MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 22, 2025 1:09 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam

No to kolejny rozdział z cyklu ,, Przygody ze 107" :(

Jadę sobie dzisiaj (a raczej stoję) przy stadionie narodowym w Warszawie i tak patrzę ze jakoś biało na zewnątrz, pomyślałem ze pewnie znowu docinaja płytki chodnikowe tylko kolor tego dymu taki jakiś inny. No nic, myślę sobie ale niestety na następnych światłach to samo...przygazowalem no i już wiedziałem... to JA (A dokładniej mój samochód) . Szybki telefon do warsztatu ( serwis ZB Broler na Rzemieślników) no i auto już stoi i czeka na diagnozę. Wyrok jutro ale chyba raczej bez zdejmowania głowic się nie obejdzie (a Ja się martwiłem wcześniej jakims katalizatorem i buczacym nawiewem...). Wykończy mnie ten samochód....zwłaszcza ze tydzień wcześniej wymieniłem amortyzatory tył i uszczelkę, olej i filtr skrzyni biegów, no ale w sumie nikt nie mówił ze będzie łatwo (i tanio).

Czy któryś z szanownych kolegów też serwisuje tam swoje 107? Dzisiaj czułem się prawie jak na zlocie, łącznie z moja stoją tam dzisiaj aż 4.

Pozdrawiam
Waldek82

Klubowicz
Awatar użytkownika

Gratuluję zakupu, a jeszcze bardziej cierpliwości w doprowadzaniu auta do stanu niezawodności. Przychodzi ten moment, że Mercedes trafia do mechanika tylko raz w roku - na przegląd. Czego serdecznie życzę. I jeszcze jedno ten samochód uzależnia, jeśli się nim pojeździ - trudno się przesiadać do innego, ale to kolega na pewno musiał już zauważyć.

190 250D 1988' "Śnieżka"

postmajtek

"Szybki telefon do warsztatu ( serwis ZB Broler na Rzemieślników) no i auto już stoi i czeka na diagnozę. Wyrok jutro ale chyba raczej bez zdejmowania głowic się nie obejdzie "

Serwisuje tam swoje 107 czasami. Napisz koniecznie jaka byla diagnoza. U mnie czasami potrafi też puscic bialy dymek przez kilka sekund.

postmajtek

Miałem tak kiedys ale w innym aucie.Dymił na biało jakby parą wodną.Kłęby białego dymu.Sprawa wydawała się beznadziejna bo mechanik stwierdził zgon silnika .Zrobiłem u niego remont kapitalny silnika(drogi) i wyjeżdżając z warsztatu na drogę - znowu kłęby siwego dymu....Przyczynę znalazłem sam i była bardzo prozaiczna - podcisnienie zaciągało płyn hamulcowy z pompy i zbiorniczka i dostawał sie do kolektora ssącego , stamtąd nad tłoki i ...siiiiwy dym.Zrobiłem pompę i przestało dymić.
Mechanikowi powiedziałem co i jak i go pożegnałem(nie)czule na zawsze.
Podpowiedz tamtym mechanikom ,zanim zdemontują Ci głowice,może niech sprawdzą najpierw od tej strony.Powodzenia.

postmajtek

właśnie wymieniłem pompe hamulcową bo już prawie auto nie hamowało. Na amerykanskim forum czytalem że 107 potrafi dymic na bialo wlasnie z powodu podcisnienia jak kolega wyzej opisał. Nie zawsze to jest uszczelka pod glowicą.
Mojemu sie zdarzało zadymic ale nie zawsze. Ciekawe czy teraz przestanie.
Ciekaw jestem diagnozy MB Rzemieslnikow

postmajtek

Witam

Jak narazie diagnoza to uszczelka pod głowicą. Mechanicy z Rzemieślniczej sprawdzali alternatywne powody dymienia mówiąc ze nie musi to być uszczelka ale niestety... auto ma być gotowe pod koniec przyszłego tygodnia. Wtedy napisze co i jak.

Pozdrawiam

swój chłop

witaj,

mam pytanie ile Cię skasowali za uszczelkę z robocizną, bo czeka mmnie to samo

pozdr

postmajtek

Witam

Tak więc będzie w samochodzie do zrobienia regeneracja głowic, wymiana regulatorów, system podciśnienia (okazało się ze praktycznie nie był podłączony a przewody zapchane taka ilością nagaru ze trzeba było śrubokrętem czysicic u o dziwo silnik chodził równo i bez jakiś większych problemów do czasu sprawy z ta uszczelką) najprawdopodobniej pierścienie i panewki są ok ale to będzie jeszcze zweryfikowane. Jak okaże się ze skończy się tylko na glowicach to w tym tygodniu powinienem odebrać. Co co kosztów to są spore ale stwierdziłem ze lepiej zrobić ten silnik niż szukać nowego z nieznana historią i być może podobnymi problemami zwłaszcza ze 20 letniego prawie nowegoz małym przebiegiem się nie dostanie.

Pozdrawiam

postmajtek

Witam

Samochod nadal w naprawie okazalo sie ze pierścienie tez trzeba wymienic, dodatkowo wymieniamy tez lancuch rozrządu wraz z napinaczem, poduszki silnika, dolot powietrza do filtra (nie bylo rury zasysajacej z zewnatrz i mocowania) Dzisiaj mechanicy wyciagneli silnik z auta no i zobaczymy jeszcze co z panewkami). Miska skrzyni biegow tez do wymiany bo przed wstawieniem do warsztatu uderzylem w metalowy ogranicznik bramy (ktos przedemna uderzyl i częściowo wyrwal a ja w to wjechałem) i cieknie strasznie.

Męczy mnie jeszcze ten luz na wale i zastanawiam sie czy to nie skrzynia.

Moze koledzy mają doświadczenie z tym co jest najczestsza przyczyna tego luzu w mercedesach (tylny most, półosie, a moze jakaś inna kwestia. Jak sie okaze ze musze jezcze robic remont skrzyni no to juz chyba zwątpie. Swoja droga po tych wszystkkch naprawach bede mial auto jak nowe ( i w sumie w cenie jakiejs plastikowej toyoty auris )

Pozdrawiam

swój chłop
Awatar użytkownika

Świetnie się czyta taki 'artykuł', wstawiłbym to do jakiejś gazety :)
No i piękne auto, kiedy byłem na majówce w Warszawie u mojej kuzynki i zobaczyłem na parkingu takiego mercedesa, od razu podbiegłem i zacząłem robić zdjęcia, bardzo przyciąga wzrok ;)

KTM EXC 400 '00 - motocykl brudny
Czas nas zmienił, wracamy do korzeni..

weteran
Awatar użytkownika

luz na wale to zwykle most i półosie, ale niczego nie można być pewnym [zlosnik]

wolny wakat na beczkę :)

swój chłop

musisz kochać ten samochód...

Klubowicz
Awatar użytkownika

maclaw pisze:
musisz kochać ten samochód...

Teraz to naprawdę "musi" :evil:

postmajtek

Cytuj:
Musisz naprawde kochac ten samochod

A co mi pozostalo..... chociaz teraz to bardziej faza nienawisci w tym "zwiazku" ale rozstawac sie nie zamierzam ;)

Czekam na ten moment kiedy Szanowna Pani Mercedes doceni moje starania i do mechanika uda sie tylko na wymiane oleju i zmiane opon.

Jak ta gechenna z naprawami sie skonczy to zedytuje pierwszy post uzupelniajac go o obecne naprawy i niech to bedzie info i przestroga dla tych ktorzy chca kupic 107ke - przynajmniej beda mądrzejsi o ta wiedze ktora ja teraz zdobywam (i to niestety nie za darmo)

Z dobrych wiesci dla mnie to skrzynia biegow jest ok, luz moze uda sie skasowac sama regulacją.

Pozdrawiam

swój chłop
Awatar użytkownika

Taka cena kultowego wozu.. Może do w123 nie ma co porównywać, ale przyciągasz wzrok bardziej niż nowa E klasa za 300tyś, a sam przyznałeś że wyszło Cie to za cenę jakiegoś aurisa czy golfa 6. Goście z passatów i beemek patrzą na Ciebie z zawiścią a ty siedzisz w pachnącym, pięknym aucie, płyniesz w luksusie, kiedy oni wybijają sobie kręgi szyjne. Życzę Ci, aby problemy z w107 się skończyły i abyś w końcu w pełni zaczął cieszyć się z posiadania tego unikalnego wozu.

KTM EXC 400 '00 - motocykl brudny
Czas nas zmienił, wracamy do korzeni..

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00