AndyS pisze:
Ja bym z praktyki określił na min. 0,5 jałowe (650obr) i 3 powyżej 1000obr - to w mojej opinii świadczy że układ smarowania jest OK.
Piszę co podaje fabryka jako wartości minimalne.
Nie widziałem M103 które gorące miało by przy 1000 obr ciśnienie 3.
Najczęściej w silnikach widzienych przezemnie bez remontu ciśnienie wstaje na 3 od 1500 do 2000 obr.
(o ile ma właściwe kółko zębate na pompie). Taka konstrukcja podyktowana jest stratami na tłoczenie oleju. W OM603 już jest inne kółko napędu pompy - więcej tłoczy - prędkości obrotowe silnika niższe.
Najczęściej ciśnienie rośnie pi razy oko wmiarę liniowo - jeśli na jałowych jest 1 to przy 3x wiekszych będzie 3x wieksze - czyli uzyskamy 3 atm przy 1800. Najważniejsze jest ciśnienie na obrotach gdy silnik zaczyna produkować maksymalny moment obrotowy.
AndyS pisze:
No tak ale "dostarczanie" oleju jest ściśle powiązane z ciśnieniem w jego układzie.
Tak, jednak jeśli odrobina oleju jest w zbiorniczku regulatora to on samoczynnie powinien go zassać. Stąd nowe leciutko pracujące regulatory nie cykają zaraz po odpaleniu pomimo iż nie ma jeszcze ciśnienia oleju.
maciek-126 pisze:
wskażnik nie dochodzi mi do 3. nawet przy 4000obr. od czego zacząć diagnozę, czy moge tak jezdzic?
Zmierzyć ciśnienie manometrem, jeśli faktycznie jest niskie zdjąć miskę i sprawdzić czy nie zablokował się (albo nie ma pękniętej sprężyny) zawór obejściowy. Jeśli nie - jeżdzić aż będą fundusze na remont dołu silnika albo wymianę.