz?

Napisałem bez ironii "święta prawda" czyli zgadzam się całkowicie a już najlepiej jest jeśli teoria połączona jest z praktyką. Co do "praktyki" to mam z nią do czynienia od ok.20 lat. A jeśli chodzi o teorie to jako członek klubu jak go niektórzy nazywają "fabrycznych" czyli KZMP też ją posiadam.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ROBHEN pisze:
Jeśli elementy które sfotografowałem w ostrym porannym słońcu umyłbym i sfotografowałbym przy sztucznym świetle tak jak jest zrobione zdjęcie"przy laptopie" to miały by dokładnie taki sam kolor jak element po prawej ( bliżej laptopa ).

Kolego nie umyjesz nie doszorujesz tak plastiku zeby mialy ten sam odcien specjalnie zrobilem zdjecie z jednym i drugim kolorem dla wychwycenia odcienia barwy. Przy sloncu powinna byc jeszcze bardziej zielone a nie az matowe. Nie wiem czemu sie czepiasz lampy lampa wszystko wyoszczyla.
ROBHEN pisze:
Po za tym zdjęcie było wykonane komórką z aparatem tylko 2 M pikseli.

Tu masz zdjecie zrobione w dzien aparatem z telefonu 1,3.
i jakos barwe umie oddac ze kolor jest bardziej zywy [oczko]

Obrazek

Doczysc dla testu listwy progowe i plastik z fotela w tedy bede sklonny to kupic od ciebie jak odcien i nasycenie koloru bedzie takie samo.

EX:
w123 240D `77
w124 E250
w124 250D `91
S203 220cdi lift

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
Mitu pisze:
kielbik pisze:
To zielone to najprawdopodobniej kontrolka kierunkowskazow przyczepy do dolozonego haka.
Bardzo prawdopodobne, już kilka razy widziałem takie kontrolki w W116 właśnie, ale to dziwne, bo W116 kontrolkę miał w zegarach, a nie jak /8 oddzielną.
Kontrolke w zegarach mialy auta z hakiem fabrycznym. Przy dokladamym to juz bywalo roznie: jak dokladacz mial pomyslunek to wsadzal kontrolke na swoje miejsce w zegarach, jak byl glabem to walil w drewnie dziure jak berlin i tam montowal - zgodnie z dolaczona instrukcja - to co bylo w pudelku z zestawem elektrycznym.

'71 250 CE, angol

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

[hehe] Myślałem, że deliberujemy tutaj o boczkach tapicerowanych.

(me: how) pisze:
Z tym Webasto, jest jak z chodzeniem w adidasach i tankowaniem na cepeenie.

A jak ktoś chodzi w adidasach, ale nie tankuje na cepeenie?

Rozumiem, że filippo wszedł nam tutaj z butami, znaczy z gadżetami od W123, ale to chyba nie jest powód z którego to skąpisz nam swojej wiedzy?

grabekk pisze:
tapicerke do 116 w kolorze takim jak ci podeslalem zdjecie [ 036 ]

036 to jest kod tapicerki od W123, a zdjęcia które wrzuciłeś to 006.

ROBHEN pisze:
Napisałem bez ironii "święta prawda" czyli zgadzam się całkowicie

Chyba się nie zrozumieliśmy. Spytałem czy zgadzasz się z moją teorią na temat boczków tapicerowanych.

ROBHEN pisze:
Co do "praktyki" to mam z nią do czynienia od ok.20 lat. A jeśli chodzi o teorie to jako członek klubu jak go niektórzy nazywają "fabrycznych" czyli KZMP też ją posiadam.

Nie kwestionuję Twojej praktyki, z resztą to byłoby śmieszne, zważywszy na to ile aut przeszło przez Twoje ręce, choć nie ma ludzi którzy zawsze mają rację, są tylko tacy, którym się tak wydaje. Cieszę się że po za handlowaniem wymieniasz także poglądy na tym forum.
Co do teorii to członkostwo w żadnym klubie jej nie daje, nieważne czy to KZMP czy MB/8 Klub Polska i takich ludzi można mnożyć w obu klubach, ale przecież nie to się liczy. Nie należę do żadnego klubu i nie ma to dla mnie znaczenia, ale na zlot wolę jechać tam gdzie nie śpi się w luksusowym hotelu i nie patrzą na mnie jak na ubogiego krewnego gdy przyjadę nie pierwszej świeżości W115 albo W116 280SE, bo co to za zabytek jak wyprodukowali go set tysięcy(?). Tak w ogóle to najważniejsze są zamiłowanie i pasja, bo to pochodzi z serca, a teoria i praktyka to kwestia wiedzy i pieniędzy, a więc rzeczy które może mieć każdy w odróżnieniu od pasji.

kielbik pisze:
Kontrolke w zegarach mialy auta z hakiem fabrycznym. Przy dokladamym to juz bywalo roznie: jak dokladacz mial pomyslunek to wsadzal kontrolke na swoje miejsce w zegarach, jak byl glabem to walil w drewnie dziure jak berlin i tam montowal - zgodnie z dolaczona instrukcja - to co bylo w pudelku z zestawem elektrycznym.

:lol: Robert, właśnie to miałem na myśli! [ok] Rozumiem, że ktoś wywiercił dziurę w /8 wedle własnego uznania i dołożył jakieś oko, bo oryginalnego nie miał, ale w W116 i nowszych to naprawdę bez sensu. Może jednak ja nie jestem głąbem. ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
"Cienkie boczki" występowały tylko i wyłącznie w 280 S i 280 SE (280 SEL miał zawsze "grube boczki"), po za tym tylko i wyłącznie przy tapicerce materiałowej (tzw. Stoff) i skajowej (tzw. MB-Tex)

Jeżeli to co piszesz to prawda to znam wyjątek: cienkie boczki, welurowa tapicerka, wersja SEL i V8 ale jest to "pancernik":

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mercedes-Benz W116 450SEL CDN 1978r.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00