MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 12, 2025 4:44 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

z tego co mi wiadomo przy silniku m103 są dwa katalizatory zaraz za kolektorami wydechowymi,a sonda jest bodajże za nimi (ale nie jestem do końca pewien) więc jeśli była by za nimi to usunięcie katalizatora wpłyneło by na większe zużycie paliwa, a za akumulatorem odnalazłem nastwnik katalizatora jest on jeszcze zaplombowany jestem ciekaw co się nim reguluję, moja wersja to 3.0 180KM ale były też wersję 188KM to właśnie te bez katalizatora ,czy ktoś wie jak to wygląda ztymi katalizatorami i tą sondą???

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
hmm właśnie zmieniłeś moje spojrzenie na świat i ogólne nastawienie do niego :o
Ja byłem pewien, że one mają jednego kata za sondą .. czyli, ze w teorii wywalenie go nie ma wpływu na sondę itd co jednak nie oznacza poprawienia osiągów itd po pozbyciu się katalizatora...

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

To są chyba komory rozprężeniowe (czy jakoś tak), a nie katalizatory. Prawdopodobnie zastosowanie katalizatora zmieniło charakterystykę pracy układu wydechowego i wymusiło ich zastosowanie.

Jaki nastawnik katalizatora? :o

Chyba korektor oktanowy, taki z zielonym napisem EZL-KAT i dookola N, S i cyferkami? Nie ruszaj tego, nim się reguluje ustawienie zapłonu.

Straszna choroba. Ludzie patrzą na litery i słyszą różne głosy w głowach.
A Ty i tak powiesz, że czytają forum...

Tytuł:
swój chłop

Szumek pisze:

Chyba korektor oktanowy, taki z zielonym napisem EZL-KAT i dookola N, S i cyferkami? Nie ruszaj tego, nim się reguluje ustawienie zapłonu.

ten korektor oktanowy również go mam ale mam coś takiego też za akumulatorem na ścianie grodzeniowej

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Akurat mam W126, a nie W124, u mnie jest korektor oktanowy przy grodzi i druga taka gwiazdka (chyba z białymi napisami) jest na komputerze silnika, ale komputer w W126 jest ukryty przy nogach pasażera. Tak więc niestety nie wiem, o czym mówisz. Jeśli o tej na komputerze, to też nie powinno się jej dotykać.

W 300SE są dwie komory na kolektorach wydechowych, po jednej na każdy, oraz katalizator za sondą. U mnie katalizator jest zastąpiony przez tłumik przelotowy (można kupić na alledrogo) i wszystko dobrze śmiga. Wycięcie katalizatora powoduje zwiększenie głośności i może ogłupiać sondę lambda, gdyż spaliny będą przepływać przy niej szybciej, itp. Dlatego radzę go zastąpić takim tłumikiem.

Tytuł:
swój chłop

Obrazek

teraz to już zgupiałem bo u mnie jest taki wydech jak na foto iteraz co jest katalizatorem??? bo ja cały czas myśle że te dwie puchy przy kolektorze to katalizatory a jeśli nie to po co one są??? z tego co widzę w katalogach nie wszystkie 3.0 je miały???

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Myślę, że gdybyś poczytał książki o mechanice płynów, to byś wiedział, po co te puszki. ;) Ale po co to analizować? ;)

To nie są katalizatory, można je zostawić. To duże to katalizator, a przed nim masz sondę. Z punktu widzenia mechaniki płynów lepiej go zastąpić tłumikiem, np. jakimś uniwersalnym do silników 3l pojemności. W fazie projektowania auta wszystko jest liczone, łącznie z układem wydechowym i lepiej nie zmieniać znacznie jego parametrów.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Wg MB - dwie małe puszki to:
- Pre catalytic converter - czyli pierwszy katalizator w układach z katami.
- Resonator w układach bez kata.
I faktycznie w układach z katami w tych puszkach znajduje się wkład katalizujący.
Spadek mocy wnika ze zwiększenia oporów przepływu.
Przepływ i zasada działania rezonatorów trzeba by rozpatrywać raczej z punktu widzenia dynamiki gazów (ciecze są dla nas nieściśliwe).
Rezonatory helmholtza, falowody, impedancja akustyczna i akustyczne (w rozumieniu propagazji dźwięku) filtry dolnoprzepustowe. Matko, taka puszka to odpowiednik indukcyjności... eeeee dobra dawno miałem wykłady z akustyki ;-)

Co do gwizadki koło sterownika - to faktycznie zmienia ona tryb pracy sterownika KE i w pewnym może on pomijać sygnał z lambdy.
Trzeba poszukać - były zdjęcia linki i opisy, ale jest to dość słabo wydrążony temat.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Można zamienić gwiazdki na komputerze i korektorze na wersję ECE zamiast KAT ponoć i będzie chodził jak wersja bez katalizatora.

Z tego co pamiętam, to ktoś kiedyś rozciął te puszki i ponoć w środku było coś w stylu siatki. W każdym razie nijak nie szkodziło pracy silnika...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00