MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 8:51 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

Numer GG: 5622617
Od kiedy tylko interesowałem się motoryzacją wiedziałem że są tylko 2 dobre typy aut, młodsze niż 5 i starsze niż 25 lat,,, oczywiście czas zweryfikował trochę to pojecie bo teraz uważam że po 2000r już niewiele powstało dobrego, Od dziecka chciałem mieć stare auto i pojechać nim do ślubu, marzyłem o Syrenie ,Warszawie, Wołdze, ale stało się tak że kilka lat temu trafił się C123 no i już ze mną został( teraz już z nami) bo wiosną tego roku zawiózł nas do ślubu. Wymaga doinwestowania ale pozytywne jest to że Żona też nie wyobraża sobie jego sprzedaży( choć z motoryzacją łączy Ją tylko prawo jazdy) Sami wiemy ile to naszych cacek poległo wraz ze zmiana stanu cywilnego...
Ale muszę obniżyć koszty i wyrobić Białą kartę bo Białas i tak stoi od października do marca w garażu. Dysponują ktoś może wzorem tego dokumentu do C123 230E ? Forum wiele mówi w tym temacie ale co wzór to wzór.[img]100_0941.JPG[/img]

Załączniki:
Reportaż (39).JPG
Reportaż (39).JPG [ 35.11 KiB | Przejrzano 1814 razy ]
Reportaż (4).JPG
Reportaż (4).JPG [ 37.6 KiB | Przejrzano 1814 razy ]
Obraz 034.jpg
Obraz 034.jpg [ 33.94 KiB | Przejrzano 1814 razy ]
100_0941.JPG
100_0941.JPG [ 37.75 KiB | Przejrzano 1814 razy ]

postmistrz
Awatar użytkownika

Przelicz dokladnie swoje znizki, bo moze sie okazac, ze placenie OC miesiecznie nawet za 6 msc wyjdzie drozej niz za caly z rok z max znizkami. Ja mam n.p. 65% i nie kalkuluje sie kombinowanie. A poza tym to w Pazdzierniku czy nawet Listopadzie trafiaja sie ladne i sloneczne, podobnie w Marcu - czy warto zatem sie ograniczac?

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

swój chłop

WITAM
a po co CI biała karta [czyżby żółte blaszki ]
mozna to miec [te zniszki ,bez białej karty ,,poszukaj moje posty ,,
życzę powodzenia

2x lublin
mb123
c330=zetor25 -szukam dokumentacji

weteran
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Przelicz dokladnie swoje znizki, bo moze sie okazac, ze placenie OC miesiecznie nawet za 6 msc wyjdzie drozej niz za caly z rok z max znizkami. Ja mam n.p. 65% i nie kalkuluje sie kombinowanie. A poza tym to w Pazdzierniku czy nawet Listopadzie trafiaja sie ladne i sloneczne, podobnie w Marcu - czy warto zatem sie ograniczac?

A co to za różnica - na żółtych tablicach też można mieć auto ubezpieczone cały rok i to jeszcze z uwzględnieniem dodatkowych zniżek - ja za w115 płacę 132 zł a na białych tablicach ok 400zł. Po trzech latach koszty rejestracji + przeglądu wychodzą na zero, w przypadku gongu inna procedura odszkodowawcza, inna wycena itp.
Warto! ale jestem ortodoksem - bez oszukiwania, auto musi być oryginalne i warte tego by zostać zabytkiem

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Klubowicz
Awatar użytkownika

mojojojo13

gdzie masz takie ceny na ubezpieczenie? w jaki towarzystwie?

W123 '78, 230 automat Coloradobeige
chyba ex. W114 '72, 280 CE

postmistrz
Awatar użytkownika

Masz jaja Romlas.
QP na stalówkach z kołpakami.
W Polsce jakoś się tak utarło, że jak Mercedes ma dwoje drzwi, to felga musi być minimum 15, jak nie 16 cali. To nic, że opony łyse, bo komplet szesnastek kosztuje 1500 zł, ale jak CE, to "na sportowo".

To do ślubu, na zimę, czy tak na co dzień?

Naprawdę jest pięknie!

weteran
Awatar użytkownika

Coffee pisze:
mojojojo13

gdzie masz takie ceny na ubezpieczenie? w jaki towarzystwie?

jutro sprawdzę, bo dowód mam w rodzinnym mieście, są dwa towarzystwa które biorą pod uwagę czyste żółte tablice (bez CAAR i AP) ale uprzedzam- auto zarejestrowane w Łukowie, Polska B
_me: how_ pisze:
Masz jaja Romlas.
QP na stalówkach z kołpakami.
W Polsce jakoś się tak utarło, że jak Mercedes ma dwoje drzwi, to felga musi być minimum 15, jak nie 16 cali. To nic, że opony łyse, bo komplet szesnastek kosztuje 1500 zł, ale jak CE, to "na sportowo".

czyste szaleństwo.....

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

wiarus senior
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
Polska B

u Was też powiesili ? ;)

weteran
Awatar użytkownika

chmielo pisze:
u Was też powiesili ? ;)

Łuków nie rozumie tęsknoty za S17 - u nas tęsknią nieustannie za S4 i S6 w końcu quattro i dużo % wejdzie....bez tych tras padnie gospodarka więc jestem za...bo na PKP to chyba nie ma co liczyć

postmistrz
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
A co to za różnica - na żółtych tablicach też można mieć auto ubezpieczone cały rok i to jeszcze z uwzględnieniem dodatkowych zniżek - ja za w115 płacę 132 zł a na białych tablicach ok 400zł. Po trzech latach koszty rejestracji + przeglądu wychodzą na zero, w przypadku gongu inna procedura odszkodowawcza, inna wycena itp.
Warto! ale jestem ortodoksem - bez oszukiwania, auto musi być oryginalne i warte tego by zostać zabytkiem

Nie kwestionowalem zasadnosci czy tez 'zajawki' rejestracji na zolte tablice. Tylko sam fakt ubezpieczania zabytka na kilka miesiecy. Glownie chodzilo mi o ograniczenia z tego plynace.

Natomiast jesli chodzi o zolte blachy - uwazam to troche za szpan, ale w dobrym stylu i bez cienia ironii. Jest to takze spore ograniczenie jezeli bysmy chcieli auto sprzedac n.p. za granice. A w wielu przypadkach zolta blacha to jedyne co laczy 'dana kupe zlomu' z zabytkiem :) I nie wieze w jakiekolwiek ekonomiczne uzasadnienie wyboru jazdy na zoltych - ale jezeli mi napiszesz, ze tak lubisz bo taki masz styl, a dobre zabytkowe auto powinno byc tak zarejestrowane to pelna zgoda.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

weteran
Awatar użytkownika

czasy się zmieniają, przepisy się zmieniają - żółte tablice nie są już ograniczeniem w 90% przypadków pojazdów zabytkowych , ale nie ma sensu dalej ciągnąć OT. Co do mojego ubezpieczenia to będzie HDI lub InterRisk - tylko koniecznie trzeba żądać od agenta, żeby sprawdził opcję dla zabytkowego pojazdu (bo po pierwsze nie rozróżniają zabytku od historycznego, a po drugie im się nie chce).

Co do ekonomiki - zgadzam się że jeśli ktoś rejestruje bo ma być taniej to coś jest nie tak, bo takie auto z samej swej istoty wymaga ponoszenia większych kosztów niż przy aucie współczesnym, ale gdybym wziął do ręki kalkulator i podliczył koszty jakie poniosłem przy rejestracji i te których nie ponoszę dziś z tytułu jak wcześniej to rachunek jest oczywisty - jest zysk (a pieniążki mogę przeznaczyć na oleje, filtry itp.). Szpan...nie w moim przypadku, ale jako styl życia, odróżnienia się itp. nie potępiam...lekka odchyłka ale o różowym zabarwieniu. Minęły też czasy, kiedy krew pieniła się na widok aut o których piszesz (sztrucle, fantazyjne wytwory ludzkiej kreatywności itp.)...szkoda życia. Czasem w ogóle jestem na siebie zły, że nie mam w sobie determinacji do jeżdżenia klasykiem na co dzień.
Pzdr

Klubowicz
Awatar użytkownika

Od listopada moja QP jest na "żółtych".
Koszty przerejstrowania (karta, opinia, tablice itd.) ok. 1000 zł.
Ubezpieczenie w PZU na cały rok 169 zł.
Mam już 2 na "żółtych" a po blacharce dołączy też kombi (od grudnia ma ukończone 25 lat).
Przeglądy będę robił jak robiłem (bezpieczeństwo moje i innych).
Romlas Jak będę w domu postaram się odszukać swoich dokumentów.

Mercedes - Benz K123 250 Krankenwagen BINZ
Mercedes - Benz W123 300 D "TAXI"

Klubowicz
Awatar użytkownika

vpiqs pisze:
Koszty przerejstrowania (karta, opinia, tablice itd.) ok. 1000 zł.

To ja zmiesciłem sie ok. 420 zł - karte zrobiłem sam (pieczatka rzeczoznawcy 150 zł), 100 zł przegląd i 220 tablice.

swój chłop

Numer GG: 5622617
Biała karta kiedyś zmobilizuje mnie do żółtych balaszek(choć nie wiem jak będą się komponowały z białym autem) no i kiedys auto stanie na wiekszy remont i trzeba bedzie przerwać OC naa ten czas, prawdopodobnie.
14" na stalówkach? cóż fabryka takie dała( tzn, tak mysle bo w bagazniku leży orginalny nie używany zapas a VINu jeszcze ne gryzłem) wiec Romlas je zostawi juz na zawsze, bo i po co mi 16"?( skoro nie uznaje uzywanych opon) Białych C123 już kilka widziałem i tylko ja mam na kołpakach i tak mi sie podoba, szczególnie w słoneczne dni...za chwile powiecie ze to mój znak rozpoznawczy.
Bede wdzieczny za ten wzorek;)
a za OC w link4 płace coś około 550 rocznie

weteran
Awatar użytkownika

u mnie jeszcze taniej - 220 tablice, 100zł przegląd i 30 zł sporządzenie karty (koszty własne)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00