MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 4:55 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

ZORTOX pisze:
i wynika z niego że jajowatym kluczem nie otworzę tylnej klapy??? dlaczego tak to jest zrobione?? i jak to działa??

Ten jajowaty klucz to chyba serwisowy, tzn. żeby Ci w warsztacie w kufrze nie grzebali. [zlosnik]

U mnie w W126 jest tak, że jak się zamknie kluczem bagażnik, to sam central go nie otworzy, więc jak się odda samochód np. do naprawy, to tym jajowatym kluczem otworzą wszystko, oprócz kufra, nawet jak działa centralny...

Jak to działa? Pewnie zamkarz by to potrafił wyjaśnić. ;) Ale zapewne, jak już ktoś wspomniał, chodzi o którąś zapadkę...

Straszna choroba. Ludzie patrzą na litery i słyszą różne głosy w głowach.
A Ty i tak powiesz, że czytają forum...

Tytuł: Re: Zamki
postmajtek
Awatar użytkownika

Sorry za odgrzebanie tematu, ale mam pytanie związane z tematem.

Mam 3 kluczyki (wszystkie prostokątne), wszystkie przekręcają stacyjkę ale niestety żaden nie pasuje do zamka. Na początku mogłem otwierać auto tylko z bagażnika, więc postanowiłem zamontować pilota dla wygody. Teraz nie mogę nawet włożyć kluczyka w zamek (od początku nie mogłem w zamek drzwi kierowcy ani pasażera teraz już także w bagażnik) kluczyk wchodzi do polowy.

Proszę o radę co z tym zrobić, ewentualnie gdzie można to naprawić w okolicach Poznania.
Z góry dziękuje i pozdrawiam:)

wiarus junior

Zanim oddasz auto komuś, spróbuj sam. Zamki nie były używane, to może wystarczy je rozruszać. Zamiast znanego WD-40 używam obecnie preparat do broni palnej.Jest chyba lepszy. Jak nie pomoże za pierwszym razem, to powtórz następnego dnia. Zamki, które nie są używane (wszyscy otwierają z pilota), czasem się zapieką.

Klubowicz
Awatar użytkownika

Witam na 90% powodem braku mozliwosci wsadzenia kluczyka jest zablokowana ktoras z zapadek (czesto mam tak w zimie). Nic na sile, bo jak wsadzisz to zapadka sie przedunie, ale juz nie wroci do normalego polozenia i nie otworzysz auta. Powod stary smar i brud w zamku. Rozwiazanie tymczasowe srodki do penetracji WD-40 i pochodne, po uruchomieniu nie minie cie jednak rozebranie, wyczyszczenie i ponowne nasmarowanie wkladki. To powinno rozwiazac problem. Moze sie jednak okazac, ze "blaszki" od wkladki sa juz wytarte, badz obudowa wkladki. Jezeli to blaszki to mozna je zdobyc np. z innego zamka, jezeli obudowa to zostaje wymiana.

Mercedes - Benz K123 250 Krankenwagen BINZ
Mercedes - Benz W123 300 D "TAXI"

postmajtek
Awatar użytkownika

Dzięki za info, postaram się wykonać po kolei proponowane zabiegi o efekcie oczywiście poinformuje jak najszybciej.

Podrawiam:)

swój chłop

jajowaty klucz otwiera korek wlewu paliwa (no, u mnie bynajmniej). z tego co pamietam to jajowaty otwiera wszystkie a prostokątny nie otwiera tylko klapki wlewu paliwa.

Klubowicz
Awatar użytkownika

Jajowaty klucz to tak zwany "serwisowy" zostawiany z autem w serwisie. Otwiera drzwi i stacyjkę. Bagażnika i schowka już nie.

Mercedes - Benz K123 250 Krankenwagen BINZ
Mercedes - Benz W123 300 D "TAXI"

postmajtek
Awatar użytkownika

Witam ponownie, trochę czasu mi zajęło ale w końcu uporałem się z moimi zamkami ale nie obeszło się bez pomocy fachowca. :(

Niestety czyszczenie zamka bez jego wyjęcia nie dało efektu (mogłem włożyć kluczyk do końca ale nie mogłem go przekręcić), potem udałem się do firmy zajmującej się naprawą zamków, a to co usłyszałem od pana po wyciągnięciu wkładek było dosyć ciekawe:

- wkładki były zamienione stronami przez co otwory które mają umożliwiać usunięcie zanieczyszczeń były do góry
- dodatkowo bolec który wychodzi z wkładki był złamany i to chyba była przyczyna zamiany stron

złamana część została wymieniona, wkładki wyczyszczone i włożone na swoje miejsca, a dodatkowo dorobiłem nowy kluczyk bo te które miałem były już lekko zajechane.

cała operacja kosztowała mnie 260 pln, może to dużo ale nie żałuje.

Pan z firmy u której to robiłem powiedział że nie wie dlaczego ale zamek kierowcy otwiera tylko jego drzwi, a pasażera uruchamia cały mechanizm i otwierają się wszystkie zamki.

Jak ktoś wie dlaczego to poproszę o info.

Pozdrawiam :)

swój chłop

Cytuj:
Pan z firmy u której to robiłem powiedział że nie wie dlaczego ale zamek kierowcy otwiera tylko jego drzwi, a pasażera uruchamia cały mechanizm i otwierają się wszystkie zamki.

Czy ja dobrze zrozumialem - masz mastera od central zamka w drzwiach pasazera ?

postmajtek
Awatar użytkownika

Przyznam się że moja wiedza o moim aucie nie jest zbyt duża, więc nie wiem co to jest "master", ale jest tak jak pisałem, czyli zamek w drzwiach pasażera otwiera wszystkie zamki, a ten w drzwiach kierowcy tylko te jedne.

Fakt ten jest nieco dziwny, ale niestety tak jest.

jak dobrze rozumiem powinno być odwrotnie?

swój chłop

:)
Ciekawe rozwiązanie.

"Master" to taki konus sprzężony z zamkiem, do którego dochodzą trzy rurki ukladu podcisnienia.

1. zbiornik podcisnienia
2. wejście "A" siłowników (drzwi, klapka wlewu paliwa, klapa bagażnika) - odpowiadające za podnoszenie zamków
3. wejście "B" siłowników (jak wyżej) - odpowiadające za zamykanie zamków

Master przerzuca parami układ (czyli dwa z trech) i tak:

Scenariusz a: przekręcasz kluczyk (otwierasz auto)- master automatycznie jest ciągnięty przez zamek, ustalając przepływ powietrza (podciśnienia) między 1. a 2. - czyli zasysane jest powietrze ze wszystkich siłowników pneumatycznych (wejście "A"), jednocześnie. skutek: siłowniki podnoszą "cycki" i drzwi są otwarte. (zasysane przez zbiornik podciśnienia)

Scenariusz b: analogicznie - master jest przesuwany w odwrotnym kierunku niż w scenariuszu powyższym i powietrze jest zasysane ze wszystkich siłowników pneumatycznych (wejście "B").

No, to tyle w skrócie z oryginalności rozwiązań MB.
Wątpie, że ktoś specjalnie przekładał cały układ na drzwi pasażera - obstawiam, że masz elektryczny układ (ktoś kiedyś go zastąpił ???) i w drzwiach kierowcy jest jakiś problem.
No chyba, że ktoś robił swapa/szczepa z angolem ? :D

Pozdrawiam

swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 5288954
Jeśli mowa o aucie z Twojego podpisu to "master" powinien być w drzwiach kierowcy, pasażera i tylnej klapie (ja tak miałem w qp z '92). Jeśli ten u kierowcy nie działa, znakiem jest zepsuty...

W123 240D '80 - w rękach dziadka
C124 320CE '92 - Viola
Suzuki GSX 750 F '97 - Zuzia

postmajtek
Awatar użytkownika

Cały układ jest pneumatyczny bo zamki nie otwierają się jednocześnie tyko jeden po drugim.

Więc ten master musi być zepsuty, na początku mogłem otwierać tylko przez bagażnik i wtedy też otwierały się jeden po drugim wszystkie drzwi. Stąd wniosek że we wszystkich zamkach jest master

Przekładki z anglika nie miał, bo pierwszy właściciel był z Holandii ( według vin-u), co do szczepana mam nadzieje że nie jest.

Robiłem w nim już kilka poważnych napraw i żaden mechanik nic nie mówił, że jest coś podejrzanego a byli to zawsze znajomi lub z polecenia.

wiarus senior
Awatar użytkownika

milo pisze:
Więc ten master musi być zepsuty, na początku mogłem otwierać tylko przez bagażnik i wtedy też otwierały się jeden po drugim wszystkie drzwi. Stąd wniosek że we wszystkich zamkach jest master

użyj szukajki i poczytaj jak ten układ działa.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00