MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 9:11 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 9 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek

Jak będzie awaria to się nie zdziwię, nie znam bezawaryjnego auta. Jak auto mi sie wysypie że nie będę w stanie się wypłacić - wtedy przyznam wam racje. Co Ty tu rzucasz mi najczarniejszym scenariuszem że zgnita czy pewnie przebieg kręcony. Nie chciałem kupić auta zabytkowego - chciałem kupić ładne auto, które będzie jeździć. Wydaje mi się że kupiłem, wszystko będę skrupulatnie notował i po wycieczce po Europie, udanej lub nie, nie omieszkam was powiadomić.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Hmmm... Alfa... może i ładnie wyglądają i wiele osób cmoka nad ich stylistyką, ale po użytkownikach (bardzo nerwowi i sfrustrowani) wnioskuję, że coś jest z nimi nie tak. Główna różnica między beczką, a alfą jest taka, że beczka jak odpali to dojedzie wszędzie, nawet taka roklekotana będzie stukać pukać hałasować, ale dojedzie. Alfa piękna i błyszcząca zesra się na światłach w godzinach szczytu z niewiadomego powodu i tyle z niej będzie pożytku.

Tytuł:
postmajtek

Przestań czytać auto świat :) W garażu człowieka, od którego kupiłem alfę stała jeszcze jedna, a jeszcze inną jechał za nami :)

Tytuł:
wiarus junior

Numer GG: 9682008
allah pisze:
W garażu człowieka, od którego kupiłem alfę stała jeszcze jedna, a jeszcze inną jechał za nami

Prawie jak zlot Mercedesa, może też ma Alfę w garażu żeby sobie stała i wyjeżdża nią wtedy i tylko wtedy gdy jest ciepło, sucho [zlosnik] Mówisz że aż na 3 Alfy jechaliście hm. Co do Twojej Alfy jaki tam masz motor?

W poszukiwaniu pierwszego Mercedesa ;)

Tytuł:
postmajtek

Hmm, nie wiem gdzie masz 3 jeżdzące alfy, ale może mi wytłumaczysz. 3.0 v6 w gazie, po dwa zawory na cyl.

Tytuł:
wiarus junior

Numer GG: 9682008
Cytuj:
może mi wytłumaczysz

Przepraszam, pomyliłem się nie doczytałem.

allah pisze:
3.0 v6

Nie boisz się że to będzie paliło wiadrami ? Jak by nie patrzył trasy kawałek masz.

W poszukiwaniu pierwszego Mercedesa ;)

Tytuł:
postmajtek

Już zrobiłem trasę na LPG około 200 km - przy zmianie biegów przy około 4do5 tys RPM rzeczywiście, spali z 20 litrów gazu ( co i tak wychodzi cenowo podobnie do 10l ropy), ale jak jezdie się spokojnie, zmienia biegi i nie "żyłuje" silnika, jak już zrobiłem za drugim razem, to w okolicach 12-10l gazu, co przy tym komforcie jest po prostu śmieszną ceną.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Znaleźli się znawcy od siedmiu boleści. Mieliście kiedyś Alfę?
Kolega wybrał jak wybrał, nie trzeba pisać kilku stron krytyki bo to jego sprawa...

Czy pojechalibyście swoimi autami w wyprawę po Europie? Nie mielibyście pietra że skoro nic się nigdy nie dzieje to akurat 2 dni od domu coś poleci? Fakt że część użytkowników potrafi samemu usunąć drobne usterki, ale większości pierwsza awaria skutecznie popsuje wyjazd...

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
swój chłop

allah pisze:
Przestań czytać auto świat :) W garażu człowieka, od którego kupiłem alfę stała jeszcze jedna, a jeszcze inną jechał za nami :)

To w razie awarii, żeby części były :lol:

Co do wypraw...mam dwie na koncie. Jedna w123, druga w124 obie po około 3500km. Rutynowy przegląd podzespołów przed wyjazdem i po sprawie.

Ktoś na forum ma ładny cytat w podpisie:

"Alfa romeo jest jak M110. Robi wrażenie o ile jest na chodzie"

mimo wszystko życzę allahowi bezawaryjnej eksploatacji i obyś po jakimś czasie nie został w pozycji allahowej (na kolanach z głową na wschód) w oczekiwaniu na przyjazd pomocy drogowej...

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

voytas pisze:
Fakt że część użytkowników potrafi samemu usunąć drobne usterki, ale większości pierwsza awaria skutecznie popsuje wyjazd...

I właśnie z tego powodu nie można sobie brać na drogę garba w postaci takiego auta. Chyba, że jest to celowe działanie, żeby sobie taki wyjazd nomen omen: popsuć vel urozmaicić, bo co to jest za wyczyn pojechać W123, jeszcze diesem te parę tysięcy kilometrów.

Tytuł:
postmajtek

Michała zdanie z całym szacunkiem nic mnie nie obchodzi :)
Dzięki wielkie voytas za słowa wsparcia.
O moich perypetiach z alfą będę was informować, być może w formie przestrogi, oby nie.

Tytuł:
swój chłop

No cóż Alfa Romeo to jedyne auta, które pchasz przez 15km z uśmiechem na ustach [zlosnik]

A tak poważnie - moim zdaniem dobry wybór. Skoro kupiłeś auto od człowieka, który ma kilka egzemplarzy to jest duża szansa, że zrobiłeś dużo lepszy interes niż np zakup W123/124 od kogoś, kto nic w aucie nie robił, no bo przecież Mercedesy się nie psują.

PS; jadąc przez Europę kup przejściówki do tankowania gazu - nie na każdej stacji mają.

Wyprzedzaj, wyprzedzaj - Twoje nerki uratują komuś życie !!

Tytuł:
Wiem, że wspólne ustalenie trasy i terminu jest bardzo trudne, stąd samotne wyprawy poza horyzont. O ileż byłoby łatwiej naprawić gdyby drugie auto znajome jechało niedaleko, a i wieczorne pogawędki i jakieś pomysły lokalne...

Jakby co to ja zawsze mam ochotę na wykonanie kilku tysięcy kilometrów. A ostatnie 8000 jakie zrobiłem utwierdzają mnie w przekonaniu, że to dobry pomysł na ciekawe wakacje.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
Hej Bodzio, a co z wyprawa na Nordkap na kilka /8?

'71 250 CE, angol

Tytuł:
Mam lepszy pomysł, Gibraltar. I komarów jakby mniej i kolega się kąpał w tygodniu obecnem w morzu, bo ciepło. <br>Dodano po 2 minutach.:<br> A po drodze Wenecja, Marsylia, Malaga, Madryt a w drodze powrotnej Paryż, Stuttgart, Kopenhavn.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 9 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00