MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 21, 2025 8:51 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
kombatant
Awatar użytkownika

Rozwali mnie na kawałki.Czy moze ktoś mi wyjaśnic czy zabytek jest od 25 czy od 30 lat? Te czesci rowerowe z UC twierdzą ze w123CE z 1985r nie jest zabytkowe bo nie ma 30 lat i chcą akcyzę.Mają rację czy to wymysł lokalnego kierownika UC.Uprzedzając tak musi byc zabytek bo to RHD i nie bedę go przerabiał bo nie strace na szukaniu datelowych dywaników 3 seryjnych 3 lat a i tak bedą wymiętolone.Nie bawił bym się w to ale to CE ma 67 tys przebiegu i jest poprostu ładne.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

wiarus junior
Awatar użytkownika

Jak jest ładne to zapłać te 39 PLN akcyzy i każ im się pie....lić, a nawet jak Ci wyliczą więcej to powiedz że zapłacisz tylko tyle co sam wyliczyłeś i niech uruchamiają procedurę. Ostatnio tak zrobiłem w celnym w stargardzie, zje..łem wszystkich włącznie z kierownikiem i musieli wydać "dokument potwierdzający zapłatę akcyzy". Później wysłali mi pismo żebym uzasadnił dlaczego nie chciałem płacić tego co oni wyliczyli to wysmarowałem pisemko, dołączyłem przykładowe ogłoszenie i grzecznie acz stanowczo kazałem się całować w doopsko.

P.S. poka foty

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

postmistrz
Awatar użytkownika

Co ty Heniu pierdaczysz? Zapłata akcyzy od sprowadzonego do kraju pojazdu ma formę samoopodatkowania, więc nie mogłeś zj..ać ich wszystkich, a już na pewno nie kierownika. Jak sam napisałeś UC musi przyjąć akcyzę w każdej wysokości, jaką sam wyliczysz i nie ma w Polsce takiego kierownika, który ci takiego zaświadczenia nie wyda, bo nie może go nie wydać. To mniej więcej tak jakbyś poszedł do warzywniaka, rzucił dwójkę na ladę i zażądał wydania szczypiorku, po czym opowiadał w internecie jakim to jesteś megakozakiem, bo tak opierdoliłeś sprzedawcę, że ten sprzedał ci szczypiorek. No weź.

swój chłop

MERCEDES 4 EVER pisze:
Czy moze ktoś mi wyjaśnic czy zabytek jest od 25 czy od 30 lat? Te czesci rowerowe z UC twierdzą ze w123CE z 1985r nie jest zabytkowe bo nie ma 30 lat i chcą akcyzę.

Niestety maja rację.
Auto musi mieć 30lat i spełniać kryteria "przedmiotu kolekcjonerskiego" żeby nie płacić akcyzy. Wiem bo przetarłem szlaki w na początku 2013 - na nowych "ostrzejszych" przepisach.
To sa przepisy z UE i nie przeskoczysz zapisu o 30latach, niestety!

Barkuje Ci 1 roku... wiec mogłbyś teoretycznie kupić auto i go przez rok nie zgłaszać w UC..aby auto dorosło do 30 urodzin. W deklaracji celnej sam podajesz date przekorczenia granicy (data zakupu nie jest ważna dla UC)... wiec jak jestes cierpliwy to remontuj auto i zgłoś je do odprawy dopiero w przyszłym roku!

Powodzenia
Jak potrzebujesz pomocy z cała procedurą w przyszłym roku to napisz na PW.

wiarus junior
Awatar użytkownika

_me: how_ pisze:
Co ty Heniu pierdaczysz? Zapłata akcyzy od sprowadzonego do kraju pojazdu ma formę samoopodatkowania, więc nie mogłeś zj..ać ich wszystkich, a już na pewno nie kierownika. Jak sam napisałeś UC musi przyjąć akcyzę w każdej wysokości, jaką sam wyliczysz i nie ma w Polsce takiego kierownika, który ci takiego zaświadczenia nie wyda, bo nie może go nie wydać. To mniej więcej tak jakbyś poszedł do warzywniaka, rzucił dwójkę na ladę i zażądał wydania szczypiorku, po czym opowiadał w internecie jakim to jesteś megakozakiem, bo tak opierdoliłeś sprzedawcę, że ten sprzedał ci szczypiorek. No weź.

No wezme - chcieli mnie okraść bandyci to zjebauem włącznie z kierownikiem bo kłamali sq.. syny że nie wydadzą mi kwitu bez płacenia. Ten szczypiorek to tutaj pasuje jako przykład twojego marudzenia i swoistego poczucia humoru [jezyk5] Prawda jest taka że w UC wykorzystują niewiedzę szarych obywateli i okradają ich ile wlezie.

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

kombatant
Awatar użytkownika

oto pacjent .Musze czekac na poniedzialek zeby sie mercedes wypowiedział o dacie produkcji-Niestety MB to nie VW ze dzwonisz na dział czesci i sprzedawca zaraz po Vin mowi date i rok modelowy.Ponizej foto sprzęta.Do ktorego miesiąca 1985 r byłą produkcja CE?????

Zdjęcia
Zdjęcia

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

postmistrz
Awatar użytkownika

Auto takie sobie, ale ogrodzenie ładne. No to zadzwoń do VW na dział części i spróbuj ustalić po vinie rok modelowy passata b2. Trzymam kciuki.

Koniec produkcji jest zawsze w lecie, najczęściej mówi się o sierpniu. W 123 jest owszem kod na przesunięty rok modelowy, ale to przecież działa w drugą stronę. Angole musieliby przyjmować modelowy jako produkcji, żebyś miał co odkręcać.

kombatant
Awatar użytkownika

Naczelny szyderca jak zwykle w formie [hihi] o B2 nie dzwoniłem bo wszystkie są juz na złomie i nie ma od czego wziąć Vin [zlosnikok] [zlosnikhihi] Za to kazde w miare nowe VW nie ma problemu podają dzien miesiac i rok nawet jak chce zamowic jakąc pierdołe-plastik czy coś.Zeby kazde 123 było w takim stanie jak ten,to nie było by zadnych tematów na tym forum o remontach [zlosnikhihi] Zebym miał przód odcięty od 123 w datelu to bym sie niezastanawiał nawet.Kolega robił teraz dwa W209 z czego jedno 2008r w pakiecie AMG- obydwa z Niemiec [hihi] [zdziwiony]Takie W123 to była by formalność. Kij z tym- musi sie wypowiedzieć mercedes.Ja juz widziałem auta rejestrowane w GB 3 stycznia i rok produkcji byl z tego roku co styczeń [hihi] Albo jest koniec 84 albo początek 85.Najwyzej postoi trochei bedzie się starzał z godnością [zlosnikhihi]

MB 308 automatic

weteran
Awatar użytkownika

zapłacisz akcyzę tak czy siak, bo oprócz tego że auto będzie miało 30 lat to w123 wg. polskich celników nie spełnia pozostałych kryteriów.
Ja powiem więcej - chcesz zapłacić akcyzę, bo nawet jeśli udowodnisz że auto jest 30 letnie i jej nie zapłacisz to ci zakwestionują fakt zabytkowości auta w przeciągu 3 lat i dowalą odsetki. Po uj ci to?
Papier przyjmie wszystko ale mają taką specjalną szufladę odestkową - wsadzają coś na 2,5 roku żeby procentowało a potem robią ci koło pióra.

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 4377992
Możesz podac np.jakich pozostałych kryteriów...?..
Z tego co wiem auto w Uk ,klasykiem staje sie juz po uplywie 15 lat, a zabytkiem po 25 jak w Polsce.
Podejrzewam ze idac prosto do rzeczoznawcy prosto po wycene auta i orzeczenie jego statusu ,
W tym przypadku zabytkowego,zalatwilo by ci sprawe, po pierwsze 15 lat po zakonczeniu produkcji a po drugie
Kierownica po drugiej stronie ,a wiec mniej go niż europejczyków,wiec i bardziej unikatowy na naszej czesci europy.to 2 plusy,no i ma juz 25 lat, to 3 plus,A on ma juz prawie 30 ,więc żaden tu urzedas UC nie przelamie tego orzeczenia .
A po kolejnych 3 latach autko bedzie mialo 33 latka ,wiec nawet główny kierownik- kierowników nie zaryzykuje wlasnego ośmieszania się.. To takie małe 3 grosze z mojej strony.
Rejestrowalem kilka angoli i wiem ze przy kazdym inne korowody byly ..a to wlasnie dlatego ze mamy za biórkami 90% debili co sami się uczą nowych przepisów ,właśnie jakie stosuje UE. Czesto z 5 letnim opuźnieniem ...
A pozostałe 10%, to ludzie którzy wiedza ,jakie jest nowe prawo ,nowe przepisy i wiedza jak je stosowac, ale to czesto młode pokolenie ,nie wychowane na komunie i zawisci..
Nie chce sie tu spierać ,bo co chwile słysze o nowym przypadku ...jak to wymyślili albo zinterpretowali
Nasi urzednicy opierając sie czesto na przepisach unijnych,zatruwając nam życie.podstawa to się nie dac i starac sie odpowiadac przepisem na przepis...
Pozdrawiam i życzę powodzenia

Bus 207 79,208/312 sprint,W202 C200
E38 BMW 754IL,E38 730IA,E32 730IA/E28 [b]M[/b]535IA
SUBARU LEGACY 2,5/3xVW CADDY
NIE TRZEBA BYĆ ASTRONOMEM BY KOCHAĆ GWIAZDY

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00