MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 9:58 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Z miejsc do których 'dopłyne' w swojej "YELLOW SUBMARINE"...;D
Zwracam się z zapytaniem do wszystkich kolegów z okolic warszawy (w promieniu do ok. 100km)
czy ktoś dysponuje odpowiednim ściągaczem do przednich spręzyn przy W123 250..?.
szukam typowego ściągacza tależowego czy czegoś tego typu, moze jakiejs samoróbki...
nie chce nawet zaczynac ze zwyklymi ściągaczami do McPhersonów, bo nie miłe mi "kuku" ;)

jeśli mógłby ktoś pozyczyć takie sciągacze, byłbym bardzo wdzięczy.
ewentualnie chetnie przyjme rady jak wykonac takowy ściągacz... :)
pzdr

W123 250 automat '77

swój chłop

Numer GG: 5261898
Witam,
fakt zwykłe ściągacze do sprężyn nie dają rady w przypadku sprężyn MB, sam zakładałem tylne spręzyny do W126 używając dwóch konkretnych ściągaczy i dwóch małych typowych, robota o du@e rozbić :evil:
znalazłem coś takiego w necie:
http://www.uni-max.com.pl/sciagacz-tale ... -zestaw/d/
nie robię reklamy, tylko zastanawia mnie czy koszt wykonania nie przewyższy gotowego.
Chociaż???
Generalnie największym problemem byłyby do zrobienia talerze, te widać solidny odlew, bo ze śrubą z gwintem trapezowym i nakrętką problemu by nie było.
Chyba że wykorzystało by się 2 podstawy pod sprężyny wycięte z jakiegoś rozbitka, trochę je wzmocnił, wyciął kawałek na zwój wychodzący, umocował nakrętkę na jednej i odpowiednio uzgodnił długość śruby??? Na ile by to było skuteczne??? Koszt raczej znikomy, cena złomu jakieś 50-60 gr, 2 podstawy może ze 2 kg ważą, śruba trapezowa z nakrętką jakies 15-20 zł, parę podkładek, migomat, szlifierka kątowa i trochę wyobraźni. Nie mam chwilowo czasu bo bym sam spróbował.
Pozdrawiam

swój chłop
Awatar użytkownika

SZAKA-L daj znać jak wymyślisz jakiś sposób na te sprężyny bo mnie też to czeka..

Polonez Atu Plus gazownia `99 -ex
MB W123 240D

only RWD !

postmajtek
Awatar użytkownika

jasne. jak tylko wykonam ten w jakiś sposób ten ściągacz i uporam się z problemem to dokladnie opisze. bo widze, ze praktycznie nikt[prócz mark2222] wiekszego zainteresowania nie wykazał, a przecież napewno juz wielu z nas miało podobny problem i się z nim jakoś uporali...

W123 250 automat '77

swój chłop
Awatar użytkownika

też mam pomysł na ściągacz, w sumie podróbe tego "orginalnego" z tym że musze jeszcze jakąś mocną śróbe wykombinować, nie mam skąd. Słyszałem też o innym "patencie" na wymiane sprężyn pisałem o nim w tym poście http://www.w114-115.org.pl/j/index.php?option=com_jfusion&Itemid=3&jfile=viewtopic.php&f=24&t=49402url chodzi o kombinowanie wahaczem i lewarkami, ciekawi mnie tylko czy ktoś już tak to robił. Powodzenia w każdym bądź razie, ja też dam znać jak coś wykombinuje

Polonez Atu Plus gazownia `99 -ex

MB W123 240D

only RWD !

postmajtek
Awatar użytkownika

witam Panowie:)
nie wiem jak Wy ale ja juz jestem po wymianie przednich sprezyn w mojej 250tce, ale tylko i wyłącznie dzieki nie ocenionej pomocy naszego kolegi z forum bary123ce , wykazal sie on wielką uczynnoscią i wyrozumiałością dla mnie;)
wymieniałem takie sprezyny pierwszy raz i razem z kumplem naperdzielilismy sie z tym jak dwa misie;/
ale bary123ce wspieral mnie patentami i podpowiedziami jaki i co zdzialac no i oczywiście musze napisac, ze jego sciągacz to prawdziwe cacucho :D
mimo wielu godzin pierdzielenia sie z tymi sprezynami to musze powiedziec, ze bylo warto! teraz moja kochana Mercedes stoi pieknie i pewnie na kołach:)
a i jezdzi sie od razu o wiele pewniej:)
mam troche fot z całej operacji. za kilka dni wrzuce jak bedzie tylko ktoś zainteresowany i o ile Bary pozwoli na wrzucenie fotek jago sciągacza:)

W123 250 automat '77

kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
hehe ciesze się, że się udało :) Możesz wrzucać fotki patentu [zlosnikok] ale z zastrzeżeniem, żeby nie używać takiego w domu [hihi]

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00