Jeżeli brakowało dużo płynu,to na pewno układ był mocno zapowietrzony. Musisz być pewny ze układ dokładnie odpowietrzyło.Nie wiem jak jest akurat w V8 ,ale 123 np ma metalową śrubkę odpowietrzającą na korpusie gdzie znajduje się termostat,a jeżeli nie wiesz lub ewentualnie nie masz takowej,to uzupełnij płyn do pełna zapal go otwórz ogrzewanie na full bez wiatraka(wentylatora nadmuchu kabiny) sam zakres ciepłe zimne,daj na full ciepłe
przy gazuj ze 3-4 razy ,i nawet na uruchomionym silniku sprawdź czy nie ubyło wody.
Jeżeli tak to dolej (będzie to oznaczało ze miałeś pustą nagrzewnicę ,a ze jak wiadomo 1 chodnicą silnika jest właśnie nagrzewnica w kabinie,bo jako 1 jest połączona z głowica bezpośrednio bez termostatu i to ona odbiera 1 ciepło,
następnie zakręć ją szybko(zakres ciepła w kabinie) i poczekaj aż silnik się zagrzeje,jeżeli złapie ci za wysoką temp np te 110 co nie jest temp.normalną (powinna być ok 90 C) otwórz ponownie ogrzewanie temp.musi spaść
i jeżeli temp ,spadnie znaczy to że woda z nagrzewnicy schłodziła silnik i obieg jest w miarę odpowietrzony ,jeżeli temp ,nie spadnie znaczy że nadal masz powietrze w układzie wtedy możesz wspomóc wentylatorem.Żeby ostudzić go troszkę ale nie powinno się go gasić ponieważ temperatura wody przy zgaszonym silniku rośnie i możesz uszkodzić głowicę lub jej uszczelkę .
Visco jeżeli jest dobre ,a w układzie jest woda/płyn nie ma prawa sie obracać lekko (przy gorącym silniku) będziesz czuł znaczny opór wiatraka ,(na zimnym lekko można obracać paluszkiem) natomiast pamiętaj ze pompa wody nawet przy temp wyższej jak 100C nadal pracuje pomimo ze visco nie działa.Bo napędza ją koło z wału podczas pracy silnika.\
Jeżeli przestanie się grzać zgaś go poczekaj aż ostygnie i zalej wodę/pyłn jeszcze morze wejść ok 1-3l
mogą być też zużyte łopatki pompy wody ale wtedy grzał by się bez względu czy stoisz w korku czy jesteś na autostradzie,no i na pewno byś tę pompę słyszał.
A jeżeli nadal masz spore ubytki płynu sprawdził bym czy aby gdzieś nie puszcza pompa wody ale to akurat byś zauważył bo by się moczyła u dołu silnika.
Ewentualnie sprawdź jeżeli masz samochód na płynie to przy wysokiej tem.silnika przy wydechu powinno być czuć słodkie perfumy ,,,,(na prawdę spalany płyn właśnie tak śmierdzi) a przy dużej pojemności często tak jest.mam v12 i raz u kolegi właśnie w ten sposób znaleźliśmy padniętą uszczelkę głowicy) jak przegrzejemy silnik czasem pada uszczelka głowicy i płyn jest spalany razem z benzyną.
Ale najpierw posprawdzaj tak jak ci pisałem ,wiem że mogłem cię troszkę wystraszyć ale sam miałem takie ceregiele w V12 a V8 czy V12 nie należą do łatwych w odpowietrzaniu.
A stary termostat co wyciągłeś wrzuć do jakiegoś starego garnka zalej woda i poczekaj aż się woda zagotuje obserwując go czy się otwiera .Zanim woda zacznie wrzeć powinien minimalnie być już otwarty(domowy sposób na sprawdzenie termostatu
![[palacz]](./images/smilies/palacz.gif)
przy wrzącej wodzie ma być otwarty na full, jak ma jakieś problemy z otwarciem to go w śmietnik.
Jeżeli zrobisz już porządek z płynem w układzie, a nadal będzie się grzać, morze być zablokowana chłodnica (kamień),tutaj nic nie pomorze poza wymiana na nową.Ewentualnie Można ja trochę oczyścić z kamienia w środku octem ściągając ją kładziesz wlewami do góry i zalewasz octem z gorąca wodą i zostaw aż do ostygnięcia wody na jakieś max 6h.po tym zabiegu trzeba ją dobrze wypłukać może lecieć niezły syf .Czasem nawet zacznie cieknąć ale na to wpływu nie mamy(wiek chłodnicy,kamień z wody).
Powodzenia