MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 3:24 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam,
Szukałem, ale pewnie słabo ;) informacji odnośnie tego modelu. Suche dane techniczne są imponujące, ale jak z wytrzymałością w/w jednostki ? Jak wygląda użytkowanie pow 200k km ? Upatrzony przeze mnie egzemplarz ma zawieszenie ABC - jakie są koszta obsługi takiego wynalazku na naszych drogach ? Gdyby coś mi jeszcze przyszło do głowy będę pytać. Dziekuje za wszelkie sugestie ;)

Tytuł:
swój chłop

Moim zdaniem idziesz w dobrym kierunku pytając o zawieszenie przy tym przebiegu ;) Każde AMG i 600 mają ABC. Jakość - wszystko zależy od Twoich wymagań. U mojego ojca w SLu 55 AMG po w sumie 100kkm (w tym ok 60 kkm zrobionych w Polsce) jak dla niego czuć było różnice sztywności samochodu. Do awarii było jeszcze daleko, ale przyjemność z jazdy już znacznie mniejsza. Mimo wszystko myślę, że 99% kierowców nie zwróciłoby uwagi na te zmiany. Moim zdaniem 600 ma bardziej łagodną charakterystykę zawieszenia (chodzi o inne programowanie) niż AMG, stąd być może 600 nie wykaże tak dużego zużycia proporcjonalnie do przebiegu. Mimo wszystko licz się z tym, że być może będziesz musiał wymienic 4xamortyzator z ABC. Koszty - musisz sprawdzić, ale powyżej 5kpln za sztukę (i to raczej poza ASO). Jeśli będziesz jeździć tym samochodem na codzień - mocno tego nie poczujesz, ale po sprawdzeniu ceny odpowiesz sobie sam na to pytanie ;) polecam Ci porozmawiać z użytkownikiem wau, on chyba najlepiej orietnuje się w tej materii.

600 przed czy po liftingu?

Tytuł:
nowy

Po liftingu ;) no to trzeba będzie sprawdzić w fakturach czy amortyzatory były wymieniane, bo ca. 25000, aby włożyć to dość dużo...;]

Tytuł:
swój chłop

Jak poliftingu to i moc słuszna ;)

Ja mam odniesie do r230 i to w AMG, wiec najlepiej porozmawiaj z użytkownikiem wau, on chyba ma 600 w220/w215 i najlepiej przedstawi Ci sytaucję.

Z ekonomicznego pukntu widzenia: jeśli będziesz jeździć dłużej niż 2-3 lata to myślę, że warto i najlepiej zrobić to już na samym początku. Jednak przejedź się i oceń jak teraz chodzi. Mój ojciec będąc pewnego razu w serwisie przyznał, że przy hamowaniu swoim samochodem nie czuje się tak pewnie jak na początku. Pracownicy byli bardzo zdziwieni, że to możliwe, w końcu któryś bardziej rozgarnięty zapytał o jakiej prędkości mowa. Ojciec odpowiedzał, że przy hamowaniu z 280-300. Także, limit wytrzymałości o którym mówię dla tego zawiesznia możesz traktować z marginesem ;) No i kolejne pytanie jakie przebiegi masz zamiar robić rocznie. Jeśli samochód ma robić rocznie 30 kkm to powiedzmy, że roczne koszty paliwa wyniosą ok 25kPLN, do tego serwis i ubezpieczenie i już ten koszt naprawy nie wydaje się taki wielki, jeśli będzie rozłożony na kilka lat użytkowania samochodu. Jeśli jednak ten samochód ma być tylko weekendowozem to być może w ogóle nie musiał tego naprawiać. Oczywiście, najoptymalniej jeśli samochód ma tą naprawę już sa sobą i tego Ci życzę ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Zulf pisze:
? Jak wygląda użytkowanie pow 200k km ? Upatrzony przeze mnie egzemplarz ma zawieszenie ABC - jakie są koszta obsługi takiego wynalazku na naszych drogach ? Gdyby coś mi jeszcze przyszło do głowy będę pytać. Dziekuje za wszelkie sugestie

Drogo
Duże
Jak mogłbym coś zasugerować to raczej kupił bym coś z 500 na tylniej klapie.

Zulf pisze:
Po liftingu no to trzeba będzie sprawdzić w fakturach czy amortyzatory były wymieniane, bo ca. 25000, aby włożyć to dość dużo...;]

sam chyba sobie odpowiedziałeś czy Cie stać na to auto.
Rzadko coś jest w nim tańsze.

Z twoich wypowiedzi wnioskuje ,że to auto juz masz...życze przyjemnego użytkowania

tomashbo pisze:
Oczywiście, najoptymalniej jeśli samochód ma tą naprawę już sa sobą i tego Ci życzę

pytanie kiedy ona była :)

Nie bał bym sie tak tego zawieszenia jak cewek, układu wydechowego.Zawieszenie przy tym to pikuś. V12 ma swoje inne dyscypliny królewskie ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00