ukaniu pisze:
Znajdź sobie przebieg podciśnień w EPC - z pewnośćią z kolektora prowadzi wężyk zasilający układ sterowania klap, reflektorów czy czego tam jeszcze
Ten schemacik mam. Poprosiłem o wydruk w ASO podając mój konkretny VIN coby nie było jakichś niespodzianek.

ukaniu pisze:
na jego początku jest zawór zwrotny, musi być uszkodzony albo go nie ma.
Zaworek jest - nic nie brakuje. Wiem że musi przepuszczać w jedną stronę. Jest OK. Zjawisko nie występuje przy małym i normalnym wciśnięciu pedału gazu ani przy "gazowaniu" na postoju. Raczej podejrzewam drobne pęknięcie/przetarcie/złamanie/przedziurawienie* któregoś złącza lub którejś z rurek (są stare) ale rzecz w tym że nie mogę nic znaleźć.
Dla przykładu - odłączyłem układ świateł (pierwsze skojarzenie bo opadają światła), znalazłem i sprawdziłem trójnik 47, potem wytworzyłem podciśnienie (przy pomocy "własnej gęby"), zatkałem i poczekałem kilka minut. Chyba trochę spadło ale jak to "wyczuć" i interpretować? Ogólnie - jak sprawdzać - posmarować roztworem mydła, pompować i szukać bąbelków? Będzie kłopot bo do niektórych złączek i rurek jest trudny dostęp. Pytam bo nie chcę nic uszkodzić.
* niepotrzebne skreślić