A było to tak w zeszłym roku w sierpniu wymieniłem przedni przegub wału napędowego na nowy lemforder bez nowych śrub (tak mi powiedział mechanik), bo stary tłukł przy zmianie R na D itd. i od tamtego czasu przejechałem 2 - 3 tys. km, teraz znowu zaczęło coś tłuc, poźniej auto się trzęsło podczas jazdy - myśle koła nie wyważone (ściąga troche w lewo) albo tylny przegub szlag trafia przecierz przedni jest nowy, i to był błąd! Jade sobie w miare spokojnie po terenie troche górzystym, nagle plastiki na tylnych słupkach zaczeły trzeszczeć albo tak mi sie wydawało i po chwili łubudu, no to hamuje i przerzucam na N, olej leje sie z automatu, auta nie można ruszyć z drogi... Od momentu mocniejszych drgań całego auta przejechałem z 50km po trasie z jednym kickdownem, przed trasą dużo razy p -> d lub 2 podjazd jak w korku -> p Skutki: - rozwalony przedni przegub wału wraz ze śrubami - rozwalona tylna obudowa skrzyni biegów - pogięty i urwany pręt od wybieraka skrzyni - skrzywiona tuleja centrująca - przerwana taka wąska blaszka nad wałem, ale to się chyba zespawa Wał wraz z przegubem dosłownie śię odłączył od skrzyni biegów Przyczyna: niedokręcona lub źle dokręcona 1 lub więcej śrub przegubu. Pytania: - pręt od wybieraka można wyprostować? czy trzeba kupić? nie jest mocno pogięty ale prosty też nie jest - olej w skrzyni mam jakiś zółty/brązowy jaki to olej? typ? rodzaj? bo tu ma miejscu nie potrafią zlać ze sprzęgła - na co nabita/przymocowana jest tuleja centrująca? czy wraz z nią mogło coś jeszcze kaput? mechanicy coś wspominali o wyważaniu wału - co to jest i gdzie to jest zestaw osłony przegubu? widze takie cos w katalogach w sklepach, a w swoim samochodzie z przodu tego nie wiedziałem - czy poza przegubami na wale napędowym są jakies inne amortyzatory/tłumiki drgań? - co jeszcze mógł szlag trafić?
_________________ 1997 Mercedes-Benz W210 E200 + BRC Sequent 24
|