MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt lip 18, 2025 11:39 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior

Czy ktoś może mi wyjaśnić, jak zarejestrować pojazd, który :
1) został kupiony na złomie ( nie stacja demontażu ) i jest do niego jedynie faktura od złomiarza.
Numer ramy jest zgodny z tabliczką znamionową.
Pojazd ma ponad 70 lat.
2) Pojazd został wyrejestrowany w roku 1974 ( kasacja ). Nie dawali wówczas żadnych dokumentów,
czy zaświadczeń.
3) Pojazd stoi u gościa w garażu od 40 lat pokryty grubą warstwą kurzu i rdzy i nie ma żadnych
dokumentów.
Jak ktoś z kolegów jest na bieżąco z tym tematem, to proszę o odpowiedż. Na pewno innych też zainteresuje.

kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
Hej

Potrzebny rzeczoznawca i tyle. Z tym wszystkim do konserwatora i dalej jak przy normalnej rejestracji na zabytek.
Dobrze, ze jest dokument zakupu od złomiarza - nie trzeba przynajmniej po sądach latać.

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Klubowicz
Awatar użytkownika

Nie ma najmniejszego problemu
1 Trzeba zrobić opinię biegłego na zabytek i najlepiej niech od razu zrobi wniosek na badanie techniczne
2 Zgłosić u konserwatora i wpisać do rejestru zabytków
3 Zrobić badanie techniczne
4 z dokumentami udać się do WK
- wpis do rejestru
- umowa kupna sprzedaży
- zaświadczenie ze stacji diagnostycznej - przegląd
- oświadczenie że pojazd został zakupiony bez dokumentów w Polsce ( jeśli poza granicą to dodatkowo wiele zaświadczeń !! )
gdyby pani urzędniczka nie wiedziała jaką formę rejestracji zastosować to można podpowiedzieć ,że powtórna rejetracja w kraju
Ważne !! przed udaniem się do WK należy wcześniej zamówić sobie żółte tablice bo na nie się czeka ale to można
zrobić gdy się pobierze próbne tablice celem wyjazdu na przegląd

i to wydaje mi się wszystko - tak to przebiega przynajmniej w Opolu - powodzenia :)

123 ce 230 114 c 280
126 sel 3.0 126 sec 5.6

weteran
Awatar użytkownika

a ja wrzucam łyżkę dziegciu - po pierwsze primo - jaki wpis do rejestru? po drugie primo - co jest na fakturze zakupu ze złomu? bo jeśli figuruje pojazd z numerami to git, ale jeśli 500 kg złomu to gdzie tytuł własności? i to jest największy problem.

Tytułu własności tutaj brakuje panowie i panie - więc zasiedzonko trzeba zrobić jeśli na fakturze brak w/w rzeczy a raczej brak bo takie są przepisy.
Powtórna rej. w kraju nic a nic nie da - bo przynajmniej 2 razy zczyszczono archiwum, (chyba że to Warszawa) i po aucie nie ma śladu.

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Klubowicz
Awatar użytkownika

Nie czuję się wielkim znawcą a jedynie opisałem na własnym przykładzie
rejestracji auta bez żadnego dokumentu oprócz umowy kupna sprzedaż samochodu nie złomu .
Miałem zawartą umowę z przed dwóch lat ( tyle trwał remont ) i to z osobą która w żaden sposób
nie potrafiła udowodnić prawa do samochodu ale tym się nikomu , a zwłaszcza w WK , nie chwaliłem
a i nikt w WK takiego czegoś ode mnie nie wymagał . Wpisem do rejestru zabytków nazywam dokument
który otrzymałem po złożeniu opinii biegłego do wojewódzkiego konserwatora zabytków ( może to nie fachowe określenie ale chyba wiadomo o co chodzi :) )

123 ce 230 114 c 280
126 sel 3.0 126 sec 5.6

weteran
Awatar użytkownika

wpis do ewidencji - tak trzeba tytułować. Twoja sprawa to trochę łut szczęścia bo pojazd zabytkowy można zarejestrować wyłącznie bez dowodu rejestracyjnego na oświadczenie. Co do prawa własności to przepisy są jednoznaczne - ale z urzędnikami bywa różnie.

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

wiarus junior

Dziękuję Wszystkim. Niezbyt dokładnie sprecyzowałem swoje zapytanie. Codziło mi o trzy różne przypadki. Z odpowiedzi wynika, że najmniej problemów jest z przypadkiem 1, gdy pojazd został kupiony na złomie i na fakturze jest określone, co to za złom ( pojazd nr ... ). Aha - ten pojazd to motocykl.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00