MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 3:32 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam
Czy ktos z Was zna moze, ktoras z tych W220.
Wiem, wiem tyle kosztuje E500 W124.

Autko na wolne dni, wiec koszty ekspolatacji przynajmniej jesli chodzi o wache nie graja roli, do ciorania i tak jest Partner.

Ale w sumie za 35 kola, jest juz kawal lochy do smigania po balaganach.

W tym aucie najwazniejsze jest stan zawiechy i skrzyni.

Tak wiec zna ktos, moze od razu odradzi, ktoras z propozycji?

http://moto.allegro.pl/item950554363_me ... i_tel.html

http://moto.allegro.pl/item948570312_la ... 1999r.html

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11414328

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11715910

Nr. 3 bardzo obiecujaca...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nie znam nie widzialem, ale wydaje mi sie ze jezeli W220 jest w cenie W140 to nie wrozy nic dobrego.

Tytuł:
swój chłop

To sa stare auta, ani kultowe, ani klasyki. Wiec ile maja kosztowac?
500 tez nie jest hitem na rynku wtornym z racji kosztow eksploatacji...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

300D pisze:
i skrzyni.

nie wiem nic o skrzyniach, troche tych aut przeszło przez moje ręce,ale poza gnojówkami nie slyszalem o kłopotach ze skrzynia.

300D pisze:
W tym aucie najwazniejsze jest stan zawiechy

licz sie z tym,że po 10 latach w każdym aucie coś bedzie poważnie wykończone nawet w najlepszych rekach ,widze to sam po sobie.

Pierwsza tak na pierwszy rzut oka ma problem z zawieszeniem.

Druga po lampach widze ze w nalocie zabrakło ok 300 tys

co do 3ciej jakoś nie chce mi sie wierzyć w bezawaryjną historie ,raczej traktował bym to jako typową sytuacje w polskich aso.Nawet w tych najbardziej awaryjnych autach historie masz czystą jak łza.
Wyglada za to super.

Co do 4 tej chciał bym mieć cement u siebie w takim stanie.

Jako do niedawna użytkownik 220/215 ,uważam ,że to dobre auta..ale potwornie drogie w eksploatacji.Wszystko zawsze kosztuje 5 tys i wielokrotności tego.

5 litrówki są najsympatyczniejsze.Na twoim miejscu poszukał bym czegoś po facelifcie.

300D pisze:
smigania po balaganach

w końcu do tego ją wymyślili :D

Tytuł:
swój chłop

Myślę, że tutaj celem jest kupienie samochodu robiącego wrażenie w cenie do ok 35k, dlatego W220 po lifcie odpada. Ale tak jak mowi Wau, a wie o tym bardzo dobrze jako użytkownik, o wersjach przedliftowych nie mówi się zbyt dobrze. Nie wiem czego oczekujesz, jeśli samochód faktycznie tylko weekendowy to może i warto. Jeśli jednak zmienisz nastawienie i będziesz jeździć częściej (ciężko mi powiedzieć jaki jest górny roczny limit), utrzymanie tego samochodu może być uciążliwe. Zawieszenie w tym samochodzie nawet gdy nie jeździ potrafi złapać błąd czy się rozczelnić, ale nie chcę się wdawać w szczegóły bo też zbyt dobrze ich nie znam.

Ponad pół roku temu też szukałem samochodu w podobnej cenie i o podobnym standardzie, z tym, że do użytku na co dzień. Padło na BMW e38. Myślę, że wersja poliftowa, w dobrym stanie robi nie gorsze wrażenie niż W220 (moim zdaniem zdecydowanie lepsze ;), na pewno jest też samochodem łatwiejszym (tańszym) w utrzymaniu. Poza tym znacznie lepszy support techniczny, w kwestii W220 ciężko znaleźć kontakt z konkretnymi użytkownikami, jeśli chodzi o e38 praktycznie każda możliwa awaria zostala już przeanalizowana nawet w przez użytkowników w Polsce. Popatrz, przemyśl. Moim zdaniem jako fan dawnych Mercedesów paradoksalnie bardziej odnajdziesz się w e38 niż w w220 ze względu na jakość.

Ale żeby trzymać się tematu - pokazane przez Ciebie nie wyglądają źle. Obejrzyj ich jak najwięcej i sam będziesz specem w tej dziedzinie. Zawieszenie przy tym przebiegu, bez względu na to jakie zużycie pokaże komputer, jest już na pewno wytłuczone dość solidnie. Co prawda tutaj masz zwykły airmatic, ja mam odniesienie do ABC, i to w tych od nowości i w używanych. W każdym razie ewentualna wymiana zawieszenia przez obecnego właściciela w niedawnym czasie jest inplus. Jeśli żaden z nich nie miał naprawy tego typu poszukaj takiego, który w Polsce jest najkrócej albo od razu szukaj za granicą.

Tytuł:
swój chłop

znajomy pol roku temu kupil sobie 400cdi rok 2002 przed liftem za okolo 60 tys wpakowal w niego juz z 20-30 tys a robi z 30 km dziennie po miescie

W 123 300D Automat 82 Ex
Vito 112CDI 02

Tytuł:
swój chłop

Rowniez mysle, ale troche mniej o E38. Jest o tyle dobra, ze ma o wiele mniej skomplikowane zawieszenia, a i czesci sa dostepne w bardzo duzej liczbie zamiennikow. Same BMW z tego okresu sa mi dobrze znane, jezdzilem E39 2,5 roku - swietne autko.

Niemniej jednak W220 od 1998 roku, czyli daty premiery (mialem wtedy 11 lat ;) ) za mna chodzi, ogromnie mi sie podoba, mysle, ze to uczucie przetrwa nawet kaprysy, z ktorych W220 jest znane.

Rosadek mowi 740iL/S8, ale serce podpowiada awaryjna W220...

Co do 400 CDI to dwa czynniki sa na nie korzysc:
- gnojowa nie pasuje do tego auta
- samo 400 CDI jest znane z tego, ze glownie sie psuje

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00