Witam, już prawie od roku ujeżdżam beczkę z automatem. Przez ten czas moje poglądy na temat takich przekładni zmieniły się o 180 stopni. Pojawiło się jednak kilka pytań na które odpowiedzi muszę szukać tutaj. Zakładam więc temat, który będzie poświęcony wszystkiemu co związane z automatami. Liczę na Waszą pomoc.
1. Kick-down - gdy ruszam z kick-downem, to wszystko jest jak być powinno. Rusza z jedynki i zmieniają się prędkości przy zmianach kolejnych biegów. Pamiętam, że przez kilka pierwszych miesięcy czwórka włączała się przy 80km/h a teraz dopiero przy 100km/h. To zdecydowanie za dużo, bo słychać, że kończą się obroty. Jak to możliwe, że tak się stało? jak się to reguluje?
2. "Ślizgająca się trójka" - podczas normalnej jazdy (bez kicka) przy zmianie z dwójki na trójkę pojawia się uślizg. Im bardziej się wciska gaz, tym uślizg jest większy (czasami tak długo przeciąga, że jak już włączy trójkę, to zaraz potem wrzuca czwórkę), gdy nie ma obciążenia (delikatne przyspieszanie), to nie ma go wcale. Przy kick-downie też się nie pojawia. Zużyte tarczki? Regulacje?
3. Sprzęgło hydrokinetyczne - zastanawiam się jak poprawnie je eksploatować. Jak stoję np na światłach, to czy mogę mieć włączony bieg i trzymać auto na hamulcu, czy lepiej jest wrzucić "luz"?
4. Poszukuję elementu 249. Można coś takiego kupić? Może ma ktoś na zbyciu? Albo mógłby pożyczyć? Mając wzór dorobiłbym sam. U mnie ta blaszka przerdzewiała i nie mam świateł cofania.
Załącznik:
Bez tytułu.jpg [ 20.39 KiB | Przejrzano 729 razy ]
Narazie nie przychodzi mi do głowy więcej pytań.