MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 21, 2025 2:59 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
nowy

Numer GG: 4288706
Witam
Nurtuje mnie jedno zasadnicze pytanie, a myślę że użytkownicy tego forum pomogą mi w jakimś stopniu odpowiedzieć na nie :)
Jeżdżę Mercedesami odkąd mam prawko, czyli jakieś 4 lata (wiem wiem, staż bardzo długi [zlosnikhihi] ). W czasie tego okresu przez moje ręcę przewinęły się cztery Mercedesy. Na początku było W201 z 2.0 dieslem, następnie W124 z M102. Po W124 doszedłem do takiego okresu, że kupiłem W123 300D, chociaż było nieźle zapuszczone to jeździło i odpalało w najsilniejsze mrozy. Jednak przyszedł czas na sprzedaż beczki i może coś nowszego tak kupić? A jak...pojawiło się CLK 230K, bardzo fajny samochód, ale i na niego przyszedł czas [usmiech] I w taki też sposób po kupnie paru Mercedesów doszedłem do wniosku, że W123 (nawet ten egzemplarz, który miałem) jest świetnym samochodem, ale tego to już chyba nie musze tłumaczyć na tym forum :)
Trochę wstepu i mogę zadać pytanie [zlosnik] , a mianowicie powiedzcie mi czy w cenie 12-14tys.zł znajdę C123, które będzie w miarę yyy powiedzmy przeciętne i nie będzie miało dziur w podłodze wielkości 30cm ?? Czy w tej cenie lepiej odpuścić poszukiwania i patrzeć na inny model?? Przeglądam ogłoszenia i widzę te wszystkie Coupe jak na zdjęciach super się prezentują, nawet te w cenie 6-10tys.zł, ale jednak to są tylko zdjęcia i mogę tylko sobie wyobrazić jak jest na żywo ehh.
Jeszcze jedno, na co zwracać uwagę przy kupnie? O sedanie już trochę informacji wiem, z doświadczenia i od innych użytkowników i mniej więcej wiem co i jak. Czy w coupe jest inaczej, czy posiada jakieś inne newralgiczne miejsca?

Pozdrawiam
Daniel

swój chłop
Awatar użytkownika

Witaj
szkoda że nie ma odzewu, bo wydaje mi się że na forum kilku specjalistów od takich tematow jest.. ;)
Odpowiem z własnego doświadczenia
Ja swoje QP kupilem za 6 tyś..( chyba w 2006 roku) pojezdzilem chyba przez 2 sezony od kupna i zdecydowałem się na remont generalny.
Wydaje mi się że kwota.. czy to będzie 6 tyś.. czy 10.. czy 15.. to i tak zawsze coś będzie do zrobienia. Oczywiście, im większa kwota to teoretycznie mniej. Sam musisz sobie odpowiedziec na pytanie.. czy chcesz wydac mniej na starcie a wiecej włożyc w remont czy wiecej na poczatku i dluzej cieszyc sie bez ingerencji. wydaje mi się... ze auta w swietnym stanie startują od duuuuuuzo wiekszej kwoty. Piszę to nie po to by cie zniechęcic, ale by dac realne spojrzenie na sprawe.
A moze to też jest rozwiazanie.. wydac mniej na poczatek a potem zainwestowac w porzadny remont. Ma to zarowno plusy jak i minusy. Plusy... wiesz dokładnie co i jak zostało zrobione, masz zdjecia, historie prac itd. Minusy.. koszt remontu przekroczy wielokrotne wartosc auta.
Sam sobie odpowiedz na pytanie jak wolisz... którą drogą iśc by długo cieszyc sie mercedesem :)
Na co zwracac uwage przy kupnie? Na pewno blacharka.. korodują na laczeniach progu z podloga. Pewnie w wielu innych miejscach tez, musisz dokladnie sprawdzic. Uszczelki szyb/drzwi sa drogie wiec na to tez zwracaj uwage. Patrz tez na kompletnośc auta by potem jak najmniej kupowac rzeczy ktore do QP bywają ciezko dostepne i drogie.

udanego zakupu! :)

swój chłop

maximad pisze:
szkoda że nie ma odzewu, bo wydaje mi się że na forum kilku specjalistów od takich tematow jest.. ;)

Teraz zauważyłem, od 27 lipca nie odpisał nikt! Licho na tym forum z dzieleniem się doświadczeniami.

Kona - musisz dobrze poszukać i trafisz dobry egzemplarz w okolicach 13-15k PLN który bedzie dobrym autem na niedzielę i do podłubania. W tej kwocie raczej szukaj zadbanych 4 cylindrów które też daja dużo frajdy.
Na uczciwe 6 cylindrów musiałbyś wydać 16-25k pln.

Jak potrzebujesz pomocy z obejrzeniem auta w okolicach Łodzi - napisz na pw, postarma sie pomóc.

swój chłop

A jeszcze wysłałem Ci na PW - namiar na dobre auto C123 :D - zadzwoń zapytaj!

postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Wowek pisze:
W tej kwocie raczej szukaj zadbanych 4 cylindrów które też daja dużo frajdy.
Na uczciwe 6 cylindrów musiałbyś wydać 16-25k pln.

Może rozwiniesz co ma liczba cylindrów do ceny ?

Za 12 tysięcy alpaq pogonił dośc ładne 280.
Za prawie dwa razy tyle Stomek bardzo ladne 230.
szukaj sztuki z obojętnie jakim silnikiem i wyposażeniem, od kwoty około 12 tysięcy .
Będzie ładna i do jazdy i do podłubania.
Jak się postarasz to kupisz nawet taniej ale to trzeba trafić.

Klubowicz
Awatar użytkownika

Na forum było już wałkowane nie raz kupno sedana , coupe czy kombi W123, wystarczy się dobrze pobawić wyszukiwarką i wczytać.
Tak na szybko z róznic istotnych - czytaj drogich i trudniej zdobywalnych:
zderzaki jak w wersjach 280, uszczelki szyb tylnych , drzwi , listwy drzwi i błotników tył,listwy progowe, tapicerka inne wzory i kroje szycia,progi - te można sztukować z sedanowych, uszczelki szyb tylnych zewnętrzne,szyba przednia i tylna i ich uszczelki oraz listwy, reszta podobnie jak w sedanie.
Generalnie jak napisał THC szukaj auta w ogólnie dobrym stanie, o dobrze zachowanych w/w elementach reszta jest dość łatwa do ogarnięcia.
W sumie o której piszesz spokojnie coś znajdziesz, coupe jest dużo na rynku i są ogólnie najmniej złachane.

MB S210 E430 4matic

postmistrz
Awatar użytkownika

THC pisze:
Może rozwiniesz co ma liczba cylindrów do ceny ?

Za 12 tysięcy alpaq pogonił dośc ładne 280.
Za prawie dwa razy tyle Stomek bardzo ladne 230.
szukaj sztuki z obojętnie jakim silnikiem i wyposażeniem, od kwoty około 12 tysięcy .
Będzie ładna i do jazdy i do podłubania.
Jak się postarasz to kupisz nawet taniej ale to trzeba trafić.

Wiemy, że aktualnie masz kąpleks liczby i układu cylindrów, ale dodatkowo nie kumasz trędu. Po drugiej stronie mostu byle jakie 6 garów faktycznie kosztuje wyraźnie więcej niż przyzwoite 4. A już byle jakie 6g z 1s to już w ogóle. To, że znalazło się dwóch, którzy skorzystali z ofert, o których piszesz nie zmienia tego faktu. Poza tym zakładasz, że sprzedający dostali tyle, ile chcieli, co wg mnie jest błędem już na dzień dobry.

postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
_me: how_ pisze:
Wiemy, że aktualnie masz kąpleks liczby i układu cylindrów, ale dodatkowo nie kumasz trędu. Po drugiej stronie mostu byle jakie 6 garów faktycznie kosztuje wyraźnie więcej niż przyzwoite 4. A już byle jakie 6g z 1s to już w ogóle. To, że znalazło się dwóch, którzy skorzystali z ofert, o których piszesz nie zmienia tego faktu. Poza tym zakładasz, że sprzedający dostali tyle, ile chcieli, co wg mnie jest błędem już na dzień dobry.

Na pewno masz racje bo się znasz na tym i na tamtym , ale nie chce mi się .

postmistrz
Awatar użytkownika

To powiedz dzisiaj starej, że cię głowa znowu boli.

swój chłop

No tak - kwintesencja całego forum mb8 paru wypowiedziach.
Lepiej skasować cały temat bo nie wnosi on nic!
Lepiej też nie pytać na tym forum o cokolwiek ani nie dzielić się swoi doświadczeniem - tak działa atmosfera propagowana na forum w114-115 !

swój chłop
Awatar użytkownika

Koledzy
chyba nie ma sensu wprowadzać osobistego zamętu w temacie kupna auta.
Oczywiście ze można użyć wyszukiwarki, ale powiem coś z własnego doświadczenia...
nie każdy jest forumowiczem od razu orientującym się co gdzie i jak, gdzie szukać itd.
Kiedyś z racji drugiego auta zacząłem użytkować forum Audi.. a już byłem forumowiczem MB/8.
Porównanie? BEZ PORÓWNANIA!
gdy o coś pisałem z zapytaniem na Audi od razu było " poszukaj sobie" , "po co zawalać internet", "po co wogóle się pytasz" :(
A na MB/8 zawsze ktoś się znalazł miły, chętnie coś podpowiadał, ewentualnie podrzucał link kierujący do tematu. Odniosłem wrażenie, że jednak osoby korzystające z pojazdu z gwiazdą mają jednak wyższą kulturę osobistą... Oczywiście może to stwierdzenie na wyrost i nie chce nikogo obrażać, gdy ma auto innej marki ale wnioski po użytkowaniu obu forów nasunęły się same :)
Stąd.. chciałbym nadal mieć pozytywną opinię o tym forum, i tego samego życzyłbym koledze który chce kupić coupe a może jeszcze nie jest obeznany z wyszukiwaniem i warto byłoby go przyjąć miło, zostawiając własne prywatne aluzje w kieszeni ;)

życząc wszystkim miłego i kulturalnego korzystania z forum! :)

Klubowicz

Witam jak by ktos z kolegow z forum slyszal i mial namiary na jakies ładne W123 coupe z silnikiem 230 lub 280 w automacie to prosze o info.Dzieki.

--------------------
W116 280SE 75r

Klubowicz

Witam.
Jestem posiadaczem W123 230CE od 2 miesięcy.
Szukałem dość długo i to jest pierwsza rada - nie wpadać w euforię bo już chcę.
Tanio dobry egzemplarz trudno znaleźć. Za swój zapłaciłem 17,5 tyś, od pierwszego właściciela z Niemiec - i to chyba druga rada - dobrze znaleźć kogoś, kto po prostu dbał o auto i dobrze żeby był tym pierwszym właścicielem.
Moje ma przejechane i udokumentowane 230 tyś, zrobione przednie błotniki i lewe nadkole. Dokupiłem tylny zderzak za 150 Euro z przesyłką ) z Niemiec.
W większości zderzaki mają przerdzewiałe narożniki i trudno je dostać. Ten, który był z autem będę robił na zapas. Reszta jest w naprawdę dobrym stanie zwłaszcza wnętrze, jakby było cały czas w pokrowcach.
Właśnie dlatego zakup wymaga cierpliwości. Można znaleźć naprawdę fajne auto , ale myślę, że nie za małą cenę. Zgadzam się z kolegą Maximad, że albo wkładam więcej na początku i mam spokój dłuższy czas, albo wkładam mniej i od razu oddaję do roboty. Warto też szukać na Ebay w Stanach jeśli ktoś lubi amerykańskie wersje i tam w zasadzie są tylko 2,8 ale z pełnym wypasem.
Pozdrawiam, Mks.

postmistrz
Awatar użytkownika

Wowek pisze:
No tak - kwintesencja całego forum mb8 paru wypowiedziach.
Lepiej skasować cały temat bo nie wnosi on nic!
Lepiej też nie pytać na tym forum o cokolwiek ani nie dzielić się swoi doświadczeniem - tak działa atmosfera propagowana na forum w114-115 !

Ale nie rób tutaj scen. Jacku zwrócił uwagę na fakt, że przez lata sporo już zostało napisane i nic tylko korzystać. To chyba pomocny głos w temacie? Nikt nikomu nie zabrania pytać, a tobie napisać cenne porady od nowa, o ile będą merytorycznie bez zarzutu. Natomiast średnio inteligentna małpa jest w stanie dojść do wniosku, że na przełomie lipca i sierpnia ludzie raczej leżą na plaży do góry jajami, przez co rzadziej piszą w internecie wartościowe kompendia wiedzy, w jaki sposób kupić sobie stare auto. Zamiast się oburzać, pomóż nowemu koledze obsłużyć wyszukiwarkę, bo jak widać akurat w słabym okresie potrzebuje tej wiedzy.

http://www.w114-115.org.pl/f/viewtopic.php?f=24&t=14911&hilit=wrzucam+szerzej

Nie wiem jak na forum audi, bo nie byłem, ale u nas jest funkcja automatycznego ignorowania postów wybranych użytkowników, także jak komuś nie pasuje, to zamiast łączyć kulturę osobistą z faktem posiadania Mercedesa może warto skorzystać i mieć święty spokój?

Klubowicz

http://www.ebay.com/itm/Mercedes-Benz-2 ... ars_Trucks

Może kogoś zainteresuje taka wersja....

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00