MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt lip 18, 2025 2:11 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cześć,

Zapewne część z Was zna i czyta złomnika, ale na pewno nie wszyscy, tak więc wrzucam linka do ciekawego artykułu na temat MB. Polecam lekturę. Wg mnie spostrzeżenia są niestety miażdżąco trafne...

http://www.zlomnik.pl/index.php/2013/03 ... ercedesie/

Ex: 85' Oldsmobile Delta 88 Royale Brougham V8 307ci
Ex: W123 240D 84' 459 maroonbraun
Ex: 86' Chevy Caprice Wagon 5,0 V8 - moja pierwsza miłość...

swój chłop

Numer GG: 1388153
niestety to jest prawda :(

S-E-B-E-B

swój chłop

Samochód jest teraz robiony z myślą o 1 nabywcy, który kładzie w salonie 400 tys za nowe auto, a nie o gościu kupującym go jako 10 letni za 10% wartości. I jak się nad tym zastanowić to trudno się dziwić.

wiarus senior

W zasadzie fajny artykuł, ale okular - owszem rdzewieje bardziej, ale mimo to te auta dojeżdżaja nie mniejszych przebiegów niż 124.

Skoda Favorit 135L+LPG (ex) - pierwsza dziewczyna-przeinwestowana, dobrze, że z nią nie wpadłem

swój chłop
Awatar użytkownika

Zachęcam do lektury motoru nr 6/2013 z rankingiem awaryjności, który nie jest przygotowany przez Niemców.

wiarus senior
Awatar użytkownika

Danek pisze:
Zachęcam do lektury motoru nr 6/2013 z rankingiem awaryjności, który nie jest przygotowany przez Niemców.

wklej jak możesz ;)

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
A mnie troche zbulwersował ten artykuł [hihi]
Owszem - MB miał 10 lat kryzysu, który będzie sie wlekł za nim jeszcze długo ale odnosze wrażenie, że nowe serie (głównie te najdroższe jak AMG, S, SLS) są bardzo dobrymi samochodami, z ogromnym klimatem jak na współczesne auta, technologicznie też dobrymi. Oczywiście czas zweryfikuje to moje zdanie, które zbudowałem na podstawie testowania ogromu współczesnych samochodów (gdzie Audi i BMW znowu zostały daleko z tyłu IMO), testów dziennikarskich itd.

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

wiarus junior
Awatar użytkownika

A ja mam - małe, bo małe, ale zawsze to coś - doświadczenie z OEM i OE dla automotive, jak że firma, w której pracuje dłubie dla różnych dużych graczy rózne dziwne rzeczy i powiem Wam, że praktycznie wiele pokrywa się z obiegnikami utartymi poza przede wszystkim tym najazdem na Daimlera. Teraz jest modnie przejechać się po Daimlerze po prostu. Złomnik też się już fiksuje powoli w koleinach własnych i zaczyna chrzanić (vide androny o tym dziwnym BMW ze stukonnym 1,6).

Mam znajomych też w innych firmach, które dla nich produkują i takie wymagania jakościowe, technologiczne i nawet takie zwyczajnie wymaganie logiki organizacyjno-papierologicznej jakie ma Mercedes w porównaniu z resztą to to jest tak totalna przepaść, jak między Jolaną a Telecasterem z '59.

Nie jeżdżę nowymi wyrobami MB, bom gołodupiec jak większość, ale jeżeli wszyscy dostawcy mają tak śrubę dokręconą, to ja bym sie nie martwił o Mercedesa i jeszcze kilka "ostatnich prawdziwych" wyjdzie. O BMW wiem za mało, bo się nie zajmuję nimi.

Martwiłbym się BARDZO o GM i VAGa całego, które tylko czekają, żeby obciążyć kogoś za coś, bo to duża część wpływów a obroty jakby już nie te.

W każdym razie, jak nie wpuszczą znowu zboczeńców excelowych do strategicznego zarządzania, to Daimlery moim zdaniem odskoczą wszystkim leszczom niesamowicie. Prawdopodobnie okaże się wszystko po premierze Celiny nowej i przede wszystkim całej BR222.

wiarus junior
Awatar użytkownika

krasuss młodszy pisze:

Nie jeżdżę nowymi wyrobami MB, bom gołodupiec jak większość[..]

No wlasnie. Jestes chyba jak do tej pory jedyna osoba jaka slysze badz tez czytam, ktora uczciwie stawia sprawe.
Nie sciemnia, ze nowe produkty MB to samo zlo wcielone, etc.

Zlomnika natomiast cechuje niebanalna lekkosc piora ale takze od jakiegos czasu jad wylewajacy sie na produkty inne niz te z kraju kwitnacej wisni.

Oczywiscie firma miala slabszy okres w latach ok. '95 - '05. Pokpili sprawe z blacha w 210 i masa wiekszych lub mniejszych pierdol I serii 211 (po lifcie zdecydowanie lepiej, brak SBC itp.).
Z tym ze na tle wiekszosci innych producentow "premium" i tak nie bylo najgorzej.

PS. Szanowne grono forumowiczow przepraszam za premanentny brak polskich znakow. Wiem ze byly ostatnio ciekawe tematy z "loza szydercow" w roli glownej.
W zamian narazie moge zaproponowac norweskie Æ ø Å, gdyz taka mam klawiature i system z dala od domu...

Klubowicz
Awatar użytkownika

Numer GG: 3921
Aktywacja polskich liter na klawiaturze norweskiej jest banalna, jak sądzę, może napiszę artykulik na ten temat.

Tu wersja skrócona:

Start ==> Panel sterowania ==> Opcje regionalne i językowe ==> Języki (druga zakładka) ==> Szczegóły (button z prawej) ==> Dodaj (button z prawej) ==> Język: Polski, Układ klawiatury: Polski (programisty) (ja dałem Norweski (Bokmal)) ==> OK ==> Preferencje: Ustawienia klawiszy: powinno być przełączanie Lewym Alt+Shift, ewentualnie Pasek języka niech będzie włączony...

+\卸æ',.-
áʒčđ€ǥǧȟïǩµŋõâšŧǯž

wiarus junior
Awatar użytkownika

Dziekuje za ten wspanialy wyklad, kpt oczywisty jednak nie w tym problem.
Z komputerow korzystaja tez inni i mowiac krotko nie jestem "allowed to do this".
Takze zakonczmy offtopa, gdyz nie ma o czym dyskutowac.

Klubowicz
Awatar użytkownika

Czekając na co ciekawsze cytaty z artykułu na złomniku dodam, że nie cierpię słowa allowed.

kombatant
Awatar użytkownika

class pisze:
Dziekuje za ten wspanialy wyklad, kpt oczywisty jednak nie w tym problem.
Z komputerow korzystaja tez inni i mowiac krotko nie jestem "allowed to do this".
Takze zakonczmy offtopa, gdyz nie ma o czym dyskutowac.

Tez nie mam polskich znaków na klawiaturze, ale za to zainstalowany słownik polski w przeglądarce. Przeglądarkę mam w wersji portable bo tez nie mam praw admina. Nie wyłapuje wszystkich ogonków, ale zawsze coś...

Co do tematu to mi artykuł się spodobał - do roczników, które znam pasuje jak z elany.

W124 230E '87
Drink Beer!

Klubowicz
Awatar użytkownika

W poprzednim stuleciu oprócz podziału na samochody osobowe i ciężarowe zaistniał też inny podział.
Samochody dla Kowalskiego (Muellera) i zawodowe. Nie mówi się o tym oficjalnie, ale czuję, że tak było.
Może nadal tak jest, że auta szykowane dla wojska, policji i służb ratowniczych, szczególnie tych ostatnich,
co widać na obowiązkowych przeglądach co 180 dni zamiast co 2-3 lata, skutkowało tym,
że takie samochody, nazwę je "zawodowymi" były wykonywane z innych materiałów.
Naciąłem się ostatnio na mojej karecie, silnik niby taki sam, ale inaczej pracuje niż inne podobne,
a łożyska czy zawieszenie standardowe nie pasuje, musi być specjalne, wzmocnione.
Czy zauważyliście coś podobnego ?

swój chłop
Awatar użytkownika

Wracając do rankingu o którym pisałem, nie będę go wklejał, bo mnie ktoś jeszcze ustrzeli za prawa autorskie. :lol:
Generalnie ranking przygotowano na podstawie danych firmy ubezpieczeniowej, oferującej usługę będącą swoistym przedłużeniem gwarancji. Kryteria oceny modeli samochodów, to nie tylko częstotliwość usterek ale także koszt i czas naprawy. Jasnym jest, że dla powodzenia tego interesu istotne ma znaczenie oszacowanie ryzyka. Generalnie najwyżej zostały ocenione samochody japońskie a także koreańskie.

Auta miejskie to zwycięstwo Fiesty (od 2008 ), potem Opel Agila, Suzuki Alto, Toyota Aygo, Toyota Yaris. Na dole listy Daewoo Kalos a na przedostatnim miejscu Mini Cooper.

Wśród aut kompaktowych pierwsze 10 miejsc, to w zasadzie same japońce(oprócz Volvo i dopiero 11 miejsce zajmowane przez Fiata Bravo).

Klasa średnia premium to prymat Mercedesa klasy C (od 2007 roku), następnym modelem jest Lexus IS. Co ciekawe, przedostatnie miejsce zajmuje Audi A4 (od 2008 roku).

Klasa średnia to znów prymat Japonii: Najlepszym uznano Hondę Accord, potem Mazdę 6 , Subaru Legacy. Na końcu stawki Skoda Superb. Tylko trzy oczka wyżej Passat (od 2005), którego starsza generacja wypadła dużo lepiej.

Klasa wyższa to zwycięstwo mercedesa E (od 2006 ), drugie miejsce Lexus GS ale już stary model (W210) zajmuje 4 miejsce od końca.Trzecie od końca Audi A6 (od 1997).
Ostatnie miejsce Audi Allroad.

Minivany to zwycięstwo Mazdy Premacy. Drugie i trzecie miejsce zajęły Citroeny w tym popularny u nas Berlingo. Najgorsze miejsca (dwa ostatnie) zajęły Mercedesy klas R i V.

Klasa wyższa to zwycięstwo Lexusa LS 430. Na końcu stawki Mercedes s klasa (od 1999-2006 ).

Kompaktowe SUV-y .1. miejsce Honda HR-V . Reszta od poz.2 do 15 to sama Japonia i Korea.Ostatnia trójka od końca - to obie generacje Land Rovera Freelandera i BMW X3.

Duże SUV-Y, terenowe i pick- upy :Znowu Lexus RX na czele.Potem, Hyundai Santa Fe, Kia Sorento, Mitsubishi Pajero . Nieciekawe pozycje zajęły:Audi Q7(od 2006) i BMW X5(od 2000-2007) . Gorzej wypadły tylko Jeep Grand Cherooke (1999- 2005) i Land Rover (od 2002 ).

Kabriolety i Roadstery :Miejsca 1 i 2 zajęły obie generację Mazdy MX-5 . Natomiast ostatnie dwa miejsca:Mercedes SL (od 2002 r) i Porsche Boxster (od 1996 do 2004 ).

Auta sportowe to zwycięstwo Hyundaia Coupe. Na końcu listy Audi RS6 i przed nim BMW M5.

Wśród ogólnych ocen ,np.marek godnych zaufania: pierwsze 8 miejsc zajmują firmy japońskie oraz dwie koreańskie.

Miłej lektury :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00