kielbik pisze:
Po pierwsze: jezeli samochod ma wazny przeglad to auto jest rejestrowane na jego podstawie i urzedas w okienku nawet nie ma pojecia, czy samochod ma kierownice po lewej stronie, po prawej czy moze w bagazniku. Trzeba co prawda zajechac na stacje diagnostyczna i oplacic danine ale diagnosta ustala jedynie rozstaw osi i nie wypowiada sie czy samochod spelnia wymagania dot. rejestracji. Po drugie: UE juz nas podregulowala i samochody RHD sa rejestrowane w Polsce bez przeszkod.
Moze i coś zmienili ale znając Polskie realia urząd urządowi nie jest równy
może w jakimś bardziej obcykanym wydziale komunikacji bez problemu zarejestrują a w innym juz nie
sam sie o tym przekonałem rejestrując skrzydlaka
chciałem wykupić tymczasowe(czerwone) tablice aby dostać sie na przegląd i trochę pojeździć
no wiec idę do swojego wydziału a tu mówią ze czegoś takiego nie ma
idę do naczelnika a on to samo ze w Polsce nie ma tablic tymczasowych!!!
troszkę zgłupiałem wiec zacząłem grzebać w necie no i okazało się ze są
wiec dla pewności dzwonie do wydziału komunikacji w Koninie
i tam urzędnik odparł ze nie ma problemu mam przyjść z Briefem tłumaczeniem i opłacona akcyzą i dostane czerwone tymczasowe tablice na okres 14 dni z możliwością przedłużenia
koszt 30zł za tabulki plus jakieś tam za znaczki legalizacyjne w sumie miało to kosztować około 50zł
już miałem jechać po tabulki do konina ale urzędnik odparł ze oni obsługują tylko powiat i miasto Konin a ja jestem z Turku to mam isc do swojego wydziału
zbulwersowany biegnę do naczelnika swojego wydziału mówię mu ze w koninie bez problemu wydają i ze na 100% są takie tablice
na to on w zaparte ze NIE MA TAKICH TABLIC i mam mu du..y nie zawracać
tak wiec ja bym nie liczył na to ze może da sie zarejestrować
chyba ze masz czas i chęci na bieganie od urzedu do urzedu aby cos załatwic
ja zrezygnowałem (załatwiłem resztę formalności i wciągu tygodnia miałem auto zarejestrowane)z walki z naczelnikiem a miałem ochotę go troszkę udubic i zgłosić to gdzieś wyżej