Cytuj:
aaa i jeszcze jedno: powyższy post to mit... ja lałem do wysłużonej W126-tki Mobil1 5W50 i nic a nic złego się nie działo

To widać, że nie zajrzałeś wcześniej do książki, która wyrażnie podaje, że w naszych warunkach klimatycznych najbardziej odpowiednie sa oleje o klasie lepkości 10W40 lub 15W40. Co prawda możliwe jest stosowanie też oleju o niższych lepkościach, ale tylko do 5W30 włącznie.
Cytuj:
jak osobiscie zauważyłem, ciśnienie zależy od temperatury zewnętrznej powietrza... i tak przy niskich temperaturach (czyt: -20 do +5) w moim bolidzie nigdy nie spada poniżej 2 ...ale jesli jest w przedziale +15 do +30 to ciśnienie spada do ok. 1.2, ale nigdy niżej.
to jest raczej zjawisko ogólnie znane, że wraz ze wzrostem temperatury zwiększa się lejność, czyli maleje lepkość oleju. Konkludując, im bardziej lejny olej, tym wskazanie ciśnienia na zegarze niższe (oczywiście w tym samym silniku). Na minerale masz powiedzmy na wolnych 2bar, na syntetyku w takich samychwarunkach powiedzmy 1,7-1,8bar. Po odpaleniu auta z najbardziej nawet zużytym silnikiem będziesz widział na zegarze zawsze wskazówke na najwyższym wskazaniu, niezależnie od wlanego oleju.
Tak samo Twoje 2bar na rozgrzanym aucie, może też opaść poniżej tej wartości jeśli przegonisz auto po highway-u, bo jeżdżąc po mieście nawet na gorącym silniku, zawsze widzisz wyższe ciśnienie, niż po szybkiej, jednostajnej jeździe.
Kolega zadał pytanie, więc wyraziłem swoje zdanie. Moim, podkreślam MOIM
![[palacz]](./images/smilies/palacz.gif)
zdaniem dobry półsyntetyk, a takim z pewnością jest CastrolMagnatec, jest w naszych warunkach optymalnym środkiem smarnym.
Poza tym zostało dowiedzione, że gdyby silnik został zalany olejem mineralnym, raz uruchomiony i pracował ciągle (bez przerw), to już sam olej mineralny jest doskonałym środkiem smarującym.
Róznica polega na tym, że my eksploatujemy auta w róznych warunkach(mróz-upał, długa jazda-krótkotrwałe uruchamianie), stąd wzięły sie te wszystkie dodatki w oleju syntetycznym, mające wspomóc działanie oleju.
Pozdrawiam i życzę bezawaryjnej eksploatacji auta
wuja