Pisze tego posta w celu rozwiania watpliwosci co do wymiany visco. Moj przypadek to OM603 TURBO w nadwoziu 124.
Otoż do wymiany visco nie potrzeba demontowac ani chlodnicy klima ani chlodnicy wody, wystarczy rozpolowic obudowe wentylatora, wyjac jej czesc przylegajaca do chlodnicy nastepnie zlokalizowac 3 sruby łaczace wentylator z visco i je dobrze oczyscic w srodku (imbus 5). Po oczyszczeniu odkrecamy owe sruby i demontujemy wentylator. W tym momencie mamy jakies 7 cm miedzy visco a chlodnica co pozwala nam w dosc swobodny sposob manewrowac z narzedziami. Nastepnie oczyszczamy srube mocujaca visco (imbus bodajze

i probujemy ja odkrecic. Tu sprawa moze sie na chwile skomplikowac gdyz bez specjalnego blokatora mamy problem z zablokowaniem pompy wody, mnie osobiscie udalo sie to przy pomocy klucz 10 zalozonego na jaedna ze srub pomiedzy visco a kolem pasowym pompy wody i kolegi dodatkowo trzymajacego za kolo pasowe. Uwaga wazne - GWINT JEST ZWYKŁY, czyli odkrecamy jak wszystkie inne sruby. I takim oto sposobem mamy visco na wierzchu w ciagu 45 min bez demontazu chlodnic i niepotrzebnej mokrej roboty. Mam nadzieje ze sie komus przyda.
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)