MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 5:37 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:

Ale moja wypowiedź była troszkę w innym sensie, mianowicie samochodu zarejestrowanego z zabytkowe tablice nie można sprzedać poza obszar RP.
Ja mając ciekawy pojazd nie zamykałby sobie takiej furtki i zostawiłbym na białych zwykłych tablicach. Nie mam tez tak , że " ten będzie u mnie do końca zycia" itp. bo to raczej mało realne w większości przypadków.

Myślę, że sprzedać można, tylko jest przy tym więcej zachodu. Trzeba się mentalnie "przestawić", że pojazd zabytkowy przestaje podlegać przepisom dotyczącym samochodów. Zaczyna za to podlegać pod te paragrafy co obrazy, skrzypce albo stare książki.

Tak więc jeśli np. dzieło sztuki można oficjalnie sprzedać za granicę, tylko trzeba mieć na to pozwolenie konserwatora i zapłacić jakiś tam haracz Państwu (chyba ileś tam procent od wyceny, a nie od ceny transakcyjnej - ale tego nie jestem pewien) to zapewne można tak zrobić i z autem. Tylko tzw. B.O. (bolszoje ujebanie).

Ale jeśli ktoś ma w garażu tzw. "Bugatti Pierdyliare" zapewne da się.
Nie sądzę też, żeby rozsądny konserwator miał coś przeciwko wywiezieniu z Polski takiego cennego dobra kultury jak podrdzewiała "beczka" ;)

Gab

------
Drive It Like You Hate It - stara reklama Amazona

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

THC pisze:
A ja nie rozumiem, że nie masz jeszcze play??????
Teraz rozumiesz o co chodzi?

Przykro mi ale nie handluje samochodami więc nie mam okazji słuchać tak idiotycznych tekstów,a pley także nie mam.

A pojazd na żółtych blachach można sprzedać i to nawet za granice RP
tylko nie wiem po co ???
Handlarze nie rejestrują na żólte i nie zadają takich pytań.Więc autor pytania nie zamierza chyba sie pozbywać swojego auta.

Zresztą szkoda czasu na czcze pisanie,
kolega zapewne chciał w ten sposób dwieście złotych zaoszczędzic ,a nie poznać zdanie forumowiczów o zasadności czy żólte blachy są OK czy też be.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Sojczyn - bzdury piszesz ...ale cóż nie ma rady - tak ten świat skonstruowany że bzdury usłyszane gdzieś się powtarza....sięgnij do ustawy a potem doradzaj kolegom.

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Gajowy pisze:
THC pisze:
A ja nie rozumiem, że nie masz jeszcze play??????
Teraz rozumiesz o co chodzi?

Przykro mi ale nie handluje samochodami więc nie mam okazji słuchać tak idiotycznych tekstów,a pley także nie mam.

Albo masz zerowe poczucie humoru albo szukasz dziury w całym w niedzielne popołudnie.
Jeśli moje teksty wydają się idiotyczne dla Ciebie to Bóg zapłac, od takiej osoby jak Ty to prawdziwy komplement.
No i gratuluje, bo ja mimo takiego samego o Twoich wypowiedziach nie odważyłbym się tego napisać.
Nie handluje samochodami ale mi nie jest przykro z tego powodu, bardziej jest mi przykro , że nie mam na zabytkowych, także kolegami chyba nie będziemy.
Bez odbioru kup play i więcej poczucia humoru.
Leśny dziadek to nie był przytyk do Twojego nicku.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

[quote="mojojojo13"]Sojczyn - bzdury piszesz ...ale cóż nie ma rady - tak ten świat skonstruowany że bzdury usłyszane gdzieś się powtarza....sięgnij do ustawy a potem doradzaj kolegom.[/quote]

Faktycznie nie doczytałem dokładnie ustawy, ale Dz. U. 2009.97.802 art 81.1 pkt 10 mówi nam o corocznym przeglądzie samochodów zabytkowych, które są używane zarobkowo, z czego wynika, że jeśli zamierzasz obsługiwać takowym samochodem np. wesela to niestety, ale przegląd musisz robić co roku. To a propos sięgania do ustaw.

[quote="THC'']Albo masz zerowe poczucie humoru albo szukasz dziury w całym w niedzielne popołudnie.
Jeśli moje teksty wydają się idiotyczne dla Ciebie to Bóg zapłac, od takiej osoby jak Ty to prawdziwy komplement.
No i gratuluje, bo ja mimo takiego samego o Twoich wypowiedziach nie odważyłbym się tego napisać.
Nie handluje samochodami ale mi nie jest przykro z tego powodu, bardziej jest mi przykro , że nie mam na zabytkowych, także kolegami chyba nie będziemy.
Bez odbioru kup play i więcej poczucia humoru.
Leśny dziadek to nie był przytyk do Twojego nicku.[/quote]

Koledzy, nie kłóćcie sie, bo to nie ma sensu.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A rzuru222 milczy,
napisz kolego czy nasze wywody pomogły Tobie w odpowiedzi na pytanie.
Czy warto ??

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

sojczyn pisze:
Faktycznie nie doczytałem dokładnie ustawy, ale Dz. U. 2009.97.802 art 81.1 pkt 10 mówi nam o corocznym przeglądzie samochodów zabytkowych, które są używane zarobkowo, z czego wynika, że jeśli zamierzasz obsługiwać takowym samochodem np. wesela to niestety, ale przegląd musisz robić co roku. To a propos sięgania do ustaw.

znowu źle interpretujesz przepisy....tym robisz i sobie i na forum więcej szkody niż pożytku. Jeżeli nie jesteś w stanie czytać z sensem to cytuj po prostu.

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
cytuj po prostu

Przyczepa lekka i pojazd zabytkowy nie podlegają okresowym badaniom technicznym. W przypadku pojazdu zabytkowego, wykorzystywanego do zarobkowego transportu drogowego podlega on corocznym badaniom technicznym.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

zarobkowy transport drogowy - tu jest klucz. Definicja wynika z innej ustawy i tam trzeba szukać rozwiązania a nie iść na skróty - bo takie uproszczenie wypacza rzeczywistość. Zarobkowy transport drogowy to nie jest podwózka raz czy dwa razy do roku do ślubu - chodzi o firmy które się tym trudnią.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00