MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 04, 2025 1:33 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: /8 na Allegro
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Czy ktoś interesował się /8 który był wystawiany na aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=23048671 ?
Wymieniłem pare maili z gościem który go sprzedaje, ale jak na razie dowiedziałem się tylko paru tanich ogólników, a ludzką rzeczą jest zasięgnąć informacji w gronie ludzi siedzących bardziej w tym temacie. Więc w międzyczasie zanim sprzedawca odpowie mi na mój stos pytań jestem ciekaw czy ktoś z Was to auto widział lub coś o nim więcej wie.
Pytanie drugie już poza konkursem - czy w /8 występowały fabrycznie wersje dekielków bez lakieru? [takie jak właśnie na 220D z tej aukcji] Tzn czy auta z czymś takim były wypuszczane do klientów?

Swoją drogą to ciekaw jestem czy na aukcjach nie zrobiliby kariery ludzie, którzy wystawiając auta robią taki opisy aukcji jak np na Ebay [ładny firmowy szablon, długi, rzeczowy i wyczerpujący opis, i galeria 25-30 wyraźnych zdjęć które można powiększyć do pełnego ekranu - tak by licytujący zobaczył prawie wszystkie zakamarki samochodu... Ja często tak właśnie opisuję przemioty których poprzez Allegro pozbywam sięz domu, ale z samochodami nie robi tak jeszcze nikt...

pozdrawiam

weteran
Awatar użytkownika

Odpowiem ci na czesc pytan to jest 1 seria która ma lapy z przodu od drugiej serii (płaskie) . Sadze ze kołpaki mogly byc tylko w kolorze nadwozia . Oraz w tym aucie odstarasz mnie brak listew na progach (ktos umiejetnie je zgubił [zlosnik] )

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

wiarus senior
Awatar użytkownika

AMG pisze:
Odpowiem ci na czesc pytan to jest 1 seria która ma lapy z przodu od drugiej serii (płaskie)

Pierwsza seria /8 miala tylne lampy gladkie z obwodka chromowana, drua seria miala lampy ryflowane bez obwodki. I w tym egzemplarzu sa zamontowane wlasciwe, gladkie lampy.

AMG pisze:
Sadze ze kołpaki mogly byc tylko w kolorze nadwozia

Jak najbardziej [ok]

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

weteran
Awatar użytkownika

misiek pisze:
Pierwsza seria /8 miala tylne lampy gladkie z obwodka chromowana, drua seria miala lampy ryflowane bez obwodki. I w tym egzemplarzu sa zamontowane wlasciwe, gladkie lampy

Ale ja pisze o przednich lampach na nie tylnich [zlosnik]

www.bezkorozji.pl
535-466-616

wiarus senior
Awatar użytkownika

AMG pisze:
Odpowiem ci na czesc pytan to jest 1 seria która ma lapy z przodu od drugiej serii (płaskie) . Sadze ze kołpaki mogly byc tylko w kolorze nadwozia . Oraz w tym aucie odstarasz mnie brak listew na progach (ktos umiejetnie je zgubił [zlosnik] )

Nigdzie nie znalazłem żadnych informacji o tym, że wygląd świateł przednich uległ zmianie w trakcie trwania produkcji /8... Mam między innymi fajną książkę gdzie jest opisana każda śrubka wchodząca w skład W115 - lampy przez cały okres produkcji wg tej publikacji nie uległy zmianom kontrukcyjnym [poza montowazniem różnych lamp długich/H1/H4 - ale to chyba nie jest coś co widać gołym okiem].

Natomiast brak listew przyprogowych to fakt który rzeczywiście gra na minus w tym aucie. Z innych informacji które mam wiem również, że tapicerka jest daleka od oryginału [próbuję właśnie ustalić jak bardzo daleka].

weteran
Awatar użytkownika

To kiepska ksiazka jak nie opisali że były w I serii lampy z wypukłymi kloszami a w II serii z płaskimi

Jak bym nie był tego pewnien to bym nic nie pisał
Ale cos niecos wiem na ten temat [zlosnik]

www.bezkorozji.pl
535-466-616

wiarus senior
Awatar użytkownika

AMG pisze:
misiek pisze:
Pierwsza seria /8 miala tylne lampy gladkie z obwodka chromowana, drua seria miala lampy ryflowane bez obwodki. I w tym egzemplarzu sa zamontowane wlasciwe, gladkie lampy

Ale ja pisze o przednich lampach na nie tylnich [zlosnik]

Sorry AMG, nie zauwazylem jednego slowka [oczko]
Przednie lampy rzeczywiscie przenie.

Tricky, AMG dobrze prawi. [ok]

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

weteran
Awatar użytkownika

Sorry AMG, nie zauwazylem jednego slowka [oczko]

Tak tez sie domysliłem [zlosnik]

www.bezkorozji.pl
535-466-616

wiarus senior
Awatar użytkownika

AMG pisze:
To kiepska ksiazka jak nie opisali że były w I serii lampy z wypukłymi kloszami a w II serii z płaskimi

Jak bym nie był tego pewnien to bym nic nie pisał
Ale cos niecos wiem na ten temat [zlosnik]

Książke napisali żabojadzi, więc nie musi być tak rzeczowa jak gdyby napisali ją niemiaszki ;-)
W zasadzie to na zdjęciach z profilu jakieś tam różnice dostrzegam, ale myślałem, że skoro nigdzie nikt o tym nie trąbi, to klosze lamp przenicj nie są wyróżnikiem między seriami /8. A teraz będę również i na to zwracał baczną uwagę :-) Każdego dnia człowiek czegoś się uczy :-)

kombatant

TrickyKid pisze:
Książke napisali żabojadzi, więc nie musi być tak rzeczowa jak gdyby napisali ją niemiaszki ;-)

Ale AMG jest Polakiem i wie! Bycie "żabojadem" nie zwalnia od solidnosci [zlosniki]

W egzemplarzu jest biala kierownica pierwszoseryjna, co jest jego plusem. Dekle od 123 ew drugiej serii, jesli wogole mercedes. Niech ktos kto sie lepiej zna na 115 oceni czy maska i blotniki sa z 1 serii, ja niestety musze zajzec pod zdezak, albo zobaczyc dwa stojace obok.

weteran
Awatar użytkownika

Moim zdaniem to cały przód jest od II serii (ale głowy nie daje [zlosnik] )
Jeszcze trzeba by zobaczyć jak wyglada pod zderzakiem i czy ma listwe na dole .
No i jeszcze jedno w 1968 napewno nie powinno być zagłówków .
I własnie w tym roku te auta miały wade seryjna (cos z silnikiem ale nie pamietam zapytam ojca i napisze ). [usmiech]

www.bezkorozji.pl
535-466-616

wiarus senior
Awatar użytkownika

AMG pisze:
Moim zdaniem to cały przód jest od II serii (ale głowy nie daje [zlosnik] )
Jeszcze trzeba by zobaczyć jak wyglada pod zderzakiem i czy ma listwe na dole .
No i jeszcze jedno w 1968 napewno nie powinno być zagłówków .
I własnie w tym roku te auta miały wade seryjna (cos z silnikiem ale nie pamietam zapytam ojca i napisze ). [usmiech]

Ostateczny werdykt będzie jak dostanę więcej fotek auta [będzie widać pas pod zderzakiem] - nie wiem czy to złudzenie optyczne, ale przetłoczenie na masce wydaje mi się dziwnie szerokie w stosunku do grilla [który to wg mnie na bank jest z serii I]. Zagłówków w tym roczniku nie było, z pewnością tak samo jak świństwa którym są pokryte fotele [kiedyś mój wujek miał czymś takim pokryte fotele w Ładzie...]
Sprzedawca wygląda już na nieźle wpienionego moimi pytaniami, i chyba odpuszczę tę zabawkę, choć wizja posiadania pierwszoseryjnego /8 kusi. Ale nic na siłę...

Tytuł: Hmm...
wiarus senior
Awatar użytkownika

Sprawa rozwiązała się w zasadzie sama - napisałem kolesiowi, że jestem poważnie zainteresowany kupnem tego auta, nawet za calutką sumę jaką za niego chce - ale pod warunkiem, że dostanę na maila więcej jego zdjęć, i że mi odpowie na kilka pytań [które oczywiście dołączyłem]. Koleś potwierdził swoją totalną niekumatość, i sypnął mi maila żebym zadzwonił do niego na komórkę, to wszystkiego się dowiem [zamiast zdjęć dostanę opowieść o tym jak auto wygląda?].
Gość poza tym się upiera, że lampy są od serii I, fotele z zagłówkami są oryginalne, a chromowane listwy przyprogowe pojawiły się dopiero w roku 1969. Pochwalił się za to, że niedawno silnik miał generalny remont w ASO MB [jassne...], a buda jest zdrowa, nieruszana, tylko w jednym miejscu 2 małe purchle wyskoczyły. Fiction, i to nawet bez science...

pozdrawiam

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Co do zagłówków to zanim pojawiły się te seryjne, można było dostać takie w opcji, na takiej śmisznej chromowanej konstrukcji. Widziałem to chyba w jakieś Octowej książce. Zatem można było mieć zagłówki i w '68.
Co do lamp to z tego co mi się zdaje, płaskie klosze to lampy do żarówek H4, a te mozna było nabyć od '68. To, że w drugiej serii H4 stało się nudnym standartem, nie oznacza że to auto nie wyjechało tak z fabryki.
Z całą pewnością atrapa chłodnicy jest od pierwszej serii, tak samo maska, gdyż nie da się pożenić starej atrapy z nową maską (z racji różnych szerokości). Podstawa gwiazdy jest chyba od drugiej serii, w pierwszej jest wyraźnie większa, jednak nic na ostatecznie, bo koślawe te zdjęcia nieco. Co do remontu silnika, to wszystko mozna zweryfikować, a gdzie był robiony to rzecz drugorzędna.
Największe koszty przy remoncie auta to blachara i duperele. To auto ma całkiem dużo dupereli: z tych zdjęć widać, że chromy są w nienajgorszym stanie, ma lusterko z tej bajki. W ogóle wygląda nie najgorzej, jest tylko pytanie ile gościu chce za to auto. (Trzy listwy to nie taki znów dramat, zwłaszcza, że listwa pod zderzakiem to rzecz ultra żadka) W autach intensywnie użytkowanych (a diesle były przeważnie mocno jeżdzone) tapicerka w 9 na 10 wymagać będzie remontu, nie należy się przeto z tego powodu zanadto zacietrzewiać.
W mojej opini uwagi o niekumatości tego gościa, są nie na miejscu, zwłaszcza w świetle tego:" Wszelkie informacje wyłącznie po numerem telefonu; 501 541 710 ". Wziąłem to ze strony, do której adres widnieje w pierwszym poście. Co więcej nie jest tam zbyt duzo tekstu i nie zauważyłem drobnego druczku, więc (obrazy ma nie być) jak jest z Twoją kumatością w tych okolicznościach? Nie żebym znał tego gościa z allegro, znaczy widziałem kilka aukcji podobnie wyglądajacych, więc może jest to jakiś handlarz, tylko czemu zaczyna się znowu reglarna jazda po koleżce? (Nie rozwiał się jeszcze smród po ostatniej) Ludzie zajmują się czasem handlem.
Pozdrawiam

Tytuł: Eh :-)
wiarus senior
Awatar użytkownika

airkomin pisze:
W mojej opini uwagi o niekumatości tego gościa, są nie na miejscu, zwłaszcza w świetle tego:" Wszelkie informacje wyłącznie po numerem telefonu; 501 541 710 ". Wziąłem to ze strony, do której adres widnieje w pierwszym poście. Co więcej nie jest tam zbyt duzo tekstu i nie zauważyłem drobnego druczku, więc (obrazy ma nie być) jak jest z Twoją kumatością w tych okolicznościach? Nie żebym znał tego gościa z allegro, znaczy widziałem kilka aukcji podobnie wyglądajacych, więc może jest to jakiś handlarz, tylko czemu zaczyna się znowu reglarna jazda po koleżce? (Nie rozwiał się jeszcze smród po ostatniej) Ludzie zajmują się czasem handlem.
Pozdrawiam

No nie mogę czytać tego gościa, dostaję momentalnie skurczów na policzkach, bo styl wyrażeń prezentujesz przepiękny. :-)

A co do tematu - człowiek który wystawiał tę aukcję wg mnie nie jest handlarzem, bo zachowuje w 100% jakby mu zupełnie nie zależało na sprzedaży tego auta. Jeśli proszę o zdjęcia które pozwolą mi ocenić, czy jest to właśnie samochód który będę chciał kupić, to chyba nie będzie możliwe dostarczenie mi ich przez telefon - więc przez telefon tego się nie załatwi... Tzn o fotki prosiłem juz nawet wcześniej, a dostałem jedną - zdjęcie pokazujące część deski rozdzielczej i ułamek przednich foteli - fotka robiona bez lampy w wieczorno-deszczowej scenerii. Widać na nich tylko, że deska rozdzielcza JEST [dopiero z opisu słownego dowiedziałem się, że jest granatowa a nie czarna], i że fotele pokryte są czymś dziwnym [w jednym miejscu nawet przypalone papierosem] co przypomina pokrowce sprzedawane w Tesco, a co według sprzedawcy jest oryginalnym fabrycznym pokryciem foteli. Nie widać za to co auto ma pod zderzakami, czy linia bagażnika nie jest złamana, jak wygląda wnętrze, itd. Tak więc niestety jego opis aukcji który mówi między innymi "Jego stan widac dokladnie na zdjeciach" nie nadaje się do poważnego traktowania - i myślę, że niejedna osoba mu na to zwróciła uwagę.
Człowiek który ma możliwość odpisania na maila [bo odpisuje regularnie, tylko wyjątkowo lakonicznie] mógłby odpowiedzieć na kilka fundamentalnych pytań [choćby odpowiedziami TAK/NIE] - zamiast pisać mi "stan świetny, silnik remontowany, jak pan tak sie pyta o szczeguły to wie Pan co niech pan jedzie do salonu MERCEDESA i niech Pan kupi sobie nowego". Samochodu na Allegro jeszcze nie kupowałem, ale trochę różnych zachowań kupców i sprzedawców widziałem w tym serwisie - ten nie zrobił na mnie wrażenia gościa który chce rzetelnie przeprowadzić transakcję. Za auto chciałby dostać 8,5Kzł - niewykluczone, że to auto jest warte tych pieniędzy, ale sprzedający nie chciał mi dac szansy bym w to uwierzył. Poprzednio w tym wątku czepiłem się szczegółów, bo nie mam nadal żadnych informacji n/t ważnych elementów auta - np jakie naprawy były przeprowadzane, gdzie i w jakim stopniu zaatakowała je korozja, czy gdzieś cieknie woda, jakie to auto ma wyposażenie, czy coś w tym aucie mniejszego lub większego jest obecnie niesprawne.
Na pytanie czy auto to było uszkodzone przy jakimś wypadku drogowym odpowiedż dostałem zaiście dyplomatyczną "ja tego auta nie biłem".

Być może oceniam go źle - nikt nie jest nieomylny.

pozdrawiam[/i]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00