MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 11:56 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Hmmm chcecie znać moje zdanie [zlosnik]

Chyba nie robili silników diesela po to żeby terez jeździły na oleju z pierwszego tłoczenia ;) , to samo tyczy się benzynowców, gdyby prducent chciał aby jego silniki były zasilane gazem to by takie robił 8)

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
outsider pisze:
Hmmm chcecie znać moje zdanie [zlosnik]

Chyba nie robili silników diesela po to żeby terez jeździły na oleju z pierwszego tłoczenia ;) , to samo tyczy się benzynowców, gdyby prducent chciał aby jego silniki były zasilane gazem to by takie robił 8)

Hmm... Nie wiem, czy zauwazyleś, ale traktujemy to raczej jako ciekawostke, a nie przykład do stosowania. Mam diesla i leję ON, a nie wynalazki. Jakbym miał benzyniaka, to lałbym benzynę, a nie LPG. To chyba oczywiste [oczko] [zlosnik]
Przy okazji: jakiś rok temu odstałem propozycję ze strony jakiejś polskiej firmy, żeby uczestniczył w zaadaptowaniu mojego MB do oleju roślinnego, zużytego oleju smażalniczego itp. Roześmiałem się kolesiom w twarz, bo dbam o zachowanie oryginału MB [oczko] [cool] [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant

Sebian pisze:
bo dbam o zachowanie oryginału MB [oczko] [cool] [zlosnik]

Mowi pan np. o radiu Beckera i calym naglosnieniu?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Hmm... Nie wiem, czy zauwazyleś, ale traktujemy to raczej jako ciekawostke

Zauważyłem, ale nie mogłem się powstrzymać ;)

Cytuj:
jakiś rok temu odstałem propozycję ze strony jakiejś polskiej firmy, żeby uczestniczył w zaadaptowaniu mojego MB do oleju roślinnego

Hmmm, a już myślałem, że byłem wybrańcem spośród milionów ;) , a tak wogóle to doszły mnie informacje, że w większości użytkownikom Mercedes to proponowali.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Przy okazji: jakiś rok temu odstałem propozycję ze strony jakiejś polskiej firmy, żeby uczestniczył w zaadaptowaniu mojego MB do oleju roślinnego, zużytego oleju smażalniczego itp.

moze i ciekawostke ale jesli juz ktos to stosuje, sa nawet fimy ktore chca to jakos wykorzystac warto sie temu powaznie przyjrzec.
moge prosic o jakies namiary, ewentualnie warunki jakie Wam proponowali? bylbym nawet sklonny zaryzykowac.

co do zachowania oryginalu (nie chcialbym prowokowac) to rozmumie obawy jesli chodzi o topowe modele, starsze auta. ale 123 czy 124 ew. 190?
no i na koniec ale prosze nie obrazac sie. czy producent kierowal modele E-klase i S-klase dla gołodupców? nie dla klasy wyzszej ewnetualnie śreniej-wyższej czy jakby to niebylo dla ludzi ktorzy maja kase. no i pytanie. czy dlatego ze nie mam kasy mam nie kupowac starszego merca (jezdzic nowym lanosem)? oszczedzajac na paliwie moge zadbac o sprawnosc i bezpieczenstwo, a nawet o oryginalnosc pozostalych elemntow? no i ekploatacja nowego lanosa jest sporo drozsza niz MB.
wiem ze to forum nie jest zbiorem ludzi traktujacych Mb jako woły robocze i moze temat nie na miejscu? ale czy zycie nie sklada sie z kompromisow? (sorry za filozowanie)

Tytuł:
Klubowicz

Ocet pisze:
Sebian pisze:
bo dbam o zachowanie oryginału MB [oczko] [cool] [zlosnik]

Mowi pan np. o radiu Beckera i calym naglośnieniu?

Wiesz co? Na filtrach nie mam znaczków MB, tylko inne. A to co podałeś wyżej, to jest upierdliwe czepialstwo w Twoim stylu (bez urazy). Daj mi namiar na dobre 2-drożne 12-centymetrowe głośniki w umiarkowanej cenie, to chętnie kupię. Przy okazji: póki co mam zainstalowane głośniki fabryczne, tylko z brzmieniem mają one mało wspólnego, bo sa delikatnie mówiąc "wydmuchane". Mam jeszcze kilka uwag, ale chyba nie na ten temat jest ten wątek...

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
Sebian pisze:
A to co podałeś wyżej, to jest upierdliwe czepialstwo w Twoim stylu (bez urazy)

odezwał się ten co się nie czepia... [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior

Sebian pisze:
outsider pisze:

Hmm... Nie wiem, czy zauwazyleś, ale traktujemy to raczej jako ciekawostke, a nie przykład do stosowania. Mam diesla i leję ON, a nie wynalazki. Jakbym miał benzyniaka, to lałbym benzynę, a nie LPG. To chyba oczywiste [oczko] [zlosnik]

ale jakoś ten eksperymet jest bardzo obiecujący [zlosnik]
No niby diesel jest na ON, ale chyba lepiej jeżdzić na roślinnym i pewnym ( i to za friko) niż na pewnej substacji płynnej do ogrzewania domów [oczko] - jak to niektórzy robią :evil: i ogloszenia na giełdzie typu : "czyszczenie układów zasilania dla lubiących cieplo" .
A tak naprawde to Ty nigdy nei wieszs co lejesz! Masz dystrybutor i raczej tam nie będzie czystej ON, tylko raczej "polskie mikstury " :roll: - za to powinni wieszać! :evil:
Wiem że jesteś przeciwnikiem LPG, ale jak byś miał juz w końcu ta benzyne to prędzej czy pożniej założyłbys LPG , no chyba że stać Cię na benzyne , mnie nie :cry:
A i tak wole jeżdzisz na tym pewnym szajstwie, niż na benzynie z dobieszkami - już w Omedze robiliśmy silnik bo debil na jedej z Radomskich stacji wlał NITRO do benzyny, i cała Omega 2,0i do kapitelki - poprotu się zatała :evil: i rozpadła.... A jak benzyny są przerabiane na LPG to co za wstyd jeżdzisć na paliwie alternatywnym?? a że z pierwszego tłoczenia ;) - przynajmneij zawsze frytki możesz sobie zrobić [zlosnik]

Pozatym LPG 1,27 za litr na Pb najtaniej 2,99 ( na Jet przy dworcu w radomiu), na LPG pali o 10% więcej, więc i tak muchozol wychodzi taniej i przynajmiej wody ani nitro nie będzie [szalone]

Tytuł:
Klubowicz

Marcin S pisze:
ale jakoś ten eksperymet jest bardzo obiecujący [zlosnik]
No niby diesel jest na ON, ale chyba lepiej jeżdzić na roślinnym i pewnym ( i to za friko) niż na pewnej substacji płynnej do ogrzewania domów [oczko] - jak to niektórzy robią :evil: i ogloszenia na giełdzie typu : "czyszczenie układów zasilania dla lubiących cieplo" .
A tak naprawde to Ty nigdy nei wieszs co lejesz! Masz dystrybutor i raczej tam nie będzie czystej ON, tylko raczej "polskie mikstury " :roll: - za to powinni wieszać! :evil:
Wiem że jesteś przeciwnikiem LPG, ale jak byś miał juz w końcu ta benzyne to prędzej czy pożniej założyłbys LPG , no chyba że stać Cię na benzyne , mnie nie :cry:
A i tak wole jeżdzisz na tym pewnym szajstwie, niż na benzynie z dobieszkami - już w Omedze robiliśmy silnik bo debil na jedej z Radomskich stacji wlał NITRO do benzyny, i cała Omega 2,0i do kapitelki - poprotu się zatała :evil: i rozpadła.... A jak benzyny są przerabiane na LPG to co za wstyd jeżdzisć na paliwie alternatywnym?? a że z pierwszego tłoczenia ;) - przynajmneij zawsze frytki możesz sobie zrobić [zlosnik]

Pozatym LPG 1,27 za litr na Pb najtaniej 2,99 ( na Jet przy dworcu w radomiu), na LPG pali o 10% więcej, więc i tak muchozol wychodzi taniej i przynajmiej wody ani nitro nie będzie [szalone]

W sumie w każdym fragmencie Twojej wypowiedzi jest dużo racji i trudno stawac okoniem wobec pewnych rozwiązań. A co do mojej filozofii, to jeżdżę dieslem, bo nie stać mnie na benzynę, ale jesli to zmieniłoby się, to przesiadka na 230 lub 280 w budzie W114 nie jest wykluczona, i na pewno silnika nie zagazuję. Rozumiem tych, których nie stac i szukaja kompromisu, jednak szkoda tych silniczków. Stanowisko moje jest znane i nie ma sensu do niego znowu wracać [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00