MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 9:24 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam. Problem dotyczy w123 2,4D, a mianowicie problem wygląda następująco, podczas próby podłączenia radia i wzmacniacza, przez przypadek dotknąłem przewodem tym co idzie od radia do wzmacniacza stały 12v do szyny od fotela i nastąpiło zwarcie, radio przestało grać, nie chodzi zegarek, nie schowała się automatyczna antena oraz przestało działać oświetlenie wnętrza. Zajrzałem do bezpieczników, wymieniłem te które odpowiadają min. za zegarek oraz elektryczną antenę i ten od radia, i dalej nic. Nie wiem w czym tkwi problem. Proszę o jakieś rady i z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam HEN

Ostatnio zmieniony pn mar 21, 2011 8:55 pm przez Hen, łącznie zmieniany 1 raz.

weteran
Awatar użytkownika

za tak nazwany temat to bym tylko delikatnie opierdzielił,jak później ktoś ma znaleźć cokolwiek w wyszukiwarce skoro 90% tematów nazywa się problem bez podania modelu auta nie wspominając nawet o podaniu tego że dotyczy to zwarcia instalacji, i jeszcze te chore wykrzykniki, nie żeby się czepiał ale to jest cholernie wkurzające, czy tak trudno nazwać temat po imieniu ! ?

co do pytania to chyba nie odszukałeś wszystkich bezpieczników albo sfajczyłeś instalacje lub wymienione urządzenia

w108 280SE 3.5 manual oraz masa części do 108

postmajtek
Awatar użytkownika

Przepraszam, już poprawiłem. Nie odszukałem wszystkich bezpieczników? Jak mam to rozumieć? Powtarzam wymieniłem wszystkie bezpieczniki które są pod maską, wymieniłem również bezpiecznik przy radiu oraz wzmacniaczu. Spaliłem instalacje? Nie czułem żadnego sfondu spalenizny czy dymu. Ogólnie myślałem że problem leży właśnie w bezpiecznikach bo akurat bezpiecznik odpowiadający za zegarek jest również tym samym co za automatyczną antenę. Czy uszkodziłem dane urządzenia? Sam nie wiem, awaryjne nie działają, ale kierunkowskazy działają bez zarzutu. Proszę o pomoc bo naprawdę usterki są uciążliwe. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

weteran
Awatar użytkownika

skoro wymieniłeś bezpieczniki to może idź innym tropem, jedno z niedziałających urządzeń podłącz na krótko do aku lub wsadź do innego/podobnego auta coś mogło się zjarać ale żeby wszystko na raz :-? , stawiał bym jeszcze jakiś bezpiecznik, ale najłatwiej będzie sprawdzić radio w innym aucie lub sprawdzić probówką samochodową czy dochodzi 12 V do radia innych pomysłów obecnie brak

w108 280SE 3.5 manual oraz masa części do 108

postmajtek
Awatar użytkownika

No właśnie też nie wydaje mi się żeby spaliły się te wszystkie jakże różne od siebie urządzenia. Przed chwilą wyjąłem żarówkę oświetlająca schowek przyłożyłem do lampki wnętrza i nie działała, czyli możliwe że spaliła się ta instalacja ale też dziwne że tylko te wybrane urządzenia, a nie cała.

postmajtek
Awatar użytkownika

Witam. Wczoraj kupiłem bezpieczniki i ponownie wszystkie wymieniłem i wsio działa :] Czyli musiałem jednak któryś pominąć wcześniej, dzięki za pomoc i pozdrawiam Hen.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00