MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 23, 2025 1:03 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

Jako że wiele osób z tego forum oprócz MB posiada także inne auta to chciałbym się podpytać o opinie o dwóch poniższych modelach:
- Skoda Rapid 1.2 TSI Elegance Max 105KM
- Opel Astra Enjoy 1.4 Turbo 120KM

Szukam auta dla mamy i bez zastanawiania kupiłbym jej taką samą Octavię jaką kupiłem sobie rok temu ale niestety już jej nie produkują...
Mama jeździ Oplem, ja Skodą w związku z czym w grę wchodzą te dwie marki... Rozważałem też Forda Focusa, ale nie podoba mi się silnik 1.0 w kompakcie - jednak za mało. Koreańca wcale nie brałem pod uwagę bo im nie ufam i dodatkowo mają stare nudne silniki które trzeba wysoko kręcić żeby jako-tako jechały...

Astrę na razie tylko oglądaliśmy. Mi się nie podoba deska rozdzielcza i konsola środkowa - mnóstwo nieczytelnych przycisków... Dodatkowo dla mamy dość kiepska pozycja za kierownicą oraz dość ubogie wyposażenie w ustalonej wcześniej cenie (ok 60000zł). Na plus jakość wykonania, brak twardych plastików i zaufanie do marki. Dodatkowo silnik 1.4 Turbo to wcale nie taka kosmiczna technologia jak TSI i jest szansa że będzie trwały (w zasadzie wywodzi się z silnika 1.4 TwinPort który mamy obecnie w aucie mamy).

Skodę Rapid oglądaliśmy w salonie i dodatkowo zaliczyliśmy dwie jazdy próbne (miasto oraz droga S14). W środku nie ma dramatu, ale boczki drzwi i podłokietnik są niestety z plastiku - niezbyt to fajne (to samo jest w nowej Octavi a w tym segmencie to już dramat). Troszkę lepsza pozycja za kierownicą niż w Oplu. Do tego mam wrażenie że jednak żwawszy silnik niż w Oplu (jechałem wcześniej Merivą 1.4 Turbo 120KM). Skoda jest 150-200kg lżejsza od Opla co czuć podczas przyspieszania... Za 60000zł mamy wersję Elegance Max która jest dużo lepiej wyposażona niż Opel Enjoy. Opel z podobnym wyposażeniem kosztowałby ok 5000zł więcej.

Skoda ma o niebo większy bagażnik (liftback). Astra natomiast w teorii ma troszkę więcej miejsca w środku (głównie z tyłu) bo jest szersza o ok 6-10cm. Z drugiej strony to że jest szersza powoduje że będzie trudniej nią trafić do garażu...
Rapid jest na rynku od raptem 2 lat, Astra troszkę dłużej - obawiam się że duże rabaty Opla wynikają z tego że szykują nowy model a wtedy ceny używanych poszybują w dół...

W obydwu przypadkach za 1000zł można przedłużyć gwarancję do 4 lat (pełna gwarancja producenta)...
Auto kupujemy na 6-8 lat, w tym czasie mama przejedzie ok 90-120tys km. Które auto będzie łatwiej/trudniej sprzedać po tym czasie?

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z którymś z powyższych modeli? Doszły do mnie słuchy że Opel z silnikiem Turbo nie lubi jazdy po mieście i komputer każe wymieniać olej nawet po 7-8 tys km - tego chciałbym uniknąć...

PS
Jak na razie po przejechaniu 18tys km nie powiem złego słowa o TSI...

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
Dorzuć kilka dukatów, kup hybrydę i nie będziesz zawracał sobie głowy tsi czy cdi

swój chłop
Awatar użytkownika

kokosz pisze:
Dorzuć kilka dukatów, kup hybrydę i nie będziesz zawracał sobie głowy tsi czy cdi

Propozycja oderwana od rzeczywistości. Jeśli ktoś wybiera między Rapidem a Astrą to raczej jest to max. możliwości.
Rapida odradzam, miałem do testu prasowego i w mojej opinii, wyjątkowy śmieć z przeszacowaną ceną. Dużo miejsca na nogi z tyłu to fakt, ale na szerokość samochód fatalny, jak dwie szczupłe osoby siedzą z przodu to walą się łokciami przy zmianie biegów :roll: Zaś boczki drzwi i deska rozdzielcza powstały w taki sposób, że główny konstruktor Skody poszedł do Chińczyków i zapytał:
- Macie coś tańszego niż plastik?!?
- Mamy, o to (pokazali palcem Chińczycy).
- Świetne, bierzemy to do Rapida!!! [hihi]

Tak to właśnie wyglądało. Żenuła :roll:
Bierz Astrę ale jeszcze zanim to nastąpi, przewieź rodzicielkę nowym Cee'dem lub Hyundaiem i30. Myślę, że będziesz bardzo pozytywnie zaskoczony. Moim zdaniem najlepsze obecnie auta w okolicach 50-60 tyś.
Serdecznie pozdrawiam.

weteran
Awatar użytkownika

Rafako pisze:
Bierz Astrę ale jeszcze zanim to nastąpi, przewieź rodzicielkę nowym Cee'dem lub Hyundaiem i30. Myślę, że będziesz bardzo pozytywnie zaskoczony. Moim zdaniem najlepsze obecnie auta w okolicach 50-60 tyś.

No toś mi zabił ćwieka...

Każdy tydzień zastanawiania oddala nas od odbioru auta. W weekend wstępnie uznaliśmy że Rapid, ale może faktycznie podjadę jeszcze do Koreańców...
Jechałeś nową Astrą? Ja jeszcze nie (na razie tylko Merivą) więc chyba dzisiaj się tam wybiorę na wycieczkę.

W weekend pojeździłem obecną Astrą G i wydaje się być dużo lepszym autem niż każdy z oglądanych ostatnio modeli. Świetne zawieszenie, dobrze tłumi nierówności. Silnik mułowaty, ale gdy sie jedzie solo i wkręci go powyżej 4tys obr/min daje nawet przyspiesza i da się coś tam wyprzedzić... Wnętrze po 118tys km wygląda przyzwoicie, do wymiany jedynie kierownica bo kremy robią swoje i miejscami jest wygładzona...
Ja bym nie zmieniał tego auta, ale obecnie jest chyba ostatni moment na sprzedaż bo ciągle jest popyt na ten model (co może się zmienić z dnia na dzień)... W salonie Opla dają nam za to auto 12tys zł i to od ręki... Wezmą ją nawet jeśli nie kupimy Opla! Widać wiedzą że po dorzuceniu gwarancji auto na bank się sprzeda i to w lepszej cenie...

swój chłop
Awatar użytkownika

Jeśli to kombi i ma klimę, to chyba też mam chętnego [zlosnikok]
Moim zdaniem porównanie Rapida do nowej Astry, to jak porównywać g... do twarogu :oops: [wstyd] [zlosnik]
Serdecznie pozdrawiam.

weteran
Awatar użytkownika

Rafako pisze:
Jeśli to kombi i ma klimę, to chyba też mam chętnego
Hatchback 5d, 1.4 TwinPort, klima, elektryczne szyby, el. lusterka itp.

Rafako pisze:
Moim zdaniem porównanie Rapida do nowej Astry, to jak porównywać g... do twarogu
Serdecznie pozdrawiam.

Prawda jest taka że budżet pozwala na zakup jedynie gówna. Pierwotnie myślałem nad Merivą bo jest w podobnej cenie co Rapid, ale mamie zupełnie się nie spodobała... Astra od początku była poza zasięgiem, ale dali nam ok 15tys rabatu i udało się wyczarować wersję Enjoy z 1.4 Turbo w cenie Merivy (ok 62tys zł).

Zawsze byłem fanem Opla, ale gdy rok temu szukałem auta dla siebie Astra J z kretesem przegrała z Octavią 2 głównie poprzez zaporową cenę oraz konsolę środkową jak w statku kosmicznym... Mamie chyba to tak bardzo nie przeszkadza więc może tym razem wygra Opel...

swój chłop
Awatar użytkownika

Co nie zmienia faktu, że gorąco polecam przejechać się Cee'dem i/lub i30. W czasach gdy dealerzy płaszczą się jak walcowana blacha, żebyś przyszedł do ich salonu, nie powinno być z tym problemu. Dodatkowym atutem modelu są silniki 1.4 i 1.6 (120 KM), pozbawione debilnych i "kosztotwórczych" zabawek z cyklu "turbo-srurbo-wywtrysk bezpośredni".
Poleciłbym też aktualne Megane, bo jeździłem nim prawie 4 lata i mam jak najlepsze odczucia, ale już widać niestety, że model miał swoją premierę w 2008 i w porównaniu nawet z takim Cee'dem wypada blado np. pod względem miejsca na nogi dla pasażerów z tyłu... (za to bardzo dobrze się prowadzi w zakrętach, ma znakomite hamulce i charakteryzuje się wysoką bezawaryjnością z tradycyjnym 1.6 16V 110 KM pod maską).
Serdecznie pozdrawiam.

weteran
Awatar użytkownika

ostatnio sprawdzałem ceny bo sąsiad kupił taką astrę właśnie za 60 tys i zdziwiłem się że tak tanio, ale golfa też w podobnej cenie kupisz a VAG jakoś wyżej jest nad Oplem i szczęka mi opadła jak to teraz walczą o klienta

w108 280SE 3.5 manual oraz masa części do 108

swój chłop
Awatar użytkownika

KarolS1988 pisze:
(...)VAG jakoś wyżej jest nad Oplem (...)

Tylko w polskiej mentalności jest tak jak piszesz, że VAG to takie och i ach. Niestety, od dobrych 8 lat jadą tylko na opinii...
...szczególnie widać to w firmach, u mnie kiedyś kupowali tylko wieśwageny i skody, a jak zaczęli liczyć ile idzie im w naprawy DSG, wymiany kół dwumasowych, rozlatujące się po 70 000 km silniki TFSi, to puknęli się w głowy i zaczęli kupować Hyundaie, a do wożenia towaru - Dacie. Zdziwiłbyś się jakie oszczędności nastały z tego tytułu w skali firmy z flotą w okolicach 400 samochodów...
Serdecznie pozdrawiam.

weteran
Awatar użytkownika

Pojeździłem sobie dzisiaj Astrą... Faktycznie czuć że jest to kompakt a nie segment B+ (jak to nazywa Skoda)...
Nie mniej jednak gdy tylko się spojrzy na zegary i konsolę środkową czar pryska - jeździ fajnie ale kupiłbym coś innego... Na mnie lepsze wrażenie (rok temu) zrobił Chevrolet Cruze (wtedy odpadł tylko dlatego że miał jednostrefową klimę). Niby bliźniacze modele, ale Astra ze swoim dynamicznym charakterem zupełnie nie trafia w mój gust (bez sensu z stara się trafić do jednego worka z dużo ładniejszą Alfą Giuliettą) - lepszy był bardziej neutralny i tańszy Cruze...

Dodatkowo Opel z sobie tylko znanych powodów postanowił sprawić że oprócz kosmicznej ceny katalogowej klient musi strawić także kosmiczne ceny opon i felg (205/60R16 z felgami o dziwnym rozstawie śrub). Prawda jest taka że mama liczy każdą złotówkę i tego typu ukryte koszty spowodowały że dzisiaj skreśliliśmy Astrę... Drogo i bez rewelacji...

Nie wiem jakie rabaty dają Koreańczycy ze Słowacji, ale ceny katalogowe wcale nie są kuszące...

PS
Szukam silnika który zapewni troszkę lepsze osiągi niż obecnie (katalogowo Astra ma 12,5s do setki) i będzie żwawy bez konieczności kręcenia go do 4000obr/min. Wydaje mi się że obecnie na rynku nie ma silnika wolnossącego który przy dość dużej masie nowych aut dałby radę sprostać temu zadaniu. Szkoda że do Rapida pakują 1.4TSI z obowiązkowym DSG - z ręczną skrzynią byłby bardzo ciekawą opcją - jednak sporo mocniejszy od 1.2...

swój chłop
Awatar użytkownika

Przyznam,że z takim budżetem osobiście zwróciłbym się w stronę koreańczyków- tak jak wyżej sugerował kolega.
Natomiast, całkowicie nie odpowiada mi stylistyka skody, a już rapida w szczególności. Sam zastanawiam się nad fenomenem skody w Polsce. :( .
Szykując się do zmiany auta codziennego, oglądałem w salonie nową astrę sedan z silnikiem 1.6 turbo. Podobno ma niezły moment obrotowy. Po oględzinach sprawia wrażenie naprawdę solidnego auta.
Osobiście marzyłem o alfie 159 2.4 jtdm, ale niestety to inna klasa i jest już wycofana z produkcji.Dla mnie to ideał pod względem stylistyki i charakterystyki napędu (moment i dźwięk).

weteran
Awatar użytkownika

Danek pisze:
Dla mnie to ideał pod względem stylistyki i charakterystyki napędu (moment i dźwięk).

Zupełnie inna bajka. My szukamy nowej Astry G a w tym wypadku najbliżej ceną/wymiarami ma do niej Rapid/Fluence/301/C-elysee. Kompakty bez sensu urosły i stały się ociężałe stąd też moim początkowym typem była Meriva ale w ostateczności okazało się że Meriva waży tyle co Astra a w środku jest ciasna...

Sąsiad mamy jeździ nowym Ceedem (wcześniej też miał Ceeda tylko pierwszej generacji...) więc dobrze by bylo mieć jednak coś innego ;)

PS
Ja należę do osób którym nowa stylistyka Skody się podoba. Jeśli chodzi o wygląd to wolę nowe modele Skody od poprzednich a jeśli chodzi o wnętrze to cenię sobie nudę w tego typu aucie... Wszyscy teraz idą w plastik-fantastik - wszystko kolorowe i tandetne... Czemu?

weteran
Awatar użytkownika

Rafako pisze:
Poleciłbym też aktualne Megane, bo jeździłem nim prawie 4 lata i mam jak najlepsze odczucia, ale już widać niestety, że model miał swoją premierę w 2008 i w porównaniu nawet z takim Cee'dem wypada blado np. pod względem miejsca na nogi dla pasażerów z tyłu... (za to bardzo dobrze się prowadzi w zakrętach, ma znakomite hamulce i charakteryzuje się wysoką bezawaryjnością z tradycyjnym 1.6 16V 110 KM pod maską).

Renault zrobiło jakąś promocję i obecnie Megane w wersji Limited chyba nawet zmieściłby się w naszym budżecie [totalszok]

Może uda mi się to obejrzeć... Jakoś bliżej mi do Francuza niż kija...

EDIT:
Obejrzałem test Megane i faktycznie widać że to stary model: https://www.youtube.com/watch?v=pB2niX5SXmA#t=28.
Mało prostych ale praktycznych rzeczy typu uchwyty na napoje, schowki na butelkę z wodą itp. Jednak niektóre z nowości są faktycznie przydatne - np. miejsce na 1,5 butelki w Skodzie.

Znalazłem też wakacyjną wyprz w salonach Citroena - C4 to też fajne autko i trochę nowsze niż Megane - zna ktoś?

weteran
Awatar użytkownika

voytas pisze:
Koreańca wcale nie brałem pod uwagę bo im nie ufam i dodatkowo mają stare nudne silniki które trzeba wysoko kręcić żeby jako-tako jechały...

Większej głupoty dawno nie czytałem... te silniki nie są stare i nudne a po prostu mniej skomplikowane i dlatego całkowicie bezawaryjne.

Mam trochę doświadczenia z i30 i uważam, że to bardzo dobry samochód.
Gdybyś jednak zmienił zdanie i chciał kupić hyundaia to napisz pw, mogę załatwić dobry rabat.

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

wiarus junior
Awatar użytkownika

voytas pisze:
Rozważałem też Forda Focusa, ale nie podoba mi się silnik 1.0 w kompakcie - jednak za mało.

Voytas zanim coś kupicie , idź z mamą do salonu Forda i się przejedź 1.0i 125KM. Naprawdę polecam. Świetna dynamika i dobre wyciszenie oraz 6 biegów , przy tym można oszczędnie obchodzić się z paliwem .

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00