MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 7:43 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

witam klubowiczow ,mam maly problem zmienialem szczeki od recznego i nowe tarcze hamulcowe za granica i odebralem auto a tu zaczely sie swiecic lampki i ASR i ABS aole auto normalnie jedzie nic co przypomina ze male obroty i on jechac nie chce.Nie wiem czy mechanik cos nie ruszyl jakis kabel.Kto moze pomoc i wie jaki moze byc problem i gdzie szukac .

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Przy wymianie tarcz hamulcowych mógł zostać uszkodzony jeden z przednich czujników kół, bo tylne czujniki sa w tylnym moscie, więc tam raczej rąk nikt nie wkładał.
Czy prędkosciomierz działa, jeśli działa to przyjrzał bym się prawemu przedniemu czujnikowi, bo predkościomierz bierze sygnał z przedniego lewego koła, więc jak pokazuje prędkość to działa.
Sprawdz tez bezpieczniki w skrzynce z komputerami, (ta pod maską z prawej strony czarna puszka)

Ex:W124 230 TE 86r.;W124 300 CE 89r.; W123 300 D 78r.; W124 300 CE 24V

Tytuł:
swój chłop

byl moment ze predkosciomierz tez nie dzialal to dzialal , ale jakos po dwoch godzinach dzialal jak poszedlem na zakupy.Tu mi robi zawsze moj majster ale mial pilny wyjazd i zlecil mlodemu pracownikowi.Ja mowilem ze trzeba barzo ostroznie no ale co zrobic z idiotami .A ten czujnik jakos sie wymienia ?mozna go w serwisie tylko dostac czy ktos ma dostep do sklepu gdzie mozna zamowic?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

lana77 pisze:
A ten czujnik jakos sie wymienia ?mozna go w serwisie tylko dostac czy ktos ma dostep do sklepu gdzie mozna zamowic?

Pozostaje ASO, lub kupno uzywki.
Prawdopodobnie masz walnięty lewy czujnik, zobacz jeszcze sam po zdjęciu koła jak ten czujnik wyglada, może masz przewód uszkodzony.

Ex:W124 230 TE 86r.;W124 300 CE 89r.; W123 300 D 78r.; W124 300 CE 24V

Tytuł: w140 abs
postmajtek

Witam kiedyś miałem wymieniać przewód od abs lewy przód cena to 1200 pln ale go sam naprawiłem .ja mam starego typu . nowy typ od 95 roku tamten to jest dopiero tani kosztuje około 400 pln.opłaca się mieć nowego typu bo taniej.

Tytuł:
swój chłop

Kiedyś w sprinterze wymieniali mi coś w przednim zawieszeniu i też potem był problem z ABS, okazało się że na czujnik ABS poleciał piach czy inny syf. Mechanik postukał młotkiem w czujnik i problem minął , nie polecam jednak walenia młotkiem w czujniki, lepiej odkręcić i wyczyścić jak należy. Ale któremu mechanikowi by się chciało , lepiej młotkiem przywalić - tak to już jest z pastuchami :evil:

Tytuł:
swój chłop

witam ponownie po odwiedzeniu majstra i wymienilem tuleje w przednim zawieszeniu .Kiedy zmieniali tuleje powiedzieli ze jedna sprezyna jest peknieta.Tak wiec czeka mnie wymiana przednich sprezyn i przeciscilem wszystkie czujniki w kolach i dalej to samo.Po przejechaniu 10 metrow wlaczaja sie 2 kontrolki ABS + ASR i dalej nie wiem czy wszystkie czujniki wymienic? <br>Dodano po 17 godzinach. 23 minutach.:<br> Zauwazylem ze ABS i ASR jak bylo chlodno rano jak jechalem nie swiecil sie ,za godzine bylo cieplo i wyprowadzilem auto odkurzyc i przetrzec szyby i skory i po wyjechaniu z garazu lampki zapalily sie

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mam problem z ABS w W126, ale wygląda zupełnie inaczej, kiedy próbowałem zdiagnozować co się dzieje odkryłem, że po odłączeniu jednego z czujników ABS błąd pokazuje dopiero po przejechaniu około 10 metrów. Skoro u ciebie tak się dzieje, a zdarza się że działa, pewnie fachowiec naderwał któryś z przewodów przy przednim kole. Obejrzyj przewody, może znajdziesz problem.

Z napędem na tył jest jak z seksem,
po co jeździć na ręcznym skoro można dawać w piz*** ? :-D

Tytuł:
swój chłop

wielkie dzieki.sprawdze jesli tylko wtyczka naderwana moze nie mocno jak z tego nie da sie nic zrobic to az w polsce wymienie jak przyjade

Tytuł:
swój chłop

witam klubowiczow mercedesa.przyjechalem do polski z daleka bo spod odessy i wracalem przez Moldawie Rumunie ,Wegry i Slowacje .Juz nie jechalem tylko na gazie ale i benzynie i odczucie nie do opisania.ja cos nie pojmuje nasz kraj idzie do tylu.Gaz i paliwo w tych krajach to super.W moldawii tankowalem benzyne i auto pracuje super i paliwo tansze jak nasze .Gaz tez po drodze super ,auto jak rakieta .Wiec gdzie my jestesmy jak paliwo takie dziadowskie?no i patrzylem na czujniki .Zauwazylem ze czujniki sa 2 ,kolo lewe i prawe ,jak juz tyle wymienilem to juz wymienie tez na nowe .Te moje auto zaraz bedzie cale nowe.jak tam jestem to robie remonty bo ciut taniej.No i po drodze ABS I ASR caly czas swiecil.do tylu jak cofam nie zaswieca sie tylko do przodu po 8 metrach.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00