A! czyli nie widziałeś... kurde, no to chłopaki będą mieli polewkę...
![[zlosnikhihi]](./images/smilies/zlosnikhihi.gif)
I jeszcze dla wyjaśnienia: (poprawcie mnie jeżeli popełniłem gdzieś błąd).
Żeby upewnić się jak się przedstawia sprawa w rozporządzeniu przeanalizowałem je i uzupełniłem o późniejsze zmiany. (Niestety nie mogłem znaleźć Rozporządzenia w wersji ujednoliconej).
Dz. U. nr 32, poz. 232 - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
Odnośnik 11 dotyczący ilości kierunkowskazów bocznych, (tabela: wiersz 3c, kolumna 3):
„11) Jeżeli kierunkowskazy boczne mają wspólne źródło światła z kierunkowskazami przednimi, to dla zapewnienia dobrej widoczności mogą być zamocowane dwa dodatkowe kierunkowskazy boczne.”
Rozporządzenie zmieniające:
Dz. U. 34, poz. 300 - ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 11 lutego 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
c) odnośnik 11 pod tabelą otrzymuje brzmienie:
„11) Nie wymaga się, jeżeli długość pojazdu nie przekracza 6 m i nie jest on przewidziany do ciągnięcia przyczepy; jeżeli kierunkowskazy boczne maja wspólne źródło światła z kierunkowskazami przednimi, to dla zapewnienia dobrej widoczności mogą być zamontowane dwa dodatkowe kierunkowskazy boczne.”
Poniższe Rozporządzenie w omawianym temacie nie zmieniło nic:
Dz.U. 2004 nr 103 poz. 1085 2004.05.01
Dz.U. 2004 nr 169 poz. 1773 2004.08.14
Dz.U. 2007 nr 90 poz. 604 2007.05.31
Dz.U. 2007 nr 192 poz. 1393 2007.10.20
Dz.U. 2009 nr 75 poz. 639 2009.06.20
Powyższy Dziennik zmienił nazwę tabeli:
9) w załączniku nr 6 do rozporządzenia § 2 otrzymuje brzmienie:
„§ 2. Światła zamontowane na pojeździe powinny odpowiadać warunkom podanym w poniższej tabeli:”
Wcześniej nazwa brzmiała: „Światła powinny odpowiadać warunkom podanym w poniższej tabeli”
a odnośnik przyjął brzmienie:
„11) Jeżeli kierunkowskazy boczne mają wspólne źródło światła z kierunkowskazami przednimi, to dla zapewnienia dobrej widoczności mogą być zamocowane dwa dodatkowe kierunkowskazy boczne.”
Należą się w tym miejscu przeprosiny z mojej strony dla Barego – odszczekuję to, że powiedziałem, iż pleciesz bzdury – ale tylko w kwestii związku kierunkowskazów przednich z kierunkowskazami bocznymi. Rzeczywiście jeżeli kierunkowskazy przednie mają oznaczenia „1” i „5” można nie montować dodatkowych świateł.
Jednak w (moim przynajmniej przypadku gdy kierunkowskazy przednie mają tylko oznaczenie „1”) będę obstawał przy swoim i twierdził, że dodatkowe kierunkowskazy są wymagane.