MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 22, 2025 12:03 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7 Następna
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

iren pisze:
Panowie,
może ktoś da rade odpowiedziec na pytania zawarte troche wyżej ???

A ja mam pytanie do Ciebie, po co, a może dlaczego ten samochód kupiłeś i czemu go naprawiasz w taki sposób. Mi go było szkoda kupić właśnie ze względu na to, że nie miałbym funduszy żeby go porządnie zrobić, dla Ciebie nie ma znaczenia słowo "porządnie" tylko wystarczy samo "wyremontowany"? Powodzenia życzę..

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

swój chłop

naprawia jak chce w końcu to jego auto ja też będę w to lato remontował w116 i też nie stać mnie na piasek po całości, będę się starał zrobić to jak najlepiej, najbliżej oryginału ale wiadomo nie każdy ma 20tys lub więcej na remont (do tego czas)

Możesz napisać to po co się za to bierzesz skoro cię nie stać lub/i nie masz o tym pojęcia, na szczęście to wolny kraj i każdy robi jak uważa.
Nie to żebym pochwalał takie ruchy, pewnie że spawanie z kawałków to już ostra rzeźba ale ostra ta twoja wypowiedź mi się wydała.
Bez urazy :).

wiarus junior
Awatar użytkownika

Ostra nie ostra,ale Beet ma rację. Materiał na odbudowę był "pierwszoklaśny" i jak widzę jak jakiś rzeźnik bez pojęcia opiernicza całe auto blachą z prodiża, to mnie c**j strzela. Zwyczajnie żal mi tego auta.

postmistrz
Awatar użytkownika

Panowie - tylko spokojnie ;) Bez przepychanek proszę - mimo, że rację Wam przyznaję co do auta.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

wiarus junior
Awatar użytkownika

McCoy pisze:
Materiał na odbudowę był "pierwszoklaśny"

Może i był, ale coś mi się zdaje, że bagry chyba wystarczająco długo oferował go na tym Forum i jakoś nikt go nie chciał...

Kto go kupił, ten go kupił i skoro za swoje, to ma prawo zrobić z nim co chce. Jak chce wyspawać 'żeby pięć lat się trzymał' to tak zrobi, będzie chciał to wrzuci gaz, będzie chciał to będzie woził się na co dzień i będzie chciał to go zajeździ i tyle.

Trzeba było kupować i robić, albo trzymać i czekać na lepsze czasy, a nie teraz się bulgotać, że "ło matko gwałcą oryginalność i klasykę". Było minęło...

W temacie powiem tyle, że ja bym jednak polecał, aby namówić blacharza na spawy ciągłe, i może jednak lepiej demontować trochę więcej 'wykończeniówki' wnętrza dookoła bo szkoda żeby potem na szmatach i plastikach były odpryski.
A jak ładnie oszlifują i dobrze zakonserwują, to sumarycznie nie będzie tak źle...

swój chłop

Po raz kolejny rozpoczynamy dyskusje na prosty temat wg mnie jeśli ktoś daje zdjęcia wykonanej pracy to po to żeby reszta to skomentowała, łatwo się komentuje dobrą robotę, w temacie kamela czy marcina są laurki od całego forum, niestety kiedy coś idzie nie tak a robotę wykonuję rzeźnik, spawacz mostowy, też trzeba o tym poinformować właściciela auta i nie jest to żadna obelga czy złośliwość, od tego jest forum.

Cytuj:
Bo go stać na wymianę uszczelki w skrzyni biegów za 78 zł i robociznę za 1500.

Myślę że w twoim przypadku stosunek wartości zużytych materiałów do zapłaconej kwoty będzie podobny.

swój chłop

Dzięki za podpowiedź czegoś takiego na tym forum oczekuję a nie mądrzenia sie za nie swoje pieniądze. Możesz polecić blacharza albo jak mam tego mojego pokierować ,żeby było dobrze

Notabene mam pytanie do wszystkich specjalistów od oryginału:
Dałem zregenerować gaźnik koszt ok 500 zł
Rozumiem,że źle zrobiłem i powinienem kupić oryginalny niemieckim na e-bay'u za 1700 euro ??? [zlosnikok]

Muszę zainwestować w głowicę i wałki rozrządu. Też wszyscy kupili by oryginały w serwisie??? [zlosnikok]

DJ MAKU pisze:
McCoy pisze:
Materiał na odbudowę był "pierwszoklaśny"

Może i był, ale coś mi się zdaje, że bagry chyba wystarczająco długo oferował go na tym Forum i jakoś nikt go nie chciał...

Kto go kupił, ten go kupił i skoro za swoje, to ma prawo zrobić z nim co chce. Jak chce wyspawać 'żeby pięć lat się trzymał' to tak zrobi, będzie chciał to wrzuci gaz, będzie chciał to będzie woził się na co dzień i będzie chciał to go zajeździ i tyle.

Trzeba było kupować i robić, albo trzymać i czekać na lepsze czasy, a nie teraz się bulgotać, że "ło matko gwałcą oryginalność i klasykę". Było minęło...

W temacie powiem tyle, że ja bym jednak polecał, aby namówić blacharza na spawy ciągłe, i może jednak lepiej demontować trochę więcej 'wykończeniówki' wnętrza dookoła bo szkoda żeby potem na szmatach i plastikach były odpryski.
A jak ładnie oszlifują i dobrze zakonserwują, to sumarycznie nie będzie tak źle...

swój chłop

Dzięki, dzięki

richie pisze:
Po raz kolejny rozpoczynamy dyskusje na prosty temat wg mnie jeśli ktoś daje zdjęcia wykonanej pracy to po to żeby reszta to skomentowała, łatwo się komentuje dobrą robotę, w temacie kamela czy marcina są laurki od całego forum, niestety kiedy coś idzie nie tak a robotę wykonuję rzeźnik, spawacz mostowy, też trzeba o tym poinformować właściciela auta i nie jest to żadna obelga czy złośliwość, od tego jest forum.

Cytuj:
Bo go stać na wymianę uszczelki w skrzyni biegów za 78 zł i robociznę za 1500.

Myślę że w twoim przypadku stosunek wartości zużytych materiałów do zapłaconej kwoty będzie podobny.

Nie oczękuję od nikogo laurek ani hymnów pochwalnych.
Oczekuję podpowiedzi i/lub informacji co można zrobić lepiej a nie koniecznie drożej.
Tak czy inaczej jeszcze raz dzięki.

postmistrz
Awatar użytkownika

iren pisze:
Dzięki za podpowiedź czegoś takiego na tym forum oczekuję a nie mądrzenia sie za nie swoje pieniądze. Możesz polecić blacharza albo jak mam tego mojego pokierować ,żeby było dobrze

Notabene mam pytanie do wszystkich specjalistów od oryginału:
Rozumiem,że źle zrobiłem i powinienem kupić oryginalny niemieckim na e-bay'u za 1700 euro ??? [zlosnikok]

Muszę zainwestować w głowicę i wałki rozrządu. Też wszyscy kupili by oryginały w serwisie??? [zlosnikok]

Po pierwsze - nie goraczkuj sie.
Po drugie - czasami niewygodne rady to nie madrzenie sie.
Po trzecie - jezeli gaznik ktos Ci zregenerowal za 500zl przy pomocy puszki od coli i sztukowanych uszczelek to zle.
Po czwarte - jezeli glowice zamierzasz spawac z resztek, a walki sztukowac z kawalkow to odpusc i kup nowe.
Po piate - wszystko da sie naprawic, ale mozna to zrobic dobrze albo zle. Drogo nie zawsze rowna sie dobrze. Tanio zazwyczaj rozwna sie zle (ale nie zawsze). Koledzy zwrocili uwage na partactwo Twojego blacharza. Powinienes sie cieszyc, moze pozniej unikniesz bledow.
Po szoste - jezeli oczekujesz polecenia blacharza to uzupelnij profil i napisz skad jestes. Moze ktos z Twojej okolicy zna kogos godnego polecenia.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

postmistrz
Awatar użytkownika

A po siodme - powodzenia przy remoncie.

weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:

nie źle tylko że głupio - regeneracja u ciebie polegała na zamówieniu zestawu naprawczego (250-300zł) wymyciu i oczyszczeniu gaźnika ( o ile mówimy o takim od mercedesa). W 90% stare zenity, strombergii mają wyrobione przepustnice lub elementy współpracujące. Regeneracja polega na zrobieniu nowych pod wypiaskowane/szkiełkowane/sodowane i przetoczone powierzchnie korpusu. Nie mówiąc o gubieniu kształtów przez iglice itp. itd.
Sam naciąłem się kiedyś na takiego majstra że tylko w pysk dać (Panie ..ja całe życie w gaźnikach siedzę ..mówił ...a ja posłuchałem).
Jeśli masz nierówne obroty lub lekkie drgania, nie koniecznie liniowo przyspiesza auto - to właśnie objawy "umytego" gaźnika.

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 8874486
Cytuj:
Eee tam...
Kamael by go zrobił "na cacy" za jakieś 4, góra 5 tysięcy...

Gdybym miał go robić dla kogoś i za gotówkę, to na pewno nie taką. [hehe]
Swoją drogą kolega iren już chyba się z nami pożegnał. :( Szkoda, ale mimo wszystko życzę zadowolenia.
Co do blacharza... Albo nie. Idę coś zjeść.

w123 300D '76 Wgl co tu robi diesel?

wiarus junior
Awatar użytkownika

Nie sugerowałem, że za tyle robiłbyś go komuś, tylko że pewnie mniej więcej taki budżet tej naprawy wyniósł by Ciebie gdybyś hipotetycznie robił dla siebie coś w mniej więcej takim stanie początkowym. ;)

Wywnioskowałem to (oczywiście +/-) przeglądając temat o Twoim 200, jeśli Cię 'niedoszacowałem' to sorry [zlosnikz]

wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 8874486
Cytuj:
Nie sugerowałem, że za tyle robiłbyś go komuś, tylko że pewnie mniej więcej taki budżet tej naprawy wyniósł by Ciebie gdybyś hipotetycznie robił dla siebie coś w mniej więcej takim stanie początkowym.

Przecież wiem. :P

w123 300D '76 Wgl co tu robi diesel?

swój chłop

Masz racje i nie masz racji.
mojojojo13 pisze:
Cytuj:

nie źle tylko że głupio - regeneracja u ciebie polegała na zamówieniu zestawu naprawczego (250-300zł) wymyciu i oczyszczeniu gaźnika ( o ile mówimy o takim od mercedesa). W 90% stare zenity, strombergii mają wyrobione przepustnice lub elementy współpracujące. Regeneracja polega na zrobieniu nowych pod wypiaskowane/szkiełkowane/sodowane i przetoczone powierzchnie korpusu. Nie mówiąc o gubieniu kształtów przez iglice itp. itd.
Sam naciąłem się kiedyś na takiego majstra że tylko w pysk dać (Panie ..ja całe życie w gaźnikach siedzę ..mówił ...a ja posłuchałem).
Jeśli masz nierówne obroty lub lekkie drgania, nie koniecznie liniowo przyspiesza auto - to właśnie objawy "umytego" gaźnika.

Mój gaźnik to Solex 4A1.
Niestety do mojedo silnika ktoś przełożył gaźnik z samochodu który wcześniej jeździł na gazie więc to nie tylko wymiana wszystkich uszczelek i wymycie.
Nie działało automatyczne ssanie i podciśnienia.
A co do pytania kto naprawiał to Panowie z Chorzowa z ulicy Kruszcowej (myślę,że ludzie ze Śląska wiedzą o co chodzi)
Serwis gaźników i układów wtryskowych.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00