30.12.2003 r. "Noriega - wybraniec Boga"
Na początku ciemny W 126 (chyba SE, ale napewno w wersji amerykańskiej) na lotnisku, potem W 140 (w ruchu ulicznym) też ciemne (to była kaszana, bo akcja filmu kończy się w 1989 r.
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
).
Następnie W 126 SEL biały, przerobiony na super długą wersję (chodzi mi o taką wstawkę jaką mają Lincolny Continentale). W 108 lub 109 kolor błękitny albo szary, widok wewnątrz i z lotu ptaka. Potem jeszcze raz W 126 SE, chyba ten sam co na początku.
Poza tym przypomniało mi się, że w jednym z odcinków Nasha Bridgesa z Donem Johsonem (tym z "Policjantów z Miami") był W 108/109 (ładny
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
) w którym podłożono bombę zegarową. Nash i jego partner wsiadają do auta i gnają ile fabryka dała, aby postawić auto w bezpiecznym miejscu. Samochód (pusty) wybucha na jakimś placu. Nie martwcie się jednak, bo widać było fotomontaż - wysadzili wprawdzie W 108/109, ale inny egzemplarz w znacznie gorszym stanie. Też szkoda, ale mniej...
DZIŚ, CZYLI 5.01.2004 R. STACJA TVN 20.40 - "Vaterland - Tajemnica III Rzeszy"
Genialna fabuła. Niemcy wygrali II Wojnę Światową. Jest rok 1964 i cała Rzesza obchodzi 75 urodziny Fuhrera. Policja, SS i inne służby jeżdżą MB, a zważywszy na lata (W 114/115 jest dopiero przygotowywany jako niespodzianka na rok 1967

, więc w tym filmie po prostu go nie ma) są to "Skrzydlaki" i "Pontony" i to najczęsciej w kolorze czarnym. Niestety nigdy nie widziałem tego filmu w całości, tylko same fragmenty. Zapadła mi w pamięci scena jak Ruttger Hauer dzwoni z budki telefonicznej wieczorem i pada deszcz...
Na mnie zrobiło to wrażenie, ale nic dziwnego normalny na tym punkcie to ja już dawno nie jestem, o ile kiedykolwiek byłem...
Gorąco polecam.