MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 12, 2025 4:11 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Danski pisze:
...no co najciekawsze, że nie... i dlatego mechanicy czekali na "czkawkę", żeby w trakcie jej trwania podpiąć kompa...ale jak na złość samochód nie chciał się "przydławić"...
...widzę, że większość z Was stawia na cewki i (lub) kable... więc zaraz po nowym roku zmienię mu te cewki... a w następnej kolejności kable... ale te ostatnie to chyba duży koszt...
...powiedzcie mi jesze tylko jedną rzecz: czy te kilka ok. 10 razy jazdy na "czkającym" silniku (jednorazowy czas trwania jazdy to ok. 5-20 min) nie zaszkodził mu?

Pozdrawiam,

Daniel

Kolego wez sie za najprostsze sprawy.Chcesz podmieniac cewki jak najprawdopodobniej masz pokryszoną wiazke i zwieraja sie kable gdzies.Przebiueg tu nie ma nic do sprawy.Jak bedziesz miał 15 letnia nieuzywana opone to też bedzie ok? bo nie ma duzego przebiegu? Poszukaj fotek co tu sie ludziom działo z wiązką i zobaczysz o co biega.Masz ksiązkowe objawy a szukasz jakis cudów.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

...ja nie twierdzę na siłę, że na pewno u mnie wiązki są ok...ale byłem w serwisie i nikt nie miałł żadnych podejrzeń, co do wiązki... a swoim okiem mogę stwierdzić, że wszystko wygląda jakby dopiero z fabryki wyjechało... ale oczywiście poddam to szczegółowej kontroli! ...jeśli ktoś wie gdzie w pierwszej kolejności spojrzeć na tą wiązkę to będę wdzięczny... mogę nawet porobić foty i na forum wrzucić...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

W pierwszej kolejnośći sprawdz wiązke idąca od przepustnicy, gruby czarny kabel w pięknej czarnej izolacji, wez natnij troche tej izolacji (najlepiej w miejscu jak najblizszym przepustnicy)pod ta izolacją jest jakieś 15 cienkich kabelków prawdopodobnie ze skruszałą izolacją.
Tutaj masz fotki jak ta izolacja wyglądała u mnie, dodam ze z zewnatrz wiazka wyglądała jak nowa, a co za skarby ukrywała.
http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic. ... ht=#372103

Ex:W124 230 TE 86r.;W124 300 CE 89r.; W123 300 D 78r.; W124 300 CE 24V

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Danski pisze:
...ja nie twierdzę na siłę, że na pewno u mnie wiązki są ok...ale byłem w serwisie i nikt nie miałł żadnych podejrzeń, co do wiązki... a swoim okiem mogę stwierdzić, że wszystko wygląda jakby dopiero z fabryki wyjechało... ale oczywiście poddam to szczegółowej kontroli! ...jeśli ktoś wie gdzie w pierwszej kolejności spojrzeć na tą wiązkę to będę wdzięczny... mogę nawet porobić foty i na forum wrzucić...

w ASO zeby oni wyczaili tą popękaną izolacje to ta izolacja musiała by ich ugryść w tyłek

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
nowy

Danski cewki są częścią kabli WN tak więc jak będziesz wymieniał kable to wymienisz razem z cewkami. Można wymienić tylko cewki, ale to raczej niepotrzebne rozdrabnianie się.

Koszt nieoryginalnych kabli typu Bosch lub Beru to około 1200PLN. Zerknij na katalogi on-line kilku firm z częściami, to potwierdzisz.

Nic się nie dzieje specjalnie jak tak sporadycznie chodzi nie na wszystkich garach, pod warunkiem, że to rzeczywiście cewki/kable. Nie mniej jednak im szybciej to naprawisz tym lepiej. Dodatkowo naprawianie samochodu przez internet jest niemożliwe i aby precyzyjnie określić przyczynę takiego zachowania motoru musi to zobaczyć na żywo osoba z doświadczeniem. Nie mniej jednak objawy wskazują na cewki/kable.

Nie zaszkodzi też sprawdzić tej wiązki, chociaż to nie jest charakterystyczne dla tego motoru. To raczej w M120 jest notoryczny problem z wiązką kabli silnika.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

EssiRS pisze:
Nie zaszkodzi też sprawdzić tej wiązki, chociaż to nie jest charakterystyczne dla tego motoru. To raczej w M120 jest notoryczny problem z wiązką kabli silnika.

Niezgodze się z tym, w M119 jest to notoryczna usterka, spotkałem się juz sam osobiscie z czterema takimi wiązkami przepustnicy, na forum jest też kilka osób z ta usterką.

EssiRS pisze:
Danski cewki są częścią kabli WN tak więc jak będziesz wymieniał kable to wymienisz razem z cewkami. Można wymienić tylko cewki, ale to raczej niepotrzebne rozdrabnianie się.

Dopiero w modelach poliftowych są cewki na każdy cylinder, w starszym typie są dwie cewki zapłonowe na cały silnik, i nie trzeba ich wymieniac razem z kablami, chodz, lepiej gdzies sprawdzić czy są napewno sprawne

Ostatnio zmieniony sob gru 26, 2009 11:11 pm przez butek22, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

butek22 pisze:
EssiRS pisze:

Dopiero w modelach poliftowych są cewki na każdy cylinder,

Cewki na świecach były dopiero od 119.8xx, który w 124 nie występował.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

zegarek pisze:
Cewki na świecach były dopiero od 119.8xx, który w 124 nie występował.

No tak, pomyliłem W124 z W140 ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam,

uwaga z tym niespalonym paliwem, które czuć z rury wydechowej.

Słyszałem , że auta te potrafią się zapalić, być może w związku z częstą i mocną eksploatacją auta o złym stanie technicznym układu zapłonowego.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00